En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Uppgraderat

Efter en del velande har jag nu till slut uppgraderat min Canon 5D mk III till en 5D mk IV. Min gamla trotjänare hade varit med mej i sex år och började få väldigt många exponeringar. Vi planerar dessutom för en lång resa i vinter och då vore det katastrof om något hände med kameran ute i ödemarken. Den nya känns som den gamla och det var bara att sätta på 100-400 och gå ut i trädgården. Precis då passerade två vråkar direkt ovanför huset!   

Det blev inga längre fotoutflykter för det fanns inte tid denna helg. När man byter kamera tillkommer ju en del annat strul som t ex att man måste uppgradera Lightroom. Sålunda är jag nu prenumerant av LR Classic och Photoshop. Det blir en del stök för man kan bara lägga programmen på två datorer och vi har naturligtvis varsin + en reselaptop. I-landsproblem, jag vet...

Större bilder och mer pixlar som man kan beskära i. Nya kameran verkar i alla fall fungera utmärkt med 100-400. Den här är tagen med ISO 1600. Det var verkligen trist fotoväder hos oss i helgen. 

När jag skulle ansa i rabatten hittade jag denna och fick en ingivelse att ta fram 100 mm makro och stativet. Den är belyst med ett fokusljus som vi använder när vi dyker.  Vi får se när nästa fototillfälle dyker upp.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-10-21 18:42 | Läst 3006 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena.
Tillykke med det nye kamera. Og med de smukke og dejlige fotos.
Med venlig hilsen fra Erik.
Svar från Lena Holm 2019-10-21 19:04
TAck Erik,
det är tyvärr inte så mysigt fotoväder ute just nu.
Hälsningar Lena
Grattis till en ny kamera, så du kunde inte vänta till black friday :). Kameran ser iaf ut att ta minst lika bra bilder som den gamla. Jag funderar på om jag ska gå via DNG converter, när inte gamla LR inte supportar mina kameror, men jag vet inte om jag förlorar någon bildkvalité med detta, men det är klar LR Classic och PS har ju mycket mer att erbjuda, så vi får se
Svar från Lena Holm 2019-10-21 19:08
Tack Peter,
jag fick tag i en kamera där priset kändes tillräckligt bra. Kanske blir den något billigare till black friday men vi valde ändå att köpa den nu. Det finns säkert bra alternativa lösningar till LR och PS men jag vill helst ha något jag är välbekant med.
Hälsningar Lena
Ser toppen ut den nya kameran, snygga bilder! Ut och resa i vinter. Säg inte Svalbard igen för då dör jag av avundsjuka :)

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-10-21 19:17
Tack Johnny,
nej, Svalbard har inget dagsljus mitt i vintern så vi avstår det så länge. Vi ska åt det motsatta hållet, långt söderut och åt öster.
Hälsningar Lena
sears 2019-10-21 19:21
Aha så är det nog ja. Låter spännande! Lycka till på resan.

