En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hemma hos familjerna Andersson och Sundström i Hällefors 1959

Välkommen till familjen Andersson. Här bor Sven (43) med sin fru Margit (40) och deras två barn Birgitta (14) och Lars (12). Sven jobbar på järnbruket och Margit har precis börjat jobba halvtid på Konsum i Hällefors. Året är 1959.  

Vi börjar med en titt i köket. Det luktar nykokt kaffe.

Det är dukat för två i köket och mariekexen är framme. Sven och Margit sover för övrigt i kökssoffan som bäddas varje kväll.

På bänken står kaffekannan och till höger i lådan en mat-termos som jag minns från mitt hem.

Barnen delar förstås rum och Lars som är yngst får sova i utdragssoffan. Little Joe (Michael Landon) och Elvis pryder väggen.  

De samlar förstås på filmstjärnor och läser Stålmannen.

I vardagsrummet står familjens nyinköpta TV. När Margit började jobba deltid fick familjen bättre ekonomi och det räckte till att skaffa en TV.

TV-kannan står på bordet och en nätt liten stringhylla på väggen. Jag antar att det finns de som som känner igen sej....Pipa var helt OK att röka när man tittade på TV.

Klassiskt badrumskakel och tandborstmuggar i fyra olika färger. Den lilla pottstolen borde ju vara borttagen men det kanske finns små barn i den närmsta bekantskapskretsen.  

Det knarkas visst en del i Stockholm redan på den tiden...

Vi fortsätter in till familjen Sundström. Här bor stadsarkitekt Bo (54) med sin hustru Inger (52) som är skolsköterska. Deras tre söner har flyttat hemifrån och de beslutade därför att köpa denna nybyggda lägenhet och sälja huset som blivit för stort. Både Bo och Inger är intresserade av inredning och har relativt gott ställt.

Bullens köttkonserver uppskattas i denna familj och de har en liten radio i köket. Prylen till vänster är till för att stoppa en ostbit i och veven har en tråd så man kan skära skivor. Vet inte hur bra den var men spontant känns en osthyvel som mer praktisk. 

Paret Sundström hade viss möjlighet att påverka lägenhetens utformning och valde att ha en mer öppen planlösning i köket och fick på så sätt en fin matplats. Såväl möbler som porslin är av senaste snitt. En symaskin står på köksbordet och öppnar man städskåpet finns det en elektrisk dammsugare.

I vardagsrummet märks det att makarna Sundström är intresserade av design och har råd. Inredningen präglas av såväl danska Wegner och Jacobsen, som amerikanska Eames och Bertonia. Teak är senaste mode. 

TV-kannan står på bordet även här.

Stringhyllan tar mej med viss häpnad för jag tror att denna absolut skulle anses mycket trendig idag och kosta en mindre förmögenhet. I synnerhet med luckorna i två olika färger. 

TVn är av senare snitt är hos familjen Andersson, men det finns ju inte fler kanaler att titta på för det.

Familjen Sundström läser uppenbarligen tidningen Foto för detta är baksidan på nr 3, 1952. 

Makarna Sundström har förstås ett eget sovrum och där har även Bo en ritbord samt en skrivmaskin för hemarbete. Inger har några fina klänningar och en päls för vintern, djurslag okänt dock inte helmink.

Dessa två bostäder finns att beskåda i Hällefors på måndagar och onsdagar klockan 14:00, om någon skulle råka ha vägarna förbi. Även om 1959 är före min tid kände jag igen många detaljer från mitt hem och tyckte det var väl värt ett besök. Det kostar inget och kan kombineras med annat i området som t ex Loka Brunn, Grythyttans Gästgiveri och Knuthöjdsmosse.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-07-28 12:01 | Läst 2636 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Rena nostalgikicken, så såg det ut överallt när jag var 20 ungefär. Superfina bilder. Såg att ni varit i Rättvik, nu Hällefors. Passerar ni i nörheten sv Korsheden bjuder vi gärna på kaffe, ute eller inne, det finns plats att hålla avstånd i båda fallen 😀 , hälsningar Björn
Mobil 0705-231707
Svar från Lena Holm 2020-07-28 21:58
Tack Björn,
jag förstod direkt att du skulle känna igen dej väl i dessa bilder. Det var verkligen ett trevlig besök som vi missade helt förra året pga att de bara har öppet måndag och onsdag. Tack så hemskt mycket för inbjudan men jag ligger efter med mina bilder och det här gjorde vi förra veckan. Vi har nog gjort de längsta resorna "åt ditt håll" och nu är det en helg i skärgården som väntar.
Hälsningar Lena
Trevligt! Känner igen en hel del, även om TV dröjde till 1964.. Kalle på Julafton fick man se hos grannarna innan dess.. Tycker det är rätt fint även sett med dagens ögon!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-07-28 21:59
Tack Jan,
jag var inte ens född 1959 men det fanns en hel del detaljer som jag minns från mitt hem. Visst är det fint men det är ju också iordningställt :-)
Hälsningar Lena
Va kul och en hel del känner man igen. Köket i första lägenheten ser nästan ut som köket som min mor fortfarande har i hennes lägenhet. En stringhylla hade vi flera, en har jag fortfarande kvar. Tapetskydd runt sängen, det hade vi också av samma typ.

