En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Växthustömning och kantarellgalette

I helgen var det dax. Lite vemodigt att riva ut alla växter men tomatplantorna hade börjat sloka (och mögla) och chili vill ha betyligt varmare är svensk höstväder. Två chiliplantor fick flytta in men allt annat åkte ut på komposten. Sedan var det storstädning av växthuset och seriös fönsterputsning som gällde. 

Min sambo är bra på detta och iförd regnkläder putsades både insida och utsida. Den förlängningsbara borsten som man ansluter till slangen införskaffades för att tvätta bl a vindskivor på huset inför ommålning. Den gjorde det också avsevärt lättare att tvätta taket på växthuset. 

Jag fick ta reda på den kvarvarande skörden och nu ser det ut så här på köksbordet. Tur att det är stort. De flesta av dessa tomater kommer att bli röda.

Vackra Jamaica Bell chili. En del hackades och hamnade i frysen och de gröna får ligga en vecka eller två.

Jalapeno och ett par andra sorter la jag in i ättikslag. Inlagd chili passar väldigt bra till sallader och många andra maträtter, inte bara tacos. 

Vi har fått väldigt mycket chili i år som jag har tagit hand om efter som. Här tog fantasin slut och det blev helt enkelt chili på tråd som får torka tillsvidare. De blev rätt fina då jag hängde upp dem vid fönstret. Vi får väl se om de bara torkar och samlar damm eller om jag hittar på något att göra med dem.  

Det blev också ett par sköna timmar i skogen fast det småregnade. Det var ju ändå väldigt varmt och växthuset måste torka innan jag kan inreda det för vintern. Jag behöver egentligen inte mer trattkantareller men det är kul att plocka och det blir bra presenter. 

På söndagkväll testade jag att göra en galette. Det är en vanlig pajdeg som jag kavlat ut och fyllningen är smörstekta gula kantareller, sista koket av våra egna amadinepotatisar (lätt tillplattade) och riven lagrad ost. 

Sedan viker man upp kanterna och toppar med lite mer ost, västerbotten i detta fall. En del salt och nymalen svartpeppar var det förstås också.

Galetten gräddas i 25 minuter, 200 grader varmluft och så här ser den ut när man garnerat med hackad gräslök och dill. Det blev mycket gott och räckte till fyra personer med en färggrann sallad till. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-10-06 17:25 | Läst 1598 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ser underbart ut men jag hade nog klämt minst halva själv!
Svar från Lena Holm 2021-10-07 19:47
Tack Dan,
det hade du nog gjort. Vi delade den i två större och två mindre portioner med en fin grönsallad till.
Hälsningar Lena
Din galette går direkt till receptsamlingen! Dill och gräslök är en lite udda kombo i smaksättning men mycket intressant. Gör du galetten på bovetemjöl?
Trattkantareller lirar bra med dijonsenap och lammfärs, och en trattkantarellsoppa ska man ha ett glas pinot noir till har jag lärt mig.
Bon appetit
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2021-10-07 19:52
Tack Gunnar,
jag har läst på mer om galette nu och den här varianten var inte på bovetemjöl utan vanligt vetemjöl. Det var en standard pajdeg på 125 g smör, 3 dl vetemjöl, full fart i en matberedare och så 2 msk vatten. Dill och gräslök var den absoluta favoritsorten av chips när jag växte upp och som kunde finnas hemma vid speciella tillfällen som t ex när Brynäs spelade SMfinal i hockey. Jag ska komma ihåg kombinationen med lamm, dijon och trattkantareller.
Hälsningar Lena
Galette hade jag inte hört eller lagt på minnet, såg riktigt gott ut.

