En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nu spirar det i växthuset

Hittills har vårt växthus mest varit en kuvös för sticklingar och övervintrade pelargoner samt tomatplantor, men nu har vi nästan alla grönsaker på plats, utom chili som vill ha mer sommarvärme. Än så länge får vi plats att sitta där och äta på helgerna. Med den typ av väder vi har nu är det väldigt behagligt att sitta i växthuset när solen försvunnit bakom träden.

Tomatplantorna blommar för fullt...

...och små gröna tomater har börjat dyka upp här och där.

Jag odlar dill i kruka för det är det mest pålitliga sättet och den börjar bli riktigt fin. Två pelargonsticklingar och några penséer har jag fortfarande kvar men de flyttar snart ut.  

Pak Choi är en toppengod salladsväxt som man ofta använder i asiatisk matlagning. Tyvärr helt hopplös att odla på friland för det är så många små djur som gillar den. Det brukar vara mer hål än blad när man ska skörda. I växthuset brukar vi dra upp några i krukor när det finns plats, dvs innan chiliplantorna flyttat ut.  

Penséerna som jag inte kan motstå på våren och lite prydnadsväxter kan man ju ha i början på säsongen.

Våra gurkplantor kom på plats idag och även näten som de ska klättra på. Längst ner till vänster kan man se en av de första små gurkorna. Just dessa är slanggurkor men vi har också västeråsgurkor för inläggning och till saltgurka.

Salladen stortrivs och den äter vi av varje dag. Nästa låda är på gång men den får stå utomhus. Nu börjar odlingssäsongen verkligen ta fart och alla små plantor som vi drivit upp från frö under vinter/vår ska få börja leverera godsaker.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-05-25 17:23 | Läst 3039 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det har verkligen kommit långt i ditt växthus, redan början till tomater är imponerande.Har du drivit upp tomatplantorna själv? När satte du ut dem i växthuset, har du haft någon värmevakt, för det får väl inte gå under 10 grader för tomater?

Krukorna med bevattning ser spännande ut, i år blir det nog mycket manuell vattning, men i nästa år då man kanske har mer tid tänkte jag titta på mer automatiska lösningar.
Svar från Lena Holm 2019-05-26 08:26
Tack Peter,
vi har drivit upp alla plantor från frö utom blommorna. Dessutom har vi sockerärtor, grönkål, bönor och squash på friland, också från frö. Tomaterna sådde vi i mitten av februari och de fick flytta ut i växthuset i 23 mars. Första månaden hade vi dem i ett litet plasttält (en mycket billig sak) på frigolit med en fläkt. Sedan har de stått i växthuset och vi bryr oss inte så mycket om det där med 10 grader. På nätterna har det varit kallare men det händer inte så mycket mer än att blommor inte blir tomater utan bara vissnar ner. För att de ska bli tomater behövs det värme. Gurkor och squash är däremot väldigt känsliga så de har fått stå i det lilla tältet fram till förra helgen. Automatbevattning är nästan ett måste. I synnerhet om man vill åka bort och någon annan ska sköta växterna. Vi ger även näring via vattnet.
Hälsningar Lena
pdahlen 2019-05-26 10:13
Smart det där med ett litet tält så kan man ha värme där och behöver inte värma upp hela växthuset. Är det typ de plastväxthus som man kan sätta på pallkrage? Har ett sådant från Biltema som jag skulle kunna använda. Det blir ju mer ljus i ett växthus än att ha tomaterna i fönstret som vi har haft
Svar från Lena Holm 2019-05-30 09:00
Hej Peter,
plastväxthuset vi har kan man sätta på en pallkrage så då fungerar nog ditt. Det är mycket praktiskt på vår/försommar då det ofta blir lite för kallt men växterna ändå mår bättre av att stå ute än inne där de mest blir tunna och rangliga.
Hälsningar Lena
Det ord jag tänker på när jag ser dina fina bilder är : Oas.

Eftersom du är noggrann med maten så blir det väl en del fina fredagsmiddagar och lördags & söndags godis...

Må gott
/nic
Svar från Lena Holm 2019-05-26 08:27
Tack Nic,
oas känns väldigt passande och det blir en och annan god middag där ute. Bäst blir det när våra egna grönsaker börjar mogna.
Hälsningar Lena
Ser härligt ut! Hur ska detta sluta.. Fin kombo med så mycket grönt och ändå kunna sitta skyddad!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-05-26 08:30
Tack Jan,
det brukar sluta med att de t blir så mycket växtlighet att vi får flytta ut bordet och sitta ute. Men då är det i allmänhet för varmt att sitta i växthuset, om det är en normal sommar med sol. När vi sedan tar bort gurkorna på sensommaren kan vi flytta in möblerna igen. Tomater brukar vi ha till långt in på hösten.
Hälsningar Lena
Jag minns som i går när ni byggde detta. Tänk vilket glädje det blev för er.
Nu kan ni njuta på många sätt samtidigt som det ger glädje odla. Då mår
kropp och själ som bäst.
Allting annat glöms vilket är viktigt i dessa stressade tider.
///
Gun-Inger ha det underbart hela helgen.
Svar från Lena Holm 2019-05-26 08:31
Tack Gun-Inger,
kul att du minns bilderna från växthusbygget. Det är några år sedan. Vi har haft mycket glädje av det sedan dess och det är verkligen mysigt att sitta i.
Hälsningar Lena
Så fint, härligt att se!
Svar från Lena Holm 2019-05-26 08:32
Tack Wolfgang,
det är både kul att jobba i och en njutning att sitta där.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2019-05-26 08:56
Min son har också skaffat något liknande, och växterna är på gång. Han har en sittgrupp i den.
Wow vilka tomatplantor! Försökte sätta mina från frö. Det gick inge vidare... De är fortfarande pyttesmå.
Svar från Lena Holm 2019-05-26 08:13
Tack Eva,
det är inte särskilt svårt att dra upp tomater, men du bör sätta fröna i mitten av februari och ha möjlighet att ge dem extra ljus när de kommer upp.
Hälsningar Lena
Ni har det så fint och perfekt i ert växthus. Kan förstå att det inte går att sitta där när allt frodas.
Jag har inte så mycket till odlingar nu, hade några små land "förr i tiden" men sallad och dill sätter jag alltid i blomlådor.
Kommer ihåg dina bloggar när ni byggde detta, när det nu var ?
ing-marie
Svar från Lena Holm 2019-05-30 09:07
Tack Ing-Marie,
det var i april 2014 fast det känns som "igår". Idag ska chiliplantorna flytta ut så vi måste möblera om lite och jag ska skörda en stor kruka med dill och frysa in.
Hälsningar Lena
Ett härligt rum och jag förstår att ni trivs där.
Jag har inte så stort odlingsintresse, och skulle jag sköta blommorna i hemmet själv så skulle det nog inte leva så länge.
Svar från Lena Holm 2019-05-30 09:08
Tack Bengt,
vi har lite olika intressen och det bästa är väl när man får göra det man trivs med :-)
Hälsningar Lena