En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hägrar anamma!

Nu är det vinter på riktigt och det betyder att hägrarna har flyttat från Djurgården till Råstasjön, där det brukar finnas fisk i lådor utställda av Solna kommun. Om man vill fotografera hägrar just nu finns det nog ingen plats i landet som är mer lämpad än Råstasjön, ett stenkast från Mall of  Scandinavia och Friends Arena. 

När vi kom dit hittade vi ett gäng hägrar som stod på isen, just som man kan förvänta sej. Sothöns, gräsänder och en ensam svan höll dem sällskap. Hybriden var också där men den får ni se senare, i ett eget inlägg. 

De är fina och ganska förutsägbara när de står på isen och tittar på vattnet. Ibland måste man rufsa till fjäderdräkten, lägg allt tillrätta, men sedan lägger sej lugnet igen...

Men det var också viss aktivitet i luften. En häger kommer inflygande mot iskanten och öppet vatten...

...det blir som en samlingspunkt där vattnet är öppet och många människor passerar. Gräsänderna får sitt "dagsbehov" av bröd från passerande dagisbarn vid denna plats.  

När vi står där och tittar på samlingen av fåglar passerar plötsligt två hägrar i luften. Den ena har något i näbben, en bit fisk...någon matar hägrarna en bit bort och det måste vi förstås titta närmare på. 

Några fotografer kastar ut strömmingsfiléer (för det var väl det enda de kund köpa) från klipphällarna en bit bort och lagom många hägrar kommer förbi denna plats för att ta sej en mumsbit. Lagom är bra ur fotosynpunkt för det är svårt om det är för många. Det är också uppenbart att Solna kommun fyllt fisklådorna till fåglarna så dessa små filéer är inte så attraktiva som de skulle vara om de var rejält hungriga. 

Men det som följer är mer som att vi får uppleva en dans än något som har med konkurrens om mat att göra...

... de trippar runt i snön...

...och visar upp sej på bästa sätt gentemot varandra. Här tycker jag det ser ut som att de bjuder upp till flamenco, minst...

Intensiteten tilltar men det leder inte till något annat än uppvisningar av potentiell styrka.

Utan särskilt stora åthävor avgår en häger med segern och kan plocka åt sej en fin strömmingsfilé.

Har man lyckats få en sådan fångst är det nog bäst att dra och avnjuta den på någon annan plats.

Det kommer nya hungriga, eller kanske mest nyfikna hägrar. 

Jag har tagit bilderna med 100-400 mm på min Canon fullformat, men avståndet till hägrarna är inte särskilt stort och jag har fått zooma ut för att få med fåglarna ibland. Hägrar är väldigt stora när de börjar flaxa runt och om det är mer än en fågel fyller de ut mer än man kan förvänta sej...

Jag visar därför en bild när jag inte hann zooma ut...då blir det som det blir. Hade jag vänt kameran till stående format har det också funkat men ibland hinner man inte tänka så långt. 

När de här stora fåglarna börjar flyga upp i sina attacker blir det svårt och det går förstås väldigt fort.

Men det blir ju rätt coolt ändå, eller hur?

Återigen en som lyckas fånga fisken...

Hägrarna verkar mätta och belåtna och vi ser dem lämna utfodringsplatsen åt olika håll.

