En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nya vårgäster i restaurangen

På våren kommer det nya gäster till matningen hemma på tomten som vi sällan eller aldrig ser på vintern. Vi stängde ner en del av fågelmatningen när vi märkte att en råtta gottade sej på frön, men vi har en automat kvar (och råttan har gått i fällan). Till den kommer nu dagligen par av domherrar, alltså både herr och fru. På vintern får jag verkligen leta för att hitta domherrar, nu sitter de utanför vardagsrumsfönstret.

Honan är också med. Hon sitter t o m på pinnarna i automaten medan herren helst sitter på det fat som är monterat under automaten (för att det inte ska bli så mycket frö på marken). Vi har två par med domherrar som är flitiga gäster.

Rödhaken är också en stammis nu och den sjunger dessutom ihärdigt runt huset. Här sitter hen på min favoritstubbe som ni sett  många gånger förut. Det ligger inte ens mat där, men det är en bra utkiksplats. Rödhaken ser jag vid enstaka tillfällen på vintern.

Den här stenen är också populär och här är den väldigt nära de stora fönstren som jag sitter bakom. Vårt vardagsrum är nedsänkt i marken så jag sitter nästan på samma nivå som fågeln när jag fotar. 

Så här års når solen denna plats på förmiddagen. Jag satt här och åt lunch en dag då jag jobbade hemma och alla bilder kommer från den stunden.

Bofinken är också på plats. Det var minst en hona också men jag lyckades inte fånga henne på någon bild som gjorde henne rättvisa.

Bofinken vill helst ha mat på marken och jag fick lägga ut lite en bit från matningen, så de också kunde få ta del av utbudet. 

Hacke är ju ingen ny gäst direkt utan de (ett par) kommer dagligen och sitter ofta en lång stund i automaten. Här spanar den mot automaten och jag tyckte den blev så fin att den får vara med ändå. Vi brukar också få besök av stenknäck vid den här tiden men den brukar komma till den andra matningen. Likaså brukar ett par ringduvor komma och äta nötter från ett fat, men det törs vi inte ha framme pga risken för fler råttor. Duvorna har vi sett i träden vid tomten men de får hålla tillgodo med färskt dricksvatten.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-04-29 20:06 | Läst 1772 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
Det är ett bra sätt att äta lunch. Vilka bilder - jag är särskilt nöjd med den lilla Rødhals. Särskilt foto # 3 är min favorit.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-05-01 14:49
Tack Erik,
ja det är väl det finaste med att jobba hemma att jag kan sitta vid fönstret och äta lunch. Är jag på jobbet sitter jag på mitt tjänsterum och äter vid datorn. Det blir knappt lunch för jag brukar jobba samtidigt.
Hälsningar Lena
Jag håller med Erik helt klart, bild nr 3 på rödhaken är mästerlig! :-)
Alla bilder är riktigt bra och trevlig läsning också för den delen.
härligt å kombinera lunchen med lite foto på matgästerna :)
Svar från Lena Holm 2021-05-01 14:51
Tack Joakim,
det här är en av fördelarna med att jobba hemma. Är jag på jobbet sitter jag vid datorn på mitt rum och äter, hur tråkigt som helst. Rödhaken på stubben blev riktigt bra.
Hälsningar Lena
Roligt och vackra bilder på rödhaken på stubbe och sten. Allihop är vanliga i min matare riktigt trevligt. Jag har inte så varmt och bra ställe där mina matarplatser är så...
Byggt ett gömsle så det blir lä och iaf inte blött
Svar från Lena Holm 2021-05-01 14:52
Tack Nini,
det här är en fin plats att sitta på även om det är treglasfönster mellan mej och fåglarna. I vissa vinklar syns det men rakt fram går bra att fota. För att vara en villaträdgård i en förort är jag rätt nöjd med fågelutbudet.
Hälsningar Lena
Bekvämt med ett sådant utbud på tomten. Trevligt med domherrarna, även om det inte är snö på grenarna, eller du kanske skulle ha passat på när det snöade uppe hos er för några dagar sedan
Svar från Lena Holm 2021-05-01 14:53
Tack Peter,
det här är en väldigt bekväm plats att skåda fågel från :-) Jag var ju i Skåne när det snöade senast.
Hälsningar Lena
Herr och fru domherre är ett stiligt par, men rödhakebilderna är ju riktigt fina! Så är rödhaken också en trevlig och nyfiken typ, inte alltför svår att få på rimligt avstånd! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-05-01 14:55
Tack Björn,
rödhaken är både nyfiken och tuff för det har hänt flera gånger ute att de kommit väldigt nära. Här är den dagligen just nu och man kan även vara ute i trädgården utan att den bryr sej. Domherrarna är väldigt stiliga och de visar upp sej ordentligt nu.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Fina fågelbilder, speciellt domherrarna och rödhaken. Det är trevligt att ha närhet till så fina gäster. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2021-05-01 14:56
Tack Mats,
för att vara en villaträdgård i en förort har vi en hel del roliga gäster.
Hälsningar Lena
Otrolig närvaro och stämning i bilderna!
Nytt objektiv?
Världsklass på bildkvaliten.
:)
mvh/Dieter
Svar från Lena Holm 2021-05-01 14:58
Tack Dieter,
nej det är det gamla vanliga, Canon 100-400 mm, dessutom treglasfönster mellan. Men de kommer väldigt nära och om ljuset är bra blir det fint.
Hälsningar Lena
Härliga bilder Lena. Rödhaken som är känd för att vara nyfikna på oss människor är en charmig liten krabat..
En av mina favoriter.
Bengt H.
Svar från Lena Holm 2021-05-01 14:59
Tack Bengt,
rödhaken har vi stött på väldigt nära även utomhus och det stämmer att den är både nyfiken och tuff. Den bryr sej inte om att vi är ute i trädgården och jobbar när den vill ha mat.
Hälsningar Lena
Inte dåligt med dom fina Domherrarna, ser dom väldigt sällan. Rödhake på stubbe blev verkligen en kanonbild..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-05-02 15:25
Tack GUnte,
när jag vill fota domherrar, dvs på vintern, får jag verkligen leta efter dem och ofta sitter de hopplöst högt upp i träden. Nu är de på besök dagligen och sitter i buskarna bakom huset.
Hälsningar Lena
Trevliga och färggranna gäster. Faller för Rödhake som de andra :-)
Vi stängde för i år... Det var betydligt mindre gäster denna säsong och det var lite ledsamt.
En fin blogg :-)
Svar från Lena Holm 2021-05-02 15:28
Tack Halina,
vi har den här mataren kvar ännu ett tag för den sitter inte i vägen för någon annan trädgårdsaktivitet. Den hänger under balkongen. Vi har haft gott om matgäster men kanske inte så stor variation som det kan vara ibland. Tofsmesen har jag t ex bara sett en gång.
Hälsningar Lena