MvH
Johnny
Grattis till din nya kamera och fina foton du har fått på "invigningsdagen" kanske :)
Spännande med en resa söderut :)
Svar från Lena Holm 2019-10-22 21:58
Tack Joakim,
det dröjer ett tag tills vi åker ännu men planeringen pågår för fullt.
Hälsningar Lena
Ja, den här kameran fungerar ju också bra, det är uppenbart! Kul! Men fortfarande hänger det mesta på optiken och fotografen så klart.. Men det är trevligt med många pixlar när man fotar natur och fåglar! Jag använder ofta och gärna min 'gamla' Nikon D800E som har 36,3 milj. pixlar.. dom pixlarna är man glad för när man vill beskära! Annars så går det ju fint att omvandla formatet till DNG när man ska importera till Lightroom, jag hade faktiskt så i ett par år, det funkade bra! Jag behåller min Lightroom 6 även om jag skulle köpa en ny kamera.. DNG känns lika bra som Nikons egna format..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-10-22 22:00
Tack Jan,
ja visst har du rätt och så ska man ha en del tur dessutom :-)
Hälsningar Lena
Fint med fjällvråk!
- hawk
Svar från Lena Holm 2019-10-22 22:01
TAck Håkan,
vi har haft fyra stycken som flyger över huset med jämna mellanrum men vi hinner förstås bara se dem på helgerna.
Hälsningar Lena
Vad roligt, grattis! Extra kul med en ny kamera när mi ska på långresa i vinter, Australien var det väl! Och så smart att byta lite i förväg så du hinner köra in dig både på kamera och programändringarna, lycka till! Och fina bilder redan från start.......Många hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-10-22 22:03
Tack Björn,
ja visst ska vi till Australien och jag hade ju redan sålt min mk III så jag kände mej lite vilsen med bara 7d mk II. Tyvärr är det ju inte så mycket fotoväder när jag är ledig.
Hälsningar Lena
Grattis till en ny kamera. Förmodligen ett val du kommer vara väldigt nöjd med.
Jag har ägt de flesta 5D modeller som funnits.
Första 5D var en verklig aha-upplevelse när jag såg raw-filerna första gången och bytte upp mig från 20D. Det var så hög upplösning och raw-filerna var så harmoniska.

Sedan blev det 5D MKII, 5Ds R och 5D MKIII. Fast i samtliga dessa var raw-filerna mer oroliga och och saknade det där harmoniska som gamla 5D hade.

Därför blev jag extra lycklig när jag såg raw-filerna från 5D MKIV för första gången. De andades samma harmoni som hos gamla 5D. Sedan är ju det mycket annat som är förbättrat hos just 5D MIKV.
Får jag rangordna 5D modeller så blir det %D och 5D MKIV på delad första plats. Givetvis med hänsyn tagen till när de lanserades.

Lycka till med fotograferandet med nykomligen och jag är övertygad om att du kommer visa oss många snygga bilder från den kameran i framtiden.
Anders F. Eriksson 2019-10-22 21:32
Eftersom Lena redan tagit fantastiska bilder med MkIII är jag övertygad om att hon inte kommer ha några problem med denna. De som klagat på de äldre modellerna är nog främst de som ägnar sig åt pixelpeeping i stället för fotografering :D
Flash Gordon 2019-10-22 21:58
Ägnar mig väldigt lite tid åt pixelpeeping. De gamla 5D kamerorna var inte dåliga. FAst 5D MKV är förbättrade på många områden. Inte minst AF och följande fokus. DEn träffar också mer exakt än tidigare 5D. Sedan har den en sensor som nu har 13,5 steg i DR.

Jag vill faktiskt påstå att 5D MKIV är klart bättre än 5D MKIII på det rent praktiska planet. Den ger mig helt enkelt fler keepers än vad 5D MKII gjorde.
Svar från Lena Holm 2019-10-22 22:06
Tack Mats,
jag har läst på lite i alla fall och det kändes som att det var dax att uppdatera även om mkIV funnits ute ett tag. Jag blir nog nöjd även om jag inte har din erfarenhet och så många modeller att jämföra med.
Hälsningar Lena
Blir säker bra detta :)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-10-22 22:08
Tack Gunte,
det tror jag också. Fast nu ska Rajala ha Canonvecka så den hade kanske kunnat bli lite billigare, även om vi fick ett bra pris.
Hälsningar Lena
Ja det blir ju en hyllningskör att sälla sig till, så här kommer ett grattis till, och bilderna talar ju för sig själva, mycket bra förstås, och det beror naturligtvis också på vem som sköter spakarna. Jag gillar småfågelbilderna som är mycket fina.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2019-10-22 22:09
Tack Stig,
för dina positiva ord. Jag önskar att jag hade mer tid med dagsljus just nu men man får passa på när det går.
Hälsningar Lena
Kul med nya prylar och det kan man köpa med gott samvete om man vet att den gamle snart kan ge upp.
Fina bilder blev det .
ing-marie