En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hemma hos fisktärnan

Före midsommar åkte jag en sväng till Hjälstaviken för att se hur det stod till med fisktärnorna. De ömsinta förspelen där hannen matar honan är nu över och en helt annan familjesituation råder för många tärnor. Jag gick mot gömslet för där brukar de hålla till.  

Mycket riktigt så pågick ett ivrigt fiskande alldeles intill gömslet. Väldigt nära faktiskt och bilderna på de flygande tärnorna är tagna med zoomen på runt 100 mm, därefter beskurna för att få den komposition jag ville ha. Jag upptäckte ganska snabbt att det var nästan omöjligt att få med hela tärnan i bild om jag inte såg till att ha lite marginal.

I bakgrunden hör jag hela tiden ljuden från hungriga fisktärnor som ruvar på gömslets tak och fiskande partner fortsätter att flyga in mot gömslet. 

Om de kom direkt mot gömslet var det nästan omöjligt att sätta skärpan rätt, det går fort när de flyger in. Men en del flög runt med fångsten flera varv innan de landade på taket. Ibland kom de på en andra runda med samma fisk i näbben. Jag såg väldigt få dyk (och på för långt håll för bra foto) men mycket underhållande flygning med småfisk.

Här känns det som att den visar upp fisken för mej. Den här tärnan ryttlade alldeles utanför sidofönstret på gömslet.

De flög också runt en del utan fisk, kanske för att hålla uppsyn och vakta som de ju är kända för att göra. 

De gjorde dock inga skenanfall mot mej när jag stod utanför gömslet. Vinkeln på taket gör att man måste stå en bit bort för att se något och det avståndet kanske räcker för att de inte ska bli upprörda. Möjligen i kombination med att de har vant sej vid att det ofta är människor här eftersom de valt att häcka på en populär plats. 

Så här kan de se ut hemma hos familjen fisktärna med adress Gömslet 1, Hjälstaviken (Enköping).  

Hos nr 2 finns en unge som nog har varit kläckt några dagar.

Hemma hos 3:an verkar det som att det precis blivit tillökning och den ruvande fågeln beter sej som att den fortfarande ligger på något. Fisktärnan lägger två till fyra ägg så det kanske kan bli ett syskon i denna familj. 

Jag vet inte om det bara är honan som ruvar. I så fall är det pappa som kommer med mat här. Ungen är i alla fall hungrig.

En liten fisk överlämnas med huvudet först. Det ska bli rätt "sväljriktning" redan från början.

När ungen fått mat beger den sej ut på upptäcksfärd på taket. Den försvinner över taknocken och jag föreställer mej vad som kan hända på andra sidan. Allt från anfallande gråtrut till att den trillar ner och hamnar i vattnet.

Föräldern sträcker oroligt på sej när ungen är utom synhåll. 

Vad det än var som hände på andra sidan taknocken så var det jätteläskigt. Den lilla ungen kom tillbaka så fort de små simfötterna kunde bära den på den knöliga taket.

Här försöker den säkert berätta om det trauma den stötte på under en första glimt av livet på andra sidan taknocken. 

Bäst att hålla sej nära hemmet...

...där det är tryggt...

