En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Trandansen...i gryningen efter efterfesten...

Jag hade fällt baksätet i vår Volvo kombi och då får man en fin sovplats på diagonalen i bagageutrymmet med en madrass och en dunsovsäck. Men.... jag hade glömt kudden hemma...och hur bekvämt är det att sova med det mesta av kläderna på (det finns ju inga gardiner i dagens bilar). Jag vaknade alltså strax före fyra och kravlade mej ut, åt några kokta ägg och gav mej ut till ett gömsle vid Hornborgasjön. Ljuset var alldeles för dåligt och det verkade helt öde....tills jag fick syn på de två tranorna långt borta.   Varning ISO 5000 och beskuret, men lite underhållande ändå tyckte jag. 

De hade precis landat efter att ha lämnat efterfesten, efter själva "Trandansen", där de blev utröstade i tävlingens slutskede. Jag kunde ganska snart se vad som var på väg att hända... 

Nu började en annan sorts "dans". Tranor är stora fåglar med långa ben och när de tar sej för att sitta på varandra blir det ganska vingligt.

Först gäller det att hålla balansen...

...sedan ska kloak möta kloak....Det borde vara en väldig massa fjädrar och dun som stör men de fixar det ändå...för det blir ju tranungar varje år.  

Avslutningen är inte så gallant. Honan tycker tydligen att det räcker och böjer sej fram...

...vilket får hannen att tumla ner över hennes hals. Jag ser också att hon passar på att lägga "en liten hög" så troligen hamnade ca 98% av spralliga DNA förpackningarna snabbt på backen. Men 2% räcker gott och väl, till flera ägg faktiskt.

När de båda fixat såväl tilltufsad frisyr som värdighet sträcker de sej mot skyn och annonserar att nu var det minsann klart.

Hälsningar Lena

PS. Fotofika i Uppsala i morgon eller?

Inlagt 2019-05-03 16:43 | Läst 1670 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Spännande, jag har kvar att sitta i Gömsle. Var vid Hornborgasjön för ett år sedan. På eftermiddagen det var ganska stillsamt.
Inget fotofika, är hundvakt.
Svar från Lena Holm 2019-05-03 21:03
Tack Bengt,
du borde testa att sitta i gömsle, det är som balsam för själen, ren avkoppling (för det händer inte så mycket). Varför skulle hundvakt hindra fotofika, eller har hon väldigt specifika krav?
Hälsningar Lena
Hej Lena - jeg synes så meget om dine beretninger - de er både oplysende og humoristiske.
Hvem pokker ville være på plads klokken 4 om morgenen for at se dig gøre omklædning :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Det er da befriende, at trane hunnerne ikke er begyndt at interessere sig for "Brazilian Wax" behandling :-)
Svar från Lena Holm 2019-05-03 22:08
Tack Erik,
alltid lika kul att du uppskattar mina texter. Du skulle bara veta hur tidigt fågelskådare är vakna om det finns något spännande att titta på :-) Missförstå mig rätt dvs spännande fåglar. Men det finns faktiskt tillfällen då jag känner ett visst obehag när jag sover i bilen, något som jag inte upplevde för 15-20 år sedan. Jag kanske bara är nojig men det känns inte längre tryggt att övernatta var som helst, fast bilen är låst och larmad.
Hälsningar Lena
Bra! Kul att se att andra också förstår att en bil funkar bra som B&B :-)
Jag brukar se till att ha en bil där jag ryms att sova, lite diagonalt med baksätet nerfällt, som du gjorde. Funkar bra.
Och ett intressant fotodokument av hormonstinna tranor fick du.
- hawk
Svar från Lena Holm 2019-05-03 22:14
Tack Håkan,
visst funkar bilen som B&B men jag upplever allt som oftast att det känns lite obehagligt att övernatta ensam i bilen. Så kände jag inte för 15-20 år sedan men nu väljer jag övernattningsplats med viss omsorg. Synd, för rent praktiskt så funkar det utmärkt och finns det uppvärmda toaletter som vid Naturum är det ju ännu bättre.
Hälsningar Lena
Intressant berättelse från Hornborgarsjön, jag hann aldrig åka dit i år, får satsa på nästa år istället.
Svar från Lena Holm 2019-05-03 22:16
Tack Peter,
Vaddå hann inte i år? Det finns betydligt mer vid Hornborgasjön än tranorna och deras våryra.
Hälsningar Lena
pdahlen 2019-05-03 22:46
Det kanske du har rätt i, jag får kanske ändra till att jag hann inte trandansen i år, så har jag gjort en öppning iaf
Spännande! Parning det är något jag inte lyckats fotografera.
En intressant bildserier.
Svar från Lena Holm 2019-05-04 14:16
Tack Carl-Erik,
jag har lyckats fånga en del andra arter som parar sej men just ett tranpar var första gången jag såg göra detta och dessutom lyckades få på bild.
Hälsningar Lena
Kul att du fångat "akten". Den har jag aldrig sett och det verkar helt klart vara en utmaning för dem. Snyggt fångat och fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-05-04 14:16
Tack Johnny,
jag hade tur denna gång och själva dansen är ju över för länge sedan.
Hälsningar Lena
Mycket kan ske på efterfesten, vilket du visar här. Tycker mig minnas att den där rufsiga frisyren var populär nån gång i tiden, var det på 90-talet?
Svar från Lena Holm 2019-05-04 14:22
Tack Stefan,
ja det kan nog stämma. Det var efter pudelfrisyrerna på 80-talet.
Hälsningar Lena
Kloak mot kloak, va romantiskt!
Ända mot ända kan ingenting hända sa man när jag var ung men det var ett tag sen....

