En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Praktejder

En strålande vacker praktejder har uppehållit sej utanför Norrtälje några dagar och i helgen bestämde vi oss för att försöka hitta den. 

Den håller ihop med några vanliga ejdrar och hela gänget kom förvånansvärt nära land. De tidigare rapporterade praktejdrar som förekommit i vår har varit långt ut från land och inte något man fotar med 400 mm direkt. 

Jag har sett och fotograferat praktejder på Svalbard men det här var min första i Sverige. Solen värmde gott men sken förstås från helt fel håll. 

Det fanns stunder då jag önskade ett moln eller två, men ejdrarna simmade runt en del så vi fick dem en stund med sol från sidan. 

Vi var ganska nära en småbåtshamn och det var förstås en del "söndagsseglare" ute. De här brydde sej inte om att det låg fåglar i vattnet men de flög i alla fall inte iväg.

Vårens första påfågelöga satte sej på en sten när vi fikade. 

Praktejdern tog ett bad...

...och visade upp sej ordentligt innan vi packade ihop och gick tillbaka till bilen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-04-18 16:56 | Läst 2035 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder på en vacker fågel.
Svar från Lena Holm 2021-04-19 21:21
Tack Mari,
ja den är verkligen praktfull.
Hälsningar Lena
Grattis, så fint och så många bra bilder. Man skulle kunna tro att det är en korsning mellan mandarinand och ejder, vacker är den iaf.
Svar från Lena Holm 2021-04-19 21:23
Tack Peter,
ja den korsningen skulle kanske se ut så här. Det är en praktfull fågel och lätt att känna igen.
Hälsningar Lena
Vilka bilder på praktejdern!
Har haft den här hemma några gånger, men tyvärr alltför långt ut med min 400:a.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-04-19 21:25
Tack Jörgen,
den har rapporterats flera gånger i vår ute vid kusten men när jag läst lite mer har jag insett att den alltid har varit långt ut från land och inte ens brytt mej om att åka. Den här förstod jag av bilderna att den kom ganska nära och det gjorde den verkligen. Jag hade 100-400 med 1.4 extender och fick dessa bilder.
Hälsningar Lena
Oj, vad roligt! En Praktejder hanne får anses som en högvinst! Det är ju en 'spontan' art som brukar passera skärgården (gärna ytterskärgården) ihop med flyttande Ejderhannar med stor oregelbundenhet, har själv sett en individ göra så straxt utanför min favoritö Tärnskär för säkert 30 år sen.. fick med den på en analog bild men inte det 'praktfulla'.. däremot dess 'vingspegel' snett bakifrån som avviker från vanlig Ejder. Har också tittat på en hane nere vid 'stenstranden' på Torö genom en tubkikare för kanske 20 år sen. Sen har jag sett ett par honor nere vid Ottenby för säkert 25 år sen, alla gånger har det varit under våren som jag sett Praktejder! Fint med en så vacker fågel som inte tillhör 'parkankesläktet' av udda arter som ibland visar sig, och är tama.. En 'kvalitetsobs' och fina foton här! Påfågelöga är också trevligt..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2021-04-19 21:27
Tack Jan,
där har var ett riktigt trevligt möte och dessutom mysigt att sitta i solen och titta på den tillsammans med de andra ejdrarna. Jag har ju fotat den på Svalbard men det är ändå lite speciellt när den dyker upp här hemma. Dessutom inom fotovänligt avstånd.
Hälsningar Lena
Men vad häftigt att en sådan är här. Grattis till fina bilder på den härifrån sverige också.
Påfågelöga fotade även jag igår här och citronfjäril
Svar från Lena Holm 2021-04-19 21:28
Tack Nini,
ja det här var en fin överraskning denna vår. Jag blev helt till mej när den dök och sedan kom upp ännu närmare stranden, dock i motljus men det går att göra en del i LR.
Hälsningar Lena
Praktejder - den har jeg aldrig hørt om. Men det siger selvfølgelig heller ikke så meget om min kunnen inden for ornitologien :-)
Dejlig billeder - hel vejen igennem her - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-04-19 21:31
Tack Erik,
för din fina kommentar. Det är normalt en arktisk fågel och jag har sett den på Svalbard. Kanske inte så konstigt att du inte hört talas om den i Danmark (fast den finns nog på Grönland).
Hälsningar Lena
Grattis vilken ståtlig fågel och många fina bilder fick du på den och de andra. (nä folk bryr sig inte om fåglar i sjön har jag märkt)
Den ser exotisk ut.
Ejdrarna var inte så pjåkiga de heller :)
Svar från Lena Holm 2021-04-19 21:33
Tack Joakim,
den ser exotisk ut men är en Arktiskt fågel som man kan se på Svalbard eller Island. Lätt att känna igen bland andra ejdrar. Kul att få se en här hemma.
Hälsningar Lena
Fint! Jag har sett och fotat arten på Svalbard, men inte hemma kring. Flott möte!
- hawk
Svar från Lena Holm 2021-04-19 21:34
Tack Håkan,
det här kändes som en bonus denna vår. En mycket fin dag att sitta och titta på fåglar var det också.
Hälsningar Lena
Praktejder, det duger det! Jag vet inte om jag sett vanlig ejder ens.....Väldigt fina bilder och jag blir lite upprörd av båten....Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-04-19 21:37
Tack Björn,
båtföraren räknar väl med att eventuella fåglar dyker eller flyger undan. Det är ännu värre när de kommer farande när det finns små dunbollar i vattnet. Ejder måste man nog ut till kusten för att se och vi brukar inte se några förrän vi åker till västkusten och dyker. Men de finns ju längs Upplandskusten också.
Hälsningar Lena
Så fint! Jag gillar ejdrar och praktejdern är speciell! Mycket vacker! Själv har jag fotograferat en på Island. Grattis! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-04-19 21:38
Tack Wolfgang,
visst är det en speciell fågel och det var kul att få se den här hemma.
Hälsningar Lena
Vad kul och vilka fina bilder det blev! Den är ju så vacker. Verkligen ett passande namn den fått. Vädigt sällsynt gäst i Sverige, så man får ju passa på. Den där båten var inte kul att se...