...och man kan vila lite innan nästa måltid.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-07-05 17:19 | Läst 1587 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Absolut toppserie. Gulligt och hela familjen ser ut att må gott
Svar från Lena Holm 2021-07-05 21:16
Tack Nini,
de hade det fint där på taket och jag misstänker att ungarna är rätt stora nu om jag skulle åka dit och titta.
Hälsningar Lena
Härliga bilder och vad fint de har fått det med blommor på taket, ett sedumtak gissar jag. Ungarna får nog en fin uppväxt där. Att ha boet på gömslet påminner mig om ett gömsle i Danmark med svalor med bo där, jag började med mitt tele men gick över att fotografera med min 28mm och fast fokus. När de kom insvepande rakt mot en på det avståndet så fanns det inte en chans att varken jag eller kameran hann med. Fina bilder du fick både på och utanför taket och så fina närbilder du fick på taket
Svar från Lena Holm 2021-07-05 21:19
Tack Peter,
det här är nog ett ganska bra ställe att ha bo på och det verkar finna ordentligt med småfisk i vattnet framför gömslet. Blommorna var lite störande ibland bl a de gula som det blev lite för mycket av ibland, därav formatet på vissa bilder. Jag kan tänka mej att det där var det smartaste sättet att fota svalor. Det är väl så som Jan brukar göra med tornseglarna har fotar från balkongen.
Hälsningar Lena
Hej,
Bra, mycket bra.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2021-07-05 21:20
Tack Bob,
man kan ju inte motstå sådana motiv.
Hälsningar Lena
Härlig serie Lena, och dina texter är härliga. Bildande och med humor.
Svar från Lena Holm 2021-07-05 21:52
Tack Bengt,
bilderna inbjuder till både och.
Hälsningar Lena
Åter igen fina bilder.
De på ungen är bedårande.
Tärnor kan vara riktigt jobbiga har jag fått uppleva. Var ute vid Bönan och fotade för några år sedan och plötsligt utan förvarning small det till ovanpå huvudet. En tärna hade störtdykt.
Svar från Lena Holm 2021-07-05 21:51
Tack Margareta,
det kan ha varit silvertärnor. Vad jag förstått gör fisktärnor mest skenattacker medans silvertärnan faktiskt anfaller. Det är inte särskilt lätt att se skillnad på dessa arter när det går fort.
Hälsningar Lena
Härliga bilder. Jag provade själv att fotografera tärnor för några dagar sedan men det blev inte så bra.
Svar från Lena Holm 2021-07-06 08:48
Tack Thomas,
tärnor kan vara en riktig utmaning när de dyker men det är ju samtigt kul och plötsligt sätter man en bild mitt i skvättet. Vid det här tillfället var de flygande tärnorna förvåvansvärt stilla i luften och när jag väl insett hur jag skulle fånga dem på bild blev det ganska många som blev skarpa.
Hälsningar Lena
Vilken mysig serie på de vackra fisktärnorna. Ungarna var ju hur häftiga som helst.
Haha skrattar åt din stundtals roliga text.
Härligt Lena :-)
Att fotografera tärnor kan vara svårt men det här är ju hur bra som helst!
Svar från Lena Holm 2021-07-06 08:50
Tack Joakim,
för din positiva kommentar. De på taket var ju inte så svåra men de flygande tärnorna kan vara en utmaning. Det är dock rätt kul tycker jag och om man står och tittar på dem en stund kan man ibland se ett mönster i hur de flyger och då lyckas sätta några skarpa bilder. I det här fallet ryttlade de ju utanför gömslet och då var det inte så svårt när jag väl zoomat ut till ca 100mm.
Hälsningar Lena
WOW Lena.
Jeg er målløs - og tør godt kalde din serien her for at have National Geographic kvalitet.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-07-06 08:53
TAck Erik,
för en oerhört uppmuntrande kommentar. Jag tycker nog det roligaste är när man får en hel historia med sej hem efter en fototur och inte bara enstaka bilder som håller att publicera i bloggen. Tärnorna bjöd ju på rena familjeidyllen denna gång.
Hälsningar Lena
Så fina bilder och det är lite svårt att tänka sig att den lilla skrikande dunbollen skall bli en vacker Fisktärna, bilderna 3 och 4 gillar jag också men sista bilden där dunbollen somnat i trygghet är nog finast
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-07-07 08:26
Tack Stig,
det blir lätt väldigt mycket bilder när man hittar fågelungar som sitter så här fint på ett lågt hustak. Den lilla dunbollen blir dessutom väldigt snabbt en flygande fågel. Jag är lite nyfiken på hur den ser ut idag med tanke på att det går väldigt fort i fågelvärlden.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder! Du har lyckats så väl med flygbilderna med fisk i näbben och sedan bilderna från boet med de underbart söta ungarna.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-07-08 20:52
Tack Bjarne,
det var kul att fota de flygande tärnorna och lagom utmanande. De på taket var betydligt lättare.
Hälsningar Lena