Va duktigt att tömma och tvätta växthuset. Vi har allt kvar i vårt, men om några veckor ska man nog ta upp tomatplantorna. Vi har också några vintertomater i kruka som vi flyttar till vår inglasade balkong och som vi håller frostfritt under vintern. Tvätt kommer vi troligen att spara till våren, men vi får se, kanske kommer någon ny kraft över oss så att det blir redan i år. Men jag tog in dynorna till trädgårdssoffan och parasollet igår, alltid nått
Svar från Lena Holm 2021-10-07 19:55
Tack Peter,
vi vill ju nyttja vårt växthus på helgerna ett tag till och även sitta i det tidigt på våren. Då måste plantorna ut och annan inredning in och att tvätta blir då helt nödvändigt. Galette är franskt och jag råkade hitta ett recept som innehöll sånt som jag trodde skulle blir gott, det blev det också.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Som med så mycket annat går det mycket bättre och lättare med rätt utrustning.
Även om jag inte är en stor matexpert kan jag inte låta bli att bläddra i de vackra matfotonna.
Det var verkligen en kreativ lösning med chili på tråden :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-10-07 19:59
Tack Erik,
jag fotar chilifrukterna och tomaterna för jag tycker de är så vackra och färgerna blir så härliga. Att trä dem på en tråd är ju ett långsamt sätt att torka och vi får se vad det blir av dem.
Hälsningar Lena
Den där förlängningsbara tvättborsten var ju smart. Vi har inget växthus med däremot ett akrylglastak över entrén. Tidigare gick jag upp på hustaket för att med slang och sopkvast göra rent det, det gör jag inte längre. Var hittar man sånt? För övrigt är dina grönsaksbilder lika läckra som vanligt och galleten sr ju bara så god ut! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-10-07 20:37
Tack Björn,
det är en "tvättborste" med teleskopskaft och vattenanslutning från Jula. När Fredrik använde den på vindskivorna i somras beskrev han det som att stå i duschen. Det var dock mindre blött att använda den på växthuset. Galetten var en höjdare men det var ju goda ingredienser som passade mycket bra ihop.
Hälsningar Lena
Det är nog vissa grönsaker som inte behöver stå med på er inköpslista för lång tid framöver.
En liten tröst för en annan är att du visar bilder på "slitgörat" också så man inte bara behöver bli avundsjuk :-)
Galetten såg ju väldigt god ut även om jag nu inte tycker om ost.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-10-07 20:02
Tack Ing-Marie,
jag har inte köpt en enda chili sedan vi skaffade växthuset och det har blivit en del roliga presenter också. Tomater brukar jag inte behöva köpa förrän i november och tomatsås eller tomatsoppa har vi nog så det räcker hela vintern. Men det är ju en del pyssel med växthus och det skulle inte blir så bra om vi inte jobbade med det båda två och delade på uppgifterna. Galetten går nog att göra utan ost också. Man kan ha många olika sorters fyllning och jag ska nog lägga till lite lök i nästa version.
Hälsningar Lena
Galette, aldrig provat, men det ser extremt gott ut och lagom lättlagat, lägger det på minnet. Kombinationen av ingredienser får mig att sucka av längtan efter en. Chilin såg stark ut. Praktisk pinne den långa till rengöring, när allt plockas ned och rengörs är sommaren definitivt över.
Svar från Lena Holm 2021-10-07 20:05
Tack Stefan,
jag fastnade för receptet på galetten för jag insåg att med de ingredienserna måste det bli gott och vi hade allt som behövdes hemma eftersom det fortfarande fanns en omgång av egen nyupptagen potatis kvar. Chilifrukterna är både starka, måttliga (de flesta) och en mild. Det är väldigt skönt att växthuset är rengjort på våren när man vill börja bära ut plantor och sticklingar igen.
Hälsningar Lena
Oj vad ni jobbar eller rätare sagt sambon men det blir säkert rent och fint till du skall vinter inreda och skörden av gröna och röda grönsaker ser fint ut och vad gäller svamp så fick jag 3 påsar med trattkantareller och gula kantareller av min dotter Susanne på min födelsedag Din Galette ser mycket smaklig ut så Bon Appetit
Has det Gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-10-07 20:08
Tack Stig,
jag är glad att min sambo är like villig att jobba i växthuset som jag är och att vi kan dela på uppgifterna. Jag skördade och rev ut all "gammal grönska". Han tog reda på krukorna och tvättade när jag tog hand om frukterna. Svamp är mysigt att plocka och jag ger gärna bort om jag hittar mycket. Galetten blev en höjdare.
Hälsningar Lena
Vilka skördar ni får!
En hel arbete så klart men värt det med sådant resultat. Jag har inte varit så intresserad av att odla. Vi hsr haft lite potatis och tomater då vi hade hus. Och lättodlade saker som rabarber.
Galetten ser väldigt god ut.
Mvh Bengt