Vi har också fått se mer än vi förväntat oss på denna tur och promenerar vidare mot den luriga vattenrallen, som inte alls är så villig att visa sej för fotografer som den gamla var. Hur som helst blev det en fantastisk tur till Råstasjön, ett naturreservat så nära Stockholmspulsen så man knappt tror det är möjligt.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-01-16 22:34 | Läst 1973 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Som jag skrivit till dig innan så tycker jag dessa hägrar är så häftiga.
De påminner om oss på ett underligt sätt.
Ha det gott
///Gun-Inger gillar klart alla fina bilder.
Svar från Lena Holm 2021-01-17 18:18
Tack Gun-Inger,
de är stora och häftiga fåglar och ibland tycker jag också att de liknar oss, tex närde står på isen och ser ut som gamla gubbar i överrock och kravatt.
Hälsningar Lena
Kul! Dom är alltid roliga att både se och fotografera! Bra bilder, får nog ta mig till Isbladskärret framöver, dom brukar vara tidiga att sitta på isen där även om ingen matar dom.. Och dom har nära till öppet vatten där i form av 'saltsjön'..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2021-01-17 18:21
Tack Jan,
det verkar som att de i alla fall tillfälligt kommit till Råstasjön, antagligen för fiskens skull. De kommer nog snart att återvända till Isbladskärret. Det kanske fortfarande finns hägrar där, jag har inte koll. Jag vet dock att de börjar tidigt med bona.
Hälsningar Lena
Sanslöst vilka bilder du bjuder på.
Det här är garanterat de bästa jag har sett på fågeln gråhäger.
Det är bara att gratulera Lena till en oerhört vacker bildsvit.
Vad fina de blir i den miljön :)

