En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Stor familj

Jag fick se en riktigt stor gåsfamilj i helgen...

...men vänta nu...undrar om det inte är några gässlingar som simmat fel. Föräldrarna verkar inte ha så väldigt bra koll på själva barnaskaran. De verkar istället ha maximal koll på omgivningen och potentiella faror.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-05-12 17:14 | Läst 2876 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
:), undrar om de har någon riktig koll på vilka som är deras?

Såg ett ejder ”dagis” förra året, om jag kommer ihåg rätt så var det några honor som simmade runt med samtliga ejderungarna i området
Svar från Lena Holm 2019-05-15 19:14
Tack Peter,
det förekommer nog bland flera arter att de bildas "dagis" där enstaka vuxna vakar över en stor grupp avkommor. Dessa gäss höll till på samma lilla ö och när jag kom gick alla i vattnet. Ungarna höll ihop och det var nog därför som så många hamnade hos ett par.
Hälsningar Lena
Kul! Det är nog inte helt ovanligt bland gräsänder också.. Och bland Ejdrar är det mer regel än undantag.. rena 'dagiset' ibland..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-05-15 19:15
Tack Jan,
jag kan bara hålla med och det var ungefär vad jag svarade Peter ovan. Jag har även sett detta hos emu för många år sedan (vilda emu i Australien som hägnats in på en mycket stor yta).
Hälsningar Lena
Det är kanske som med ankor, ungarna kan tas upp i andra familjer, söta gässlingar!
Svar från Lena Holm 2019-05-15 19:16
Tack Stefan,
det kan nog förekomma hos många arter att vissa tar hand om en stor mängd avkomma. Se gärna mina svar till Peter och Jan.
Hälsningar Lena
Hej,
19! Tur man inte behöver vakta dessa och mata regelbundet.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2019-05-15 19:17
Tack Bob,
de ska förhoppningsvis kunna äta själva bara genom att titta på föräldrarna :-) Men vilket sjå att vakta dem.
Hälsningar Lena
Kul satt precis och funderade på detta härom dagen. Såg flertalet familjer med 1-2 st och några med ett stort antal. Tänkte först att räv eller havsörnen har plockat av dem några. Men det är nog som du säger att småttingarna hamnar lite fel. Fint fångat!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-05-15 19:19
Tack Johnny,
ibland kan det nog vara andra naturliga orsaker till att kullar är små men om det är många par på en lite yta tror jag att dessa ungar, som även andra arter, håller ihop i grupp och då hamnar lite fel ibland.
Hälsningar Lena
Stor familj eller storfamilj det är frågan, de kanske lever som i en gruppbostad och delar på allt och ungarna går dit där det är roligast.
Svar från Lena Holm 2019-05-15 19:21
Tack Margareta,
för din underhållande kommentar :-) Jag funderade faktiskt om jag skulle skriva stor familj eller storfamilj, så det är inte en omedveten särskrivning. Det här är nog inte en ovanlig situation när flera par samsas i samma pöl. Ungarna håller ihop och då hamnar nog några fel ibland.
Hälsningar Lena
I samma pöl kan också skapa problem.
Men det är trevliga bilder!