En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Gråhäger i snö

För att få ordning på jetlag och en uppfriskande promenad åkte jag till Råstasjön i söndags. Då låg snön fortfarande kvar. Johnny var där dagen innan och visade fina bilder på gråhägrarna, så jag sparade mina en vecka för att det inte skulle bli så tjatigt. De eleganta fåglarna var på plats, ca 30 stycken. 

Några satt i träden och när de tittar ner på en förstår man att ögonens placering gör att de kan flyga med näbben horisontellt och ändå se bra nedåt.

Vuxna hägrar är pampiga och jag tycker de påminner om välklädda äldre herrar i grå överrock med svarta detaljer och svartvit prickig kravatt. Hägrarna får nu fisk i utställda lådor och de verkade nöjda. Då återstår bara vila och att sköta om fjäderdräkten....

...samt möjligen posera för någon av alla dessa fotografer som kommer förbi och tar bilder. Många stannar och tar några bilder med mobilen men det kommer också ständigt folk med mer avancerad fotoutrustning. Det finns hägrar för alla och man kan bara stå där och titta på dem. Jag gillar att fota dem på snö och är mycket nöjd att jag åkte dit förra helgen för nu är all snö borta.

Jag såg en häger som liksom smög i snön med väldigt långsamma steg. Ungefär som när de långsamt stegar runt i grunt vatten och spanar efter något.

Ibland körde den ner näbben i snön som att det letade efter något och ibland gjorde den små skutt. Det gick två till fåglar i närheten som betedde sej ungefär likadant. Jag avvaktade för att se vad som skulle hända.

Plötsligt skuttar den iväg över en gångstig och ser ut att förbereda ett anfall på en av sina kompisar.

Den fintar och vänder upp bakom den andra fågeln som faktiskt ser förvånad ut.

Attacken kommer sedan bakifrån, men det är oklart vad som avses...eller blev det bara för "trångt" helt plötsligt?

Plötsligt flaxar det till av stora vingar och jag inser att jag är alldeles på tok för nära med 400mm. Det blir bilder med suddiga vingar innan jag hinner zooma ut.

Plötsligt är det tre hägrar och en har hittat en frusen fisk som låg gömd i snön. Det blir en del action och ganska rörigt men den här bilden duger i alla fall för att illustrera situationen. Det var nog den fisken de stegade runt och letade efter. Jag vet dock att det finns fisk i lådorna så de behöver inte bråka om tappad mat, men det kanske ger lite krydda åt dagsrutinerna. 

Det lugnar ner sej och jag får en galant lågflygning. Det är lätt att fota när det är mulet och en så ren bakgrund som snön ger. Man kan hitta en bra plats där det inte passerar så mycket folk och bara koncentrera sej på fåglarna.

Det kommer en till fågel bakifrån precis när jag tänkte promenera vidare...

...och jag konstaterar igen att de är väldigt stora när de sträcker ut vingarna i dess fulla bredd (155-175 cm).

