En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Årets maträtt 2021, Swedish bowl

Vi närmar oss påsk och då brukar man ju laga lite extra god mat, så här kommer ett tips. I söndags bestämde jag mej för att testa årets rätt 2021. Det var också ett sätt att testa så många funktioner som möjligt på den nya spisen som vi köpt under dagen. Vi valde att köpa en begagnad och allt fungerade perfekt. Årets rätt är inte särskilt svår att laga, men det är 26 ingredienser och mycket på gång samtidigt. Man måste också veta att det tar minst fem gånger längre tid att koka gula ärtor än matvete (det framgår inte av receptet). I ugnen står det rödbetor och gul lök som bakas i 180 grader, rödbetorna tar minst 45 minuter men löken är klar efter ca 25. 

På spisen står en kastrull med gula ärtor och en med matvete. Det är basen i skålen och blandas med rostade solroskärnor, samt persilja, gräslök och citronskal mixat med rapsolja. Kycklinglårfile (en per portion) som får bryna på spisen och bli färdiga i ugnen, kryddade med stötta fänkålsfrön. Det gröna är spetskål som blancheras i vatten strax innan servering och på bänken ligger skivad svamp som ska i stekpannan efter kycklingen. 

Så här blev mitt resultat. De ljusa rullarna är tunnskivad picklad kålrabbi och på toppen lite riven västerbottenost. Allt ligger på en rejäl hög med ärt/matvete blandning. En kall sås på creme fraiche med krasse hör också till och en nypa red chiliflakes för den som vill ha mer hetta.  Årets rätt 2021 är komponerad av årets kock 2020, Ludvig Tjörnemo. Filosofin bakom rätten är en god och hälsosam "bowl" baserad på svenska råvaror. Det blev jättegott!

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-03-31 20:50 | Läst 1492 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Lena.
Vi har fået gule ærter her til aften, men vi kan ikke hamle op med det stort anlagte projekt, som du havde gang i i søndags - imponerende.
Både opskrifter og dejlige mad fotos er toppen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-03-31 21:09
Tack Erik,
det tog ca en timme att göra och man hinner med alla tillbehören medans ärtorna kokar. Men det blir mycket disk :-)
Hälsningar Lena
Matlagning på hög nivå. Vi gör sällan så avancerade rätter. Ser gott ut.
Vår närmaste restaurang har börjat med hummus bowls vi har inte testat än.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2021-04-01 20:08
Tack Bengt,
jag gör ju det här för jag tycker det är kul och en utmaning. Just denna rätt kommer vi nog att göra igen men då blir det en modifierad variant.
Hälsningar Lena
Det ser mycket smakligt ut och manar till efterföljd, men det blir kanske med lite variation för det fattas nog några ingredienser
Ha det gott och Glad Påsk
Stig
Svar från Lena Holm 2021-04-01 20:06
Tack Stig,
just den här rätten kan man variera precis som man vill och det är även kockens önskan. Basen med gula ärtor och matvete blir dock jättegod så kolla in receptet på den. Vad du väljer att lägga ovanpå kan du anpassa efter tycke och smak. Den syrliga smaken av picklad kålrabbi tillför mycket men man kan kanske använda ättiksgurka eller andra inlagda grönsaker istället.
Hälsningar Lena
Ser ju riktigt gott ut, fast jag tycker man blir stressad med för många moment igång samtidigt. Bara det att bryna något kött samtidigt som man hackar grönsaker och har pastan på kok är mer än tillräckligt för mig. När jag gjorde detta för någon dag sedan så kokade pastan över 10 minuter istället för 3. Många ingredienser gör inte så mycket men för många plattor på gång blir jobbigt. Jag tror vi kommer att äta lamm hela helgen, den var på 1,6kg och vi är två :)
Svar från Lena Holm 2021-04-01 20:02
Tack Peter,
det är inte så svårt att följa ett recept och laga olika rätter var för sej men finessen, och det som skiljer oss amatörer från proffsen, är att få allt färdigt precis i rätt ögonblick. Det kräver eftertanke och planering. Man måste hitta sitt eget sätt och förbereda det som går. Jag tycker det är kul men inser också att vissa rätter ska jag kanske avstå från. Lycka till med lammet, det finns mycket gott man kan göra med lamm.
Hälsningar Lena
Det var en krävande tillagning men det ser gott ut slutresultatet.
Grattis till nya spisen. Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-04-01 19:54
Tack Johnny,
det blev väldigt gott och när man lagat receptet en gång inser man hur man kan variera och förenkla det för att få goda alternativ. Spisen blev en bra lösning för vi kommer antagligen att renovera hela köket inom en femårsperiod och då blir det säkert en annan lösning (typ häll och ugn separat). Just nu fick vi precis en sådan spis som vi hade men för en tredjedel av priset av en ny.
Hälsningar Lena
Kul å testa lite kockideer å tur det smakade väl :) blev ju färggrannt också.
Här blir det fisk ..det gillas i alla varianter
Svar från Lena Holm 2021-04-01 19:50
Tack Nini,
ibland tycker jag att det är kul att testa helt nya recept och det här kändes extra kul för det var fokus på svenska råvaror (och inte alltför komplicerat). Vi åt en jättegod fisk ikväll och betydligt enklare.
Hälsningar Lena
Önskar dig en trevlig påskhelg den syns ha startar bra.
Ser mycket nyttigt och gott ut.
///Gun-Inger värt att prova.
Svar från Lena Holm 2021-04-03 17:15
Tack Gun-Inger,
det här var kul att testa och det blev gott. Det blir betydligt enklare mat ikväll med kokt potatis och gravad lax samt några ägg och ett par sillsorter förstås. Påskmaten är dock inte alls så nyttig som den här skålen var.
Hälsningar Lena
Flitigt att fixa detta helt enligt receptet !
Såg jättegott ut !
Jag skulle aldrig fixa detta, min "svaghet" är att jag kan inte laga mat från recept, i alla fall inte följa det till punkt och pricka.
Det är lite svårt då många på jobbet och även föräldrar vill ha recept, jättesvårt att skriva ner då jag knappt vet själv ibland. Men tror att det är därför jag fortfarande tycker det är kul på jobbet, att jag får improvisera och använda fantasin. Om jag gör något nytt som blir väldigt populärt så har jag lärt mig att skriva ner lite stödord så jag minns om jag skall göra det igen.
I dag har jag bakat, det gör jag efter recept, oftast till punkt och pricka :-)
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2021-04-03 17:13
Tack Ing-Marie,
jag tror att du skulle fixa detta för det var inget enskilt moment som var svårt. Jag följer oftast receptet ganska noga första gången jag gör något, sedan blir det ofta ändringar och ibland övergår det till att bli en helt ny rätt. När jag bakar, vilket jag gör extremt sällan, följer jag receptet exakt. Jag kan för lite för att improvisera.
Hälsningar Lena