I nästa lägenheten, design lägenheten, möblerna kostade säkert en hel del redan då, men har säkert stigit mycket i värde. Kaffebordet och soffbordet var ju riktigt fina. Lamporna är nog dansk design PH, och kostar idag riktigt mycket i Danmark. Termosen på slutet känner jag igen, vi har också haft en flätad sådan. Ostkupan med skärtråd kan mycket väl vara dansk, de använder en hel del sådant för att skära ost i Danmark, vanligare än osthyvel.

Kul att göra dessa tillbakablickar
Svar från Lena Holm 2020-07-28 22:04
Tack Peter,
när jag gick runt i dessa lägenheter var det en ren njutning att ta bilder och fundera över en blogg. Så många av de som läser min blogg har liksom rätt ålder inne...Lamporna kände t o m en följare av min systerdotters Instagram igen designern (dansk). Ostkupan kändes inte så praktisk men om det är en dansk grej så förklarar det ju saken :-)
Hälsningar Lena
ztenlund 2020-07-28 23:34
Lamporna är Louis Poulsen PH-5. Finns att köpa nya för en hög tusenlappar om man vill.
pdahlen 2020-07-29 08:11
Yep, och PH står för designern Poul Henningsen. Danskarna är som galna i dessa lampor, särskilt de äldre och i vissa färger verkar mer eftertraktade. Det går ett danskt program på svensk TV som är ett antikvitetsprogram där två personer tävlar om att göra bästa fynd från olika mindre antikhandlare och loppis och så säljs sedan det de har köpt på ett auktionsverk. Är det då någon som lyckats få enbart en del av en PH lampa billigt från en loppis så brukar det vara en klar vinst. Många av de möbler som var i hem två har jag sett i programmet, både kaffebordet, stolarna samt skåpet som står bredvid
Erik Madsen 2020-07-29 21:43
Hov hov Lena 😀 Jeg har aldrig set sådan en ostehøvl her i landet !
//Erik//
Svar från Lena Holm 2020-07-29 21:53
Hej Erik,
den osthyveln verkade så opraktiskt så jag tänkte att den är nog dansk, jag ber om ursäkt :-) Det kanske är en särskilt dyr design och då spelar det ingen roll vilket land den kommer ifrån :-)
Hälsningar Lena
pdahlen 2020-07-29 22:14
Erik, jag har nog inte sett just denna i Danmark, men principen har jag sett flera gånger. Jag vet tex att några danska hotell hade en sådan gängad stång med arm och tråd, jag tyckte det var en smart design, tekniker som jag är. Vid varje varv så går ju tråden ner ett hack och det blir en ny skiva.

Nästan alla mina släktingar använder skärtråd till osten, det är få som har en vanlig ”svensk” hyvel. Vad jag vet så har man inte så ofta skärtråd i Sverige, vi har ifs en men det är nog frun som har haft med sig den
Oj, det här har jag missat !
Måste se till att åka rätt dagar nästa gång.
Så kul att se, känner ju igen stilen och lite extra kul då det är mitt födelseår.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-07-28 21:54
Tack Ing-Marie,
vi insåg att detta fanns förra året men kunde inte planera så att det stämde med ett besök. I år gjorde vi lite avkall på väderutsikterna (för mossen) och tajmade med ett besök här. VI hade ju också Anna att ta hänsyn till så det var bara några dagar att spela på. Det här är väl värt ett besök.
Hälsningar Lena
Vad roligt att se. En hel del igenkänningstecken finns här.TV-kannan, TV:n, stringhyllan mm. Vår första TV såg ut som den här. Inköptes begagnad 1960 på Runes Musik i Gävle.
Svar från Lena Holm 2020-07-28 22:07
Tack Torbjörn,
det var kul att gå runt här och ta bilder på saker som jag kände igen, men som också var äldre än jag är själv. Mina föräldrar hade väl inte det senaste...de tjänade inte så mycket så allt kom väl lite senare in i vårt hem.
Hälsningar Lena
Kul grej! Känner inte igen så mycket förutom någon hylla. (Jag är 70 talare).
Fint dokumenterat och berättat. Knuthöjdsmossen står fortfarande på "bucketlist" så jag får se till att göra ett besök när de har öppet på detta ställe.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-07-28 22:10
Tack Johnny,
jag är själv född 65 men mina föräldrar tjänade inte så mycket så det fanns många fina detaljer i dessa hem som vi fortfarande hade kvar. Jag är förvånad att du inte varit till mossen ännu. Det är ju en höjdare i alla väder för den som åker första gången :-) Om du inte sover i bilen är vandrarhemmet i Hällefors mycket bra och prisvärt.
hälsningar Lena
Detta var häftigt. Så välgjort allting är.
Det tog en stund för mig innan poletten trillade ned!