Hehe wow!
Svar från Lena Holm 2021-01-17 18:24
Tack Joakim,
örnar i all ära men även de här stora fåglarna kan bjuda på spektakulära uppvisningar om det vankas fisk:-) Jag har fotat häger en gång förut då någon slängde ut fiskar och det blev lyckat även då. Hägern är ju normalt ganska skygg men här blir de vana vid folk och i kombination med matning kan man har riktigt kul. Det var en höjdarstund kan jag lova och jag visar bara ett hårt urval av bilder.
Hälsningar Lena
Joakim88 2021-01-17 19:21
Ja örnar i all ära men jag hade vart minst lika glad för ett sådant här fint möte :)
Svar från Lena Holm 2021-01-17 21:13
Råstasjön och en påse fisk, helst hela fiskar, men hägrarna är inte så kinkiga. Just nu sitter det minst 30 fåglar där och bara väntar på att det ska hända något. Mycket lättare än att mata örnar och fiskgjuse faktiskt.
Hälsningar Lena
Joakim88 2021-01-18 07:17
Hehe ja det är nästan så man skulle bege sig dit, men kanske efter Corona..
Ja örnarna är ju hemskt, har nästan gett upp nu efter ännu ett försök igår...….
Gjusarna var ju betydligt lättare även fast de var svåra de med...
Hej Lena H. sikke en fantastisk serie at gå i seng til - gillas.
Med mange venlige hilsener og god nat fra Roskilde.
Svar från Lena Holm 2021-01-17 18:25
Tack Erik,
det var en makalös show de bjöd på och jag fick vinterns bästa fotoupplevelse, så här långt i alla fall.
Hälsningar Lena
En riktigt fin serie, och några riktigt fina bilder på den två hägrarna som utför en trandans, eller om det är fågeldansen. Fastnade nog lite extra på den första i dansen och så kom det några till lite längre ner. De gör sig fint mot snön också. Trevligt att det händer något, de hägrar jag ser ser ut som de har stått så i hundra år och tänker stå så i hundra år till
pdahlen 2021-01-17 09:26
Jag läste precis i Brutus senaste bok v2.0 att man inte skulle välja en dag vid Hornborgasjön när tranorna toppar utan en tid med lite färre, för det var ganska hopplöst att få några bra bilder i myllret av alla tranor, snyggar som du har där man får dem i par
Svar från Lena Holm 2021-01-17 18:28
Tack Peter,
det här var vinters bästa fågelupplevelse så här långt. Riktigt kul att fota dem och precis som Brutus påpekar i boken är det helt hopplöst om det är för många fåglar samtidigt. Det blir rörigt och det kommer alltid att vara någon som saknar huvud. Snön som bakgrund var perfekt denna gång. De höll ju till på snötäckt is och jag stod på en liten höjd så det blev bara vitt bakom. Men jag vill gärna ha lite annat bakom då de flyger som t ex den första bilden.
Hälsningar Lena
Fascinerande bilder du bjuder på! Njutbart att få se. Det blir starka applåder! 👏
Svar från Lena Holm 2021-01-17 18:28
Stort tack för dina applåder Ragnar! Det var ett nöje att fota dessa fåglar.
Hälsningar Lena
Jag kan inte annat än att bli fascinerad och glad över dina fantastiska bilder av Hägrarna och många bilder får en jättefin kontrast mot den vita bakgrunden.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-01-17 18:30
Tack Stig,
det var riktigt kul att fota dessa hägrar och med den snötäckta isen som bakgrund var förutsättningarna extra goda. Vinterns bästa fotoupplevelse så här långt. Jag blev också glad av att stå och titta på dem.
Hälsningar Lena
Riktigt lyckad stilstudie på dom. Kul bilder när dom hoppar runt och med den rena bakgrunden blir det bra.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-01-17 18:32
Tack Gunte,
det här var verkligen en lyckad fotosession och med den snötäckta isen som bakgrund var förutsättningarna minst sagt goda.
Hälsningar Lena
Makalöst vackra bilder !
Vilken svit !
Du vet ju att jag gillar dessa hägrar, så fotogeniska och här har du fångat det till fullo.
Jag brukar ju säga att jag tycker bakgrunden är lika viktig som motivet, och här blev det ju så bra med det vita rena som bakgrund. Toppen !
Ing- Marie
Svar från Lena Holm 2021-01-17 18:35
Tack Ing-Marie,
jag tänkte faktiskt på dej när jag var där och att du skulle ha älskat att stå där och fånga den ena roliga sekvensen efter den andra. Jag stod på en liten höjd och den snötäckta isen blev perfekt bakgrund. Dessutom var det ju ingen som hade varit ute och trampat upp spår för isen håller inte för det. Det var utan tvekan vinterns bästa fotosession så här långt.
Hälsningar Lena
Superserie på hägrar! Verkligen uppvisning och med din höga kvalitet på bilderna blir det extra njutbart, fint! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-01-17 21:05
Tack Björn,
med de förhållande som rådde vid detta tillfälle krävdes det inte särskilt mycket för att få bilder på hägrar som dansar. Det var bästa fotosessionen jag haft denna vinter och helt och hållet tack vare några andra fotoentusiaster som slängde ut strömmingsfiléer till hägrarna.
Hälsningar Lena
Toppenbilder på hägrarna! Såg att man räknat till ett 30-tal nu. Jag hade några enstaka sist men det var ett tag sedan. Kul att staden matar. Fick för mig att de slutat med det.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-01-17 21:10
Tack Johnny,
det var fisk i lådorna men det som gav bilderna var fyra fotografer som kastade ut strömming från en liten höjd en bit bort från matningsplatsen. Det här är det coolaste fototillfället jag haft denna vinter, så här långt i alla fall. Det var nog mer än 30 hägrar nu och det var bra aktivitet, men det berodde nog mest på den extra utfodringen som ägde rum.
Hälsningar Lena
Många fina bilder Lena. Fint frilagda mot snön eller himlen. Kul att se hur de samspelar med varandra. En lyckad tur för dig till Råstasjön. Det blir nog stekt strömming någon dag till veckan. Blev sugen när jag såg bilderna.
Svar från Lena Holm 2021-01-19 07:39
Tack Torbjörn,
det var en fin uppvisning och vinterns absolut häftigaste så här långt. En mycket lyckad tur för vi fick även se vattenrallen som inte varit där på flera år. Dvs det är en ny individ och den är väldigt blyg.
Hälsningar Lena
Suuuuuuuperfiiiiiina bilder tycker jag!
Fulla av liv och annorlunda...och sköna att se på!
WOW! ⭐️⭐️⭐️
Svar från Lena Holm 2021-01-19 20:50
Tack Lena,
hägrarna bjöd på en toppenshow denna dag och det var absolut bästa fotosessionen denna vinter (så här långt).
Hälsningar Lena
Oj. Vilka bilder! De är otroligt häftiga. Hägrarna är hur sköna som helst. Tack för tipset om detta inlägg Lena.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-01-26 15:15
Tack Jörgen,
hägrarna är sköna och speciellt om de visar upp sej lite. Det är också det häftigaste jag fått se hittills denna vinter.
Hälsningar Lena