En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Harens morgonbestyr

Söndag morgon och klockan är halv sju. Jag krypkör längs en smal grusväg någonstans mitt i Skåne och får syn på en hare som sitter lite besynnerligt. Jag stannar bilen och hoppas att det inte ska komma någon annan, för det kommer inte att gå att köra förbi mej som jag står just då. Jag hissar ner sidofönstret och tar några bilder. Inser att haren tvättar sej på bröstet. Den har noterat mej men fortsätter lugnt med sina bestyr.

Kompisen, eller möjligen maken/makan, verkar inte ha vaknat riktigt än för den ligger lågt en bit bredvid. Den ser mej också, men avvaktar. 

Dax att tvätta magen....Jag slår av tändningen och sitter stilla. Nu vill jag verkligen inte att det ska komma en bil. Det är dock fri sikt långt åt båda hållen så skulle någon komma ser de mej utan problem. Dessutom är det en väg som frekventeras av fågelskådare som ofta stannar och står stilla, ibland även på fel sida av vägen. 

" - Hmm, är du kvar?" 

Haren fortsätter med morgonbestyren och tvättar de nedre regionerna, eller så tar den möjligen några "blindtarmspiller". En boost med protein och vitaminer på morgonen kan ju inte vara fel. Haren vet när det kommer träckpiller från blindtarmen, att de ska ätas upp och gå genom systemet "en gång till". 

Den kollar av mej igen men det verkar OK att jag sitter där och smattrar lite emellanåt. Tack och lov inte en bil i sikte. Inga morgontidiga fågelskådare här inte.

Sedan följer lite fotvård. Naglar, bakben och tassar. Den har inte rört sej ur fläcken sedan jag kom.

Undrar om det är klart nu...

Nej, inte riktigt. Först måste man ju sträcka på sej, ordentligt. Ni som har hund känner igen den här posen. Den trampar med framtassarna, sträcker och drar.

Sedan gör den en sån härligt ryggstretch att jag riktigt känner hur det knakar. Den skjuter rygg två gånger och det ser faktiskt skönt ut.

Nu är den klar och verkar ha siktet inställt på frukost. Det häpnadsväckande är att den nu bestämmer sej för att komma ännu närmare mej där jag sitter i bilen med kameran ut genom det öppna fönstret. 

Solen har stigit ytterligare men det är fortfarande frostigt i gräset. Här verkar det lagom grönt och gott.

Kompisen ser lite trött ut men har börjat äta och flyttar sej med några långsamma halvskutt alldeles nära. Det svarta fältet på svansen betyder att det är en fälthare (fast det kanske inte ens finns skogshare här).

Den bryr sej inte heller om fotografen. Kanske är just dessa två vana vid bilar och kameror, men jag har inte sett det hos några andra harar som snabbt skuttat iväg när jag skymtat dem på samma plats dagen innan. Jag har åtskilliga bilder på skuttande rumpor (som jag nu kan rensa bort).  

Jag startar bilen och kryper sakta iväg från hararna som mumsar i sej frukost. Helt ensam vid Vombs ängar en strålande vacker men krispig söndagsmorgon.

Hälsningar Lena

PS. Bilderna är nytagna. Jag var på en kort visit i Skåne över helgen. Mer om det senare.

