En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Årets skörd av vitlök

Sambon har precis plockat upp årets skörd av vitlök och begrundar resultatet med min systerdotter som är på besök från London. Årets lökar är större än förra årets så något har vi gjort rätt.

Nu återstår att plocka ut sättlökarna till nästa års vitlöksodling. Det är förstås stora lökar som tas undan för höstplanteringen.

Jag vill ju helst ha alla vitlökarna i köket men måste acceptera att några fina exemplar sparas till nästa års plantor.

Vi tar mycket för givet då vi går till affären och handlar. Vitlök är t ex något som vi har vant oss vid att ha tillgång till året runt. Men om vi skulle försöka bli mer självförsörjande på vissa grönsaker och kryddor så är vitlök en enkel och given smaksättare.  Vitlök kan man odla på en mycket liten plätt, det finns så vitt jag vet inga skadedjur som gillar vitlök (den kan t o m skydda andra plantor). Gödslar man bara ordentligt och ser till att det i alla fall är lite fuktigt ( dvs vattnar i nödfall) får man en fin skörd i sluter av juli. Då ska man spara sättlökar till hösten plantering och njuta av resten.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-07-24 23:17 | Läst 2453 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena! Det ser härligt ut med de nyskördade vitlökarna och jag förstår att det är svårt (men klokt) att avstå de kraftigaste för kommande behov. Jag har inte odlat vitlök men blir inspirerad :) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-07-25 19:04
Tack Mats,
det är väldigt lätt att odla vitlök om man har en odlingsbädd att stoppa dem i är det bara att stoppa ner klyftorna i september och sedan skörda i slutet av juli nästa år. Gödsla på som för vanliga grönsaker och vattna vid behov. Inga skadedjur går på vitlök och rådjuren nafsar inte på dessa.
Hälsningar Lena
Dom ser verkligen fräscha och lockande ut, fint! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-07-25 19:05
Tack Björn,
vitlök är lätt att odla och man kan faktiskt bli självförsörjande även i en liten villaträdgård.
Hälsningar Lena
Ser fint ut. Vi har också fått en fin skörd i år. Vi har tagit upp en av sorterna av tre och de var riktigt stora och fina. Vi satte tre sorter för att även testa lite olika vitlökar i år
Svar från Lena Holm 2020-07-25 19:06
Tack Peter,
alla våra vitlökar härstammar från en stor sättlök som vi fick av en kompis för många år sedan. Jag har inte kollat på de olika sorter som finns men det kanske vore något för kommande säsonger.
Hälsningar Lena
Säkraste sätter att förstöra en god middag, tillsätt vitlök, säkraste sättet att hålla avstånd i kön, ät vitlök...men fina bilder blev det ju...
Mvh/Gunte..
Sven Blomquist 2020-07-25 16:08
Ska det smaka milt så använder du paprika. Ska det smaka starkt så använder du chili. Ska det smaka gott så använder du vitlök.
Svar från Lena Holm 2020-07-25 19:08
Tack Gunte,
vi tycker nog lite olika om just denna krydda, vi gillar den men är lite försiktiga i t ex matlådor.
Hälsningar Lena
Fin skörd ni fått, det måste känns kul för slit man lagt ner. Gott med vitlök och nyttigt. Synd bara att det ska lukta så mycket efteråt :)

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-07-25 19:10
Tack Johnny,
just vitlök är det väldigt lite jobb att odla jämfört med en del andra grönsaker. Man trycker ner klyftorna i jorden i september och skördar i slutet av juli påföljande år.
Hälsningar Lena
Väldigt trevligt! Vitlök gillar man..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-07-25 19:10
Tack Jan,
ja visst är det en användbar och god smaksättare.
Hälsningar Lena
Vad ska man säga utmärkt skörd! Det är rätt mycket?... å det är en smakhöjare för vissa rätter mer än andra. Tycker själv om vitlök men har svårt för lukten
Svar från Lena Holm 2020-07-25 19:11
Tack Nini,
vi är i stort sett självförsörjande på vitlök. Jag har en kvar från förra årets skörd och nu tog vi upp nya. De håller sej utmärkt i skafferiet hela vintern.
Hälsningar Lena
Ser jättefina ut, känner nästan doften.
Ibland så kan jag känna ett starkt behov av att smaksätta allt med vitlök, inbillar mig att det är något ämne som kroppen behöver just då. Lite som att den enda gång jag är sugen på och köper apelsinjuice är ett par ggr i januari, och det beror säkert på att kroppen skriker efter c-vitamin.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-07-26 22:27
Tack Ing-Marie,
den lilla plätt som vi odlar vitlök på gör att jag har alltid lökar hemma, hela vintern. Jag har en kvar från förra året när vi nu tagit upp nya. Jag förstår vad du menar med behov av något för jag upplever ibland samma sak.
Hälsningar Lena
Vilken fin skörd. Stora och knubbiga. Det verkar som om det varit ett vitlöksår i år. Vi har också skördat massor. Och god är den särskilt färsk.
Ha det gott i köket.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2020-07-26 22:28
Tack Gunnar,
så här stora och knubbiga vitlökar har vi inte haft på senare år så detta är verkligen en fin skörd. Allt verkar ha klaffat med såväl gödsling som vatten.
Hälsningar Lena