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-04-19 21:41
Tack Johnny,
jag hade nästan väntat mej att du skulle dyka upp där i Spillersboda. Men den är fortfarande kvar så än finns det möjlighet. Du har ju dock din lilla fina uggla att bevaka. Det var i alla fall väldigt mysigt att sitta vid vattnet i solen och titta på den praktfulla ejdern.
Hälsningar Lena
Otroliga bilder på praktejdern shit vilken skärpa wow!
:)
Så du reser också land o rike runt för hitta godbitarna?
mvh/Dieter
Svar från Lena Holm 2021-04-19 21:43
Tack Dieter,
för din positiva kommentar. Det här var ju inte längre för mej än att åka till Isbladskärret. Mindre trafik dessutom (och gratis parkering :-).
Hälsningar Lena
Så vacker fågel! En arktisk art, om jag minns rätt. Kul att få en sådan på bild.
Snabba motorer på sjön är inget jag uppskattar, det dånar och är farligt. Tyckte om att långsimma när jag var yngre, men efter nära upplevelse med en liten snabb båt slutade jag med detta.
Svar från Lena Holm 2021-04-20 20:37
Tack Stefan,
visst är det en arktisk art och det var kul att få den på bild här hemma trots att jag sett och fotat den på Svalbard. Som dykare är man inte heller så förtjust i snabba små båtar och vattenskotrar är om möjligt ännu värre.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder du har tagit på en fantastiskt fin fågel! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2021-04-21 07:33
Tack Tommy,
jag hade turen att den dök upp inom rimligt köravstånd och dessutom kom rätt nära land. Sedan var det bara att sitta i solen och njuta.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2021-04-21 07:33
Tack Tommy,
jag hade turen att den dök upp inom rimligt köravstånd och dessutom kom rätt nära land. Sedan var det bara att sitta i solen och njuta.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder du fick på den vackra fågeln. Grattis till dom !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-04-21 07:54
Tack Ing-Marie,
det var mysigt att sitta ute i solen och titta på den. Varmaste dagarna vi haft tror jag. Nu blir det visst kallt igen.
Hälsningar Lena