En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nybyggen i Knivsta

Det har blivit en del promenader i närområdet det senaste året och i slutet av december fanns det väl inte så mycket att fota. Den 30 december 2020 tog jag i alla fall den här bilden och några till i centrala Knivsta. Jag tänkte också att jag skulle gå förbi här några fler gånger under året och dokumentera hur byggena fortskred.

Det var staket kring bygget och den här bilden visade hur det skulle bli i framtiden på just denna plätt i centrala Knivsta. 

Den 9 mars hade det börjat komma upp gröna lådor som såg ut som stora paket staplade på varandra. 

Gröna paket med vita snören. De växer snabbt på höjden. 

Senare under våren, den 10 maj, hittar jag en ny fotovinkel och man börjar se hur höga husen ska bli.

Det går undan i byggsvängen.

Från baksidan ser det nu ut så här och det gröna omslagspapperet är borttaget från paketen.

På torget blommar körsbärsträden men det småregnar denna dag och det är nog inte så mysigt att sitta ute.  

I juni, den 12:e, är det sommar. Det blommar i krukorna och husen har nu fått fasadfärg och man börjar kunna se hur slutresultatet kommer att bli. Den högra byggnaden har fått balkonger.

Det sitter en barnfamilj och fikar under träden på torget.

Vy från baksidan.

Från framsidan och bussgatan ser det ut så här. 

Den här bilden är tagen den 10 oktober och nu får man nog betrakta byggnaderna som klara, åtminstone på utsidan. Det bor inte folk i dem än men det finns verksamheter i bottenplanet som flyttat in. Om jag ställt mej där bussen står och tagit en snävare bild rakt fram skulle den nog överensstämma med ritningen på staketet i bild 2, fast träden är gröna och det finns parasoll på uteplatsen i mitten.

På den här restaurangen är t o m jycken välkommen. 

Vy från torget 10 månader efter första bilden i detta inlägg. Så här blev det. Jag kan ingenting om att fota byggnader men just denna plats har jag i alla fall kommit ihåg vid varje tillfälle.

 Apotek, solarium och gym på bottenplanet. En del andra byggprojekt som jag fotat så har arbetena runt omkring gjort att jag inte längre kan fota från samma plats som startbilderna. Här har det dock inte varit några problem men man har ju inte dragit om vägen eller byggt ny cykelbana heller. 

Höstljung i några av krukorna i Knivsta.

Här samsas gammalt med nytt men onödigt högt tycker många om de nya husen. En elsparkcykel verkar också ha hittat hit. Jag har fotat några fler byggprojekt men de är inte klara ännu så jag väntar med dessa bilder. 

På väg hem mot Västra Ängby tar jag en sista bild av de nya husen i Knivsta centrum.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-10-12 21:14 | Läst 1370 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Där gick det undan ska jag säga. Du började med 30 dec 2020, det är alltså inte ett år sen än. Roligt att följa byggprojektet i bildserien, effektivt för att berätta hur centrum förändrades och hur fort det gick.Kanske skulle jag känna mig lite inklämd i det röda huset mellan nybyggena......Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-10-14 20:37
Tack Björn,
just dessa hus gick verkligen fort att bygga men de kom som färdiga "kontainers" som staplades på varandra. En länga radhus på en annan arbetsplats kom också i form av färdiga väggar som plockades ihop på några dagar. Där avstannade sedan arbetet så de husen kommer i en senare rapport. Det röda gamla huset inhyser en bank just nu, men det finns två hus till på samma gata där det bor folk. Gatan är ändå ganska stillsam även om de nya husen är onödigt höga.
Hälsningar Lena
Mycket fin bildserie men bo där!! dock aldrig.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-10-14 17:58
Tack Gunte,
jag skulle inte heller vilja bo där men vårt hus ligger i kvarter med enbart enplans och tvåplansvillor och radhus.
Hälsningar Lena
Det är ändå kul att ha den dokumentation, det är något jag har missat i alla år. Om man bortser från familjen så kan man med nästan alla mina bilder ta om dessa om x antal år och de blir oftast bättre. Tänk om man hade tagit stadsbilder för 40-50 år sedan hade varit kul idag att se förändringen, men det är kanske inte försent att börja nu
Svar från Lena Holm 2021-10-14 17:59
Tack Peter,
jag är dålig på att dokumentera men det händer väldigt mycket i Knivsta just nu så jag bestämde mej för att det var dax. Önskar att jag börjat tidigare.
Hälsningar Lena
Trevlig serie och kul att följa händelseförloppet. Det var verkligen en stor förändring och snabbt gick det också.

MvH
Johnny.
Svar från Lena Holm 2021-10-14 18:00
Tack Johnny,
det har kommit upp mängder med lägenhetshus de senaste åren och jag skulle ha börjat fota en del tidigare inser jag.
Hälsningar Lena
Intressant och spännande serie bilder på företeelser som förekommer lite här och var i vår städer. Man ser att något är i görningen, men rätt var det är så har tiden gått och stadsbilden har ändrats. Det sker hela tiden utan att man egentligen fullt ut reflekterar över det.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-10-14 20:39
Tack Jörgen,
precis så var det med ett ganska öde område i Knivsta som var mest shabbigt. Man noterade förstås att de började bygga men sedan gick det väldigt snabbt så lös det i fönstren och folk hade flyttat in. Jag skulle börjat fotografera tidigare.
Hälsningar Lena
Ja, det byggs väldigt mycket nytt i landet numera, skulle tro nollräntan (nästan) spelar lite in i vart fall. Trevligt att se människor på torget, det blir lätt stenöknar av torgen många gånger.
Svar från Lena Holm 2021-10-14 20:42
Tack Stefan,
det är inte så mycket folk på torget i Knivsta, men kanske blir det lite mer torgkänsla nu när det kommer att bo betydligt med människor i centrum. Det byggs väldigt mycket hos oss och just nu är genomfartsleden ett enfiligt kaos som börjar bli tröttsamt.
Hälsningar Lena
Alltid kul med "före och efterbilder". Här gick det undan, men jag skulle inte vilja köa för att bo där.
Vi har ju Ari Byström här i Sandviken, du kanske känner igen namnet, vet inte om han fortfarande finns kvar här på FS. Han dokumenterar allt som händer i staden, hoppas det blir en bok så småningom
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-10-14 20:44
Tack Ing-Marie,
jag borde ha börjat ta bilder i Knivsta mycket tidigare för det kommer upp hus i en rasande fart. Jag känner igen Ari Byström från förr men visste inte att han kom från Sandviken. Jag skulle inte vilja bo i centrum och absolut inte i en lägenhet, även om det nog är fin utsikt från översta plan.
Hälsningar Lena