En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rapport från fisktärnefamiljen

Jag tog en tur för att kolla hur det gått för fisktärnorna som hade sin bostad på gömslet vid Hjälstaviken. Första inlägget jag skrev var ju med bilder från dagarna innan midsommar så nu borde det ju ha hänt en del. När jag kom fram möttes jag av fiskade tärnor.

Den lilla parveln på taket ser nu ut så här, eller så är det hens syskon eller möjligen kusin.

Ungfåglarna flyger kors och tvärs över vattnet.

De övningsdyker också men tyvärr så missade jag just detta nerslag. Det blev inte någon fisk och ungen styr mot en liten landningsplats.

Med precisionen hos en komplett nybörjare landar ungen på en liten kladdig plätt mitt i pölen 

Den rufsade till mammas fjädrar lite men är mäkta nöjd med att den träffade plätten.

Den förväntar sej dock att lunch ska serveras av en förälder (typ pappa) och det pågick en del fiskande i pölen. Här lyckades jag få en i fokus i alla fall. 

Den har också fångat en liten firre och lättar med sin last. 

Om man följer en fisktärna som precis lättat från vattnet kan man se att de skakar av sej vatten efter några vingslag.

Familjen väntar på lunchen...

Inget snack om var maten ska levereras.

Ser också att en del honor fortfarande vill åtnjuta viss service från sin partner. För vad skulle det här annars vara? 

Det är ju inte en unge som gapar så det kan väl inte vara annat än en trött flerbarnsmamma som vill ha lite extra omvårdnad? Eller vad tror ni?

" - En spiggceviche älskling,... så färsk att den fortfarande sprattlar."

Livet hos fisktärnorna verkar gå sin gilla gång.

På väg tillbaka till bilen, längs spången i vassen, hör jag de höga pingande ljudet som jag känner igen så väl...skäggmesar. Plötsligt sitter det en skäggmesunge på räcket. Bara en kort stund, sedan flyger den vidare in i vassen. 

Jag ser hur det rör sej inne bland vasstråna och lyckas få fokus på en unge av minst tre som hoppar runt i den vajande växtligheten. Sedan är de borta i ett hav av vass och det får bli allt för denna gång.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-07-10 22:32 | Läst 1442 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena.
Herlige billeder af fisktärnorna med flere pletskud - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-07-11 21:08
Tack Erik,
för din fina kommentar. Det var kul att se dessa tärnor igen och hur långt de hade kommit i familjelivet.
Hälsningar Lena
Kul med stjärtmeseungen, trodde inte att de hade kommit så långt, får ta en titt på mina platser, de brukar ändå vara enklare att fotografera de lekande ungarna när de leker nöjesfält och gungar i toppen av vassen. Fin bild på ungen den sista, snyggt inramad.

Matningen av mamman, kan det vara inledningen av en ny kull ungar? Vet inte hur många de får. Kul med ungen som tycker att det är bäst att landa ovanpå de andra, för att landa mjukt. Jobbigt att vara man där, man ska mata både frun och ungarna. Fin serie bilder på tärnorna, de är roliga att fotografera. Har själv aldrig kunnat utskilja ungar, när jag ser dem så är de så stora att man inte ser någon skillnad
Svar från Lena Holm 2021-07-11 21:14
Tack Peter,
skäggmesungarna var en bonus på denna tur. Man brukar höra dem men inte se dem så här tidigt. Jag kan inte hitta någon info på att fisktärnorna skulle satsa på en andra kull så det kanske bara var en trött hona som ville ha lite serverad lunch. Bilden med ungen som landar mitt på plätten är nog den roligaste i denna kollektion men den är inte helt skarp för jag hade ett störande "bladfilter" i vägen. Jag hade svårt att se vilka flygande fåglar som var ungfåglar men hemma vid datorn gick det förstås lättare. De flyger gärna och rör sej som de vuxna fåglarna men så värst mycket mat tror jag inte de lyckas fånga.
Hälsningar Lena
Så längesen jag var "in" här och tittade på bloggar.
Så kul att se fisktärnorna och så fin bildserie på dem.
De är verkligen favoriter att fota... fast tänker jag efter säger jag det om många arter.
Den sista bilden på skäggmesen är fantastiskt vacker.

Tyvärr lär jag inte komma till Hjälstaviken mer, eller på lång tid då jag åkt på muskelreumatism, eller liknande. På tok för långt att gå från alla parkeringar. Så lite deppig är jag emellanåt.
Men kul att se dina bilder då jag nånstans såg bilder på mink som tog fisktärnungar från gömsletaket. Men några är i alla fall kvar då. :)

Hälsn. Lena :)
Svar från Lena Holm 2021-07-11 21:18
Tack Lena,
alltid lika trevligt när du tittar in och den här platsen känner du ju väl. Jag har sett mink vid gömslet och det är ju trist om den tar ungar på taket. Nu är det i alla fall några som har klarat sej. Tråkigt att du inte kan ta dej ut till denna plats för det är mysigt att gå på spången och man vet aldrig vad det kan ge. Jag kommer nog att rapportera fler gånger från Hjälsta under sensommar och höst. För mej är det ganska nära att åka dit.
Hälsningar Lena
Fin bildserie igen och det går fort med utvecklingen från dunboll till en flygande och dykande ungfågel Det var ' dråpliga landningar du fick se och bilderna visar ju det. Skäggmesarna är ju väldigt söta att se också.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-07-11 21:04
Tack Stig,
jag tänkte faktiskt på dej då jag tog dessa bilder för du kommenterade i första bloggen från denna ställe hur fort det går från dunboll till "fulländad flygare". Här är nu beviset på att de inte är så duktiga flygakrobater från början och t ex behöver lite övning på att landa och antagligen mycket övning på att fånga fisk. Men det går fort från dunboll till flygande nybörjare.
Hälsningar Lena
Härligt att få se ungen/arna när de blir större. Gillar mat överlämningen riktigt bra mellan honan och hanen. Hon kanske var en slutkörd mamma som ville ha lite service :-)

Skäggmesungen är ju hur fin som helst. Sista bilden gillar jag absolut bäst :)
Svar från Lena Holm 2021-07-11 21:08
Tack Joakim,
jag tror som du att det var en slutkörd mamma som ville bli lite ompysslad. Peter undrar om de kanske ska ha en andra kull men jag tror inte det. Kunde i alla fall inte hitta någon information om att det försöker sej på två kullar. Skäggmesungen var en överraskning och en bonus på denna tur.
Hälsningar Lena
Joakim88 2021-07-12 13:50
Så var det nog :)
Jag läste hans kommentar men utan att veta så tror inte jag att de skaffar två kullar? Känns som mycket jobb ändå att föda upp en kull.
Vilken spännande fågelaction, det verkar vara fullt ös!!
Många fina bilder!
Svar från Lena Holm 2021-07-12 21:31
Tack Anne-Sophie,
det var fin action vid detta besök men det var mer händelser och roliga motiv strax före midsommar som jag visade i en tidigare blogg (se länk nedan).
Hälsningar Lena

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/hemma-hos-fisktarnan.htm