Hälsningar från en -53:a
Svar från Lena Holm 2020-07-28 22:14
Tack Jan Olof,
kul att du tittar in i bloggen. Det här var mycket välgjort och hela bakgrunden med familjerna fanns presenterad när man kommer fram. Dessutom får man en kort genomgång av en guide innan man går in. Jag är ju född 65 men det fanns ändå detaljer som jag kände igen från mitt hem. Mina föräldrar tjänade inte så mycket så man använde allt som fungerade så länge det gick.
Hälsningar Lena
Kul att du förmedlade denna tidskapsel med dina fina bilder.
/mats
Svar från Lena Holm 2020-07-28 22:16
Tack Mats,
det här var ett besök som vi försökte göra redan förra året men lyckades inte tajma med öppettiderna. Absolut värt ett besök om man kan passera vid rätt tidpunkt.
Hälsningar Lena
En hel del grejer som passerat igenom ens liv här..Vita TV kannan finns ännu kvar med en lite annan färgkombo dock..Fina bilder..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-07-28 22:20
Tack Gunte,
fast jag är född 65 fanns det en hel del fina minnesbilder här.
Hälsningar Lena
Där fanns mycket som såg bekant ut! Härligt!
- hawk
Svar från Lena Holm 2020-07-28 22:21
Tack Håkan,
det var ett mycket givande besök som jag kan rekommendera om du någonsin har vägarna förbi.
Hälsningar Lena
Toalettstolen är nog den variant farmor hade innan det blev något haveri och den byttes ut, men det är nästan tjugo år sedan hon avled. Badrummet är i stil med det min morbror fortfarande har i en orenoverad hyresrätt, även om det är annan sorts kakel. Farmor hade i och för sig också 50-talsbadrum, men det var kaklat mycket längre upp. Ingen av dem har eller hade dock lösningen med en enda kran för både handfat och badkar.

Den bruna grytan på bordet finns en exakt likadan hos min far.

En kuriositet är spisplattorna där ju svenska spisar hur länge som helst haft hela plattor istället för spiralerna som på den gamla spisen här. I USA är ju däremot dessa spiraler inte alls ovanliga. T ex bara vid en snabb sökning:
https://www.homedepot.com/p/GE-30-in-5-0-cu-ft-Electric-Range-in-Stainless-Steel-JBS360RMSS/306260249

Helt apropå så har Nordiska museet en lägenhet de byggt upp på samma tema:
https://www.nordiskamuseet.se/utstallningar/folkhemslagenheten

Stockholms stadsmuseum har också några varianter på temat, bl a en miljonprogramslägenhet i Tensta.
Svar från Lena Holm 2020-07-29 20:59
Tack Martin,
för din långa och informativa kommentar. Jag är inte förvånad att det finns flera ställen att besöka men just i Hällefors, där det inte finns så mycket (mer än mossen och kanotpaddling) så är detta en mycket välgjord och genomtänkt attraktion. Tyvärr tror jag inte den når ut så långt, även om vi var ganska många besökare den dagen vi var där (ca 15).
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Mycket trevlig och intressant rapport.
Det finns många saker som jag också kan känna igen och som vi också hade här i DK. Naturligtvis både Arne Jacobsen, Hans J. Wegner och Poul Henningsen (PH). Jag (16 år) hade också Elvis och stringhyllan på väggen! Skyddet av tapeten vid utdragssoffan användes också här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-07-29 21:01
Tack Erik,
kul att du känner igen dej i vissa detaljer. Jag kunde ju förstå att vissa av de som läser min blogg skulle vara mer bekanta med detta innehåll än andra. Du är ju dessutom dansk och känner förstås igen dansk design.
Hälsningar Lena
En av de mest klassiska PH-lamporna är den s.k. PH-kotten, och om jag inte minns fel satt en sådan gjord i koppar och i kollosalformat i taket på Sparbankens kontor på Stora Torget i Uppsala. Den torde vara värd en smärre förmögenhet idag.

Många PH-lampor satt i offentliga miljöer och hos myndigheter och såldes ut för en spottstyver när de flyttade eller lades ner.
Svar från Lena Holm 2020-07-30 10:07
Tack Anders,
"kotten" känner jag till och att det är en riktig dyrgrip. Den stora i koppar har jag dock inte sett.
Hälsningar Lena