Inlagt 2021-04-26 21:32 | Läst 2148 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En fin serie bilder på harens morgontoalett, snyggt morgonljus.
Svar från Lena Holm 2021-04-27 22:10
Tack Peter,
det var sista morgonen innan jag åkte hem. Inte en kotte vid Vomb klockan sju en strålande söndagsmorgon. Jag blev verkligen förvånad (men också nöjd förstås).
Hälsningar Lena
Hej Lena - herlig oplevelse og serie.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-04-27 22:11
Tack Erik,
det var en mysig morgonstund med hararna.
Hälsningar Lena
Jättekul reportage med många fina bilder!
Svar från Lena Holm 2021-04-27 22:12
Tack Måns,
det är första gången jag får uppleva ett så avslappnat möte med hare. De stannade kvar och åt frukost när jag körde därifrån.
Hälsningar Lena
Mysig serie på hararna. Gillar när den tvättar sig och sträcker på sig "som en hund" som du skrev.
De ser väldigt avslappnade ut och morgontrötta. Härliga bilder på dem :)
Jag trodde att du skulle stöta på Peter där på morgonen någonstans i gräset ;)
Svar från Lena Holm 2021-04-27 22:15
Tack Joakim,
det var både mysigt och intressant att se vad haren hade för sej och när den sträckte på sej ville jag nästan göra det samma. Jag träffade Peter men inte just där. Det kommer. Det katastrofalt dåliga vädret när jag åkte ner gjorde att jag skippade Hornborgasjön. På väg hem orkade jag inte köra den extra omvägen och det var dessutom fel tid på dagen att stanna.
Hälsningar Lena
Joakim88 2021-04-28 07:03
Härligt :)
Du jag förstår det, det är ju trots allt en bra bit att åka från Skåne-Stockholm utan en massa omvägar ;)
Svar från Lena Holm 2021-04-28 13:43
Jag bor inte i Stockholm. Knivsta är söder om Uppsala och inom riktnummerområde 018. Avståndet till Skåne är dock ungefär detsamma :-)
Hälsningar Lena
Härligt fina bilder du fick på den modiga haren, dom är ju STORA! Hälsn, LO
Svar från Lena Holm 2021-04-27 22:16
Tack LO,
tja, lite större än kaniner är de ju. Det var en fin stund jag fick med dem.
Hälsningar Lena
Vilket fint möte med haren du fick, och fina bilder fick du med dig hem också. Trevligt. När jag bodde i Knivsta träffade jag en jägare en dag när jag var ute och gick i skogen. Han hade bössan med sig så jag frågade vad han jagade. "Hare" svarade han. Jag undrade om det kanske var skogshare men då svarade han att det endast fanns en skogshare kvar på hans jaktområde. Och den vaktade de väldigt noga.
Svar från Lena Holm 2021-04-27 22:19
Tack Torbjörn,
jag är inte så insatt men jag tror att fältharen har konkurrerat ut skogsharen. Min chef är mycket kunnig om just harar, men när vi nu i coronatider inte träffas och småpratar över en kaffe särskilt ofta har jag inte haft möjlighet att fråga honom.
Hälsningar Lena
Vilken härlig serie och underbar stund där på morgonen.
Vad spännande med resa. Skulle också behöva ett break just nu. Har jobbat morgon till natt nu i
snart 2v...

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-04-27 22:22
Tack Johnny,
jag har jobbat mycket på sistone och kände ett stort behov av att få åka iväg på en tur och bara spana i naturen, utan att bry mej om klockan. Det blev visserligen en hel del tid i bilen men det är också vilsamt på sitt sätt, fast det var jobbigt med snön när jag åkte ner. Det kommer nog några fler bilder från helgen.
Hälsningar Lena
En mycket fin serie bilder på en hares morgonbestyr. Måste ha varit en mycket angenäm stund att fotogrrafera.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-04-27 22:25
Tack Jörgen,
det blev en väldigt lyckad morgon som hade startat betydligt tidigare än mötet med hararna. Men just den här stunden var nog den finaste. Jag har inte haft möjlighet att fota hare så här avslappnat förut.
Hälsningar Lena
Gör samma kommentar som LO, fina bilder och vad stora dom är! Kul att du fick en hel serie! Och du kännner till en del också om harar förstår jag.....Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-04-27 22:31
TAck Björn,
det blev ganska många bilder på hararna och jag satt en lång stund och bara njöt av att se dem. Jag kan en del om hararnas matsmältning och varför de äter vissa träckpiller. Det var min gamla chef från doktorandtiden som publicerade flera artiklar om hur små växtätare klarar av att få i sej tillräckligt med energi från växtmaterial som ibland (ffa vintertid) dessutom kan vara riktigt dåligt. Du tycker de är stora, men för att vara gräsätare är de små, i synnerhet jämfört med idisslare och hästar.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på morgonharen och roliga miner på någon bild. Det är ett rent nöje att sitta och beskåda en avslappnad hare .För att inte tala om axet om den nu skulle få för sig att plötsligt dra iväg. Härligt ljus och
exponering..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-04-27 22:33
Tack Gunte,
den här morgonen var strålande och jag har aldrig förut haft nöjet att titta på och fota så avslappnade harar. Det kändes extra fint att de inte blev skrämda av något och att jag kunde lämna dem utan att störa. Jag hade sett flera som gav järnet tidigare. De är det snabbaste landlevande djuret i vårt land.
Hälsningar Lena
En av fördelarna med att vara ute tidigt är att man har större chans att stanna och åka sakta innan övriga bilburna vaknat.
Fina bilder med trevlig läsning, så kul att dom inte drog iväg.
Om vi människor var lika smarta som djuren med att sträcka ut våra kroppar så skulle alla ryggproblem minska betydligt. ( har jag läst någonstans )
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-04-28 13:46
Tack Ing-Marie,
jag blev mest förvånad för det var en vacker morgon vid en känd fågellokal, dessutom söndag. Just den där ryggstretchen såg väldigt skön ut och jag gör ju något liknande efter spinningpassen (som jag inte fått gå på sedan långt före jul).
Hälsningar Lena