Jag lämnar gråhägrarna och konstaterar att det är en som fortfarande tjatar om bordsservering, precis som när Johnny var där.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-01-14 16:43 | Läst 1795 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Många fina bilder på gråhägrarna. Serien med bilder på kampen om fisken är riktigt bra. Som boende i landets södra del kan jag många gånger längta norröver till olika platser. Råstasjön är då en av dem.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2022-01-14 19:54
Tack Jörgen,
det här är faktiskt ett ställe som jag känner mej priviligierad att kunna besöka ofta. Det tar ca 30 minuter att köra dit om man inte åker i rusningstrafik en vardag. Det blir en fin promenad oavsett vad fåglarna gör. Är det mycket häger-action blir det bara 2,5 km annars kan man även gå runt Lötsjön och då blir det drygt 5 km. Beroende på årstid finns det olika fåglar men det är väl hägrarna på vintern som är de mest spektakulära. För skådare är det kanske vattenrallen.
Hälsningar Lena
Väldigt vackra fåglar och underbar bildserie på dem. Suveräna! :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2022-01-14 19:56
Tack Halina,
att fota hägrar här på vintern är ett nöje och man kan säkert få till helt andra motiv också för fåglarna är så pass vana vid folk. Det finns dessutom en hel del andra fåglar och människor med sina hundar, barn etc.
Hälsningar Lena
Häger i snö, det låter som en titel på en japansk eller kinesisk dikt. Fina bilder. Snön koncentrerar blicken och utsnittet på ett nästan kalligrafiskt sätt.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2022-01-14 20:03
Tack Gunnar,
när du skriver japansk dikt får det mej att tänka på de vackra tranorna som man kan fota i Japan, på snö. Jag gillar verkligen hägrarna mot snön och har några bilder som jag ska jobba lite till med för att få en vitare bakgrund utan att tappa stunsen i färgerna på hägrarna. Ibland ser de också ut som att de utför något mellan en dans och en asiatisk stridskonst (eller har Hollywood förstört mitt omdöme) ?
Hälsningar Lena
Verkligen fint med den vita snön som omsluter de härliga fåglarna. Extra plus för bilden på den galanta lågflygningen!
Svar från Lena Holm 2022-01-14 20:08
Tack Lena,
just den galanta lågflygningen tycker jag är otroligt fin. Jag har en serie med tre bilder och valde en men de är alla bra. Hägrarna har en speciell utstrålning som kan vara allt från "vresig gubbe" till "kraftfull och graciös dansare". Med snön som bakgrund blir det som ett uppträdande.
Hälsningar Lena
Snygga med skutt och lite bråk i snön
Svar från Lena Holm 2022-01-14 20:09
Tack Peter,
de bjuder alltid på en fin show när man kommer på vintern.
Hälsningar Lena
Härlig serie och en trevlig utflykt. Man känner igen sig. Kul med den som lagt beslag på bordet.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-01-14 20:13
Tack Johnny,
det blir alltid bilder om man åker till Råstasjön på vintern och hägrarna är på plats. Jag gick även förbi vattenrallen och såg två fåglar där. Mycket överraskande högg en av dem nästan ihjäl en grönsiska som råkade landa på fel plats. Jag fick inte bra bilder på förloppet för det var grenar i vägen, men visar kanske vad jag har vid ett senare tillfälle.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder. Grå hägern blir verkligen fin mot snön. Jag gillar verkligen bilderna med lite action i, dom blir så levande då och med olika roliga utryck. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2022-01-16 11:38
Tack Mari,
det är den action som uppstår runt maten som lockar mej dit numera. Jag har väldigt många bilder på sittande hägrar. Här kan man ju också få bilder då de fiskar själva när vattnet är öppet. Det fina är ju att man kommer så nära.
Hälsningar Lena
Jättebra bilder på de fina hägrarna! Bra fotat med fin skärpa och snön gör bilderna mycket rena och fina med fokus på fåglarna.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-01-16 11:39
Tack Bjarne,
snön är den stora fördelen när man tar den här typen av bilder. Jag var där igår och då var det bara fruset gräs och det blir inte alls samma effekt.
Hälsningar Lena
Mycket granna fåglar och de kan dansa också men det verkar vara mer en krigsdans än parningsdans och du fick många fina närbilder på Hägrarna
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-01-16 11:40
Tack Stig,
det blir en del konkurrens och visst ser det mer krigsdans ut kanske. Men det är inget seriöst bråk. Nu finns det mat så det räcker till alla och lådorna med fisk fylls på.
Hälsningar Lena
Det gav fina resultat med skutt flax och lite kamp...toppenfint
Svar från Lena Holm 2022-01-16 11:41
Tack Nini,
det är ju det här som är så kul med att åka till Råstasjön. Sen finns det ju en del andra fåglar också.
Hälsningar Lena
Åh, vilka härliga bilder. Dom gör sig verkligen bra med bara snö som bakgrund då inget stör. Vilken tur att du passade på när snön var kvar.
Kul med alla olika poser som du fångat.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-01-16 11:45
Tack Ing-Marie,
vi var där igår också, för det är ett kul ställe att vandra runt på. Snön är borta och där hägrarna håller till finns bara fruset gräs och is. Det hade nog gått att få en del actionbilder om man stannat hos dem ett tag. Jag försökte istället fånga några som stod i fint ljus. Det finns ju andra fåglar också samt att vi gick runt Lötsjön, som har lite annat liv.
Hälsningar Lena