Riktigt läcker bildserie!
Må gott eller simma lugnt!
Svar från Lena Holm 2019-05-04 14:24
Tack Nils Erik,
tja, i fågelvärlden kallas ändan för kloak och då blir det så :-) Jag tänkte inte ens på det då jag skrev texten men jag kan hålla med om att det inte är så romantiskt uttryckt.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Snygg serie bilder i vanlig ordning... Jag har heller inte provat på att sitta i gömsle, verkar ganska tålamodsprovande för både kropp och själ.
Tyvärr inte FF i morgon, får bli en annan dag.
Det blir en del socialt fågelskådande på Angarnsjöängen med fågeltornskamp, fågelskådningens dag och invigning av den nya plattformen vid sjöängen.
Svar från Lena Holm 2019-05-04 14:26
Tack Hannu,
jag tog mej till Uppsala men gjorde en massa annat och kom aldrig förbi Fågelsången. Att sitta i gömsle är oerhört fridfullt och jag älskar att bara sitta där och titta på vad som händer, men man får inte vara stressad av något och helst ska det inte vara för kallt. Hoppas ni fick en fin dag vid Angarnsjöängen trots att det låg snö på backen i morse.
Hälsningar Lena
En fin upplevelse, du var på rätt ställe på rätt tid.. Du borde ha en plåtis och fara runt med...
MV Gunte
Svar från Lena Holm 2019-05-04 14:29
Tack Gunte,
ibland har man lite tur och är på rätt plats när det händer. Om du med plåtis menar en fotopartner så har jag det ibland och alltid när jag fotar under vatten. Men ibland är det mer fridfullt att vara ensam. Min fotopartner var dessutom hemma och fixade i trädgården :-)
Hälsningar Lena
gunte 2019-05-04 18:29
Nej Lena..en Plåtis är ingen fotopartner, det är en husbil..

https://www.fotosidan.se/blogs/guntefoto/en-ny-i-familjen.htm
Det där blev ju en bra Trandans! Fina bilder på den! Ja, själv åkte jag runt i Norrland (500 mil) i början på 80-talet och fotade en hel del analogt, hade fina möten med Fjällräv, Fjällvråk och Snöparvar uppe på fjäll vid Abisko bl.a.. Då sov jag ofta i bilen, en minimal 'Autobianchi', bara lite större än en 'Hundkoja'.. Med fällt baksäte och likaså höger framsäte så hade jag 1 dm. tillgodo för huvudet till instrumentbrädan och likaså 1 dm. kvar för fötterna till bakluckan.. det gick alltså väldigt bra att ligga där på högersidan! Fick smeta myggmedel på sidorutornas överkanter när jag hade en liten springa där.. Ibland fick jag värma maten på golvet framför höger framsäte, eftersom myggangreppen ibland var massiva utomhus.. och det hände att det var minusgrader på nätterna (juni), då var det skönt när man vaknade att bara vrida lite på sig och vrida om startnyckeln och låta bilen bli varm innan man klev upp, och med kupéfläkten få bort all imma på insidan av rutorna.. det är snart 40 år sen.. Låg även i tält några gånger för att få det lite mörkare, eftersom det var midnattssol.. i bilen var det ljusare med alla fönster..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-05-04 14:32
Tack Jan,
jag kan se det framför mej, hur du är inklämd i den lilla bilen med miljontals mygg utanför. Jag hade en Honda CRV suv innan jag flyttade ihop med min sambo och den bodde jag ofta i när jag körde runt i Norge för att dyka eller rida islandshäst i fjällen.
Hälsningar Lena
Underhållande och lite speciell dans av ditt tranpar. Inte alla som får den äran att bevittna det skådespelet. Stora fåglar som tydligen är skickliga på att balansera.
Har varit dit både i säsong och fotat och utanför (utan tranor) men aldrig suttit i gömsle där.
Svar från Lena Holm 2019-05-04 14:34
Tack Margareta,
det finns några fina gömslen där man kan sitta två till tre personer. De ligger nära Naturum och man kan inte boka plats utan går bara dit och hoppas att det finns en sittplats över.
Hälsningar Lena