En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Året 2021, del 2

I JULI kom min systerdotter Anna på besök från London. Hon tog dykcertifikat på västkusten och fick följa med oss ut på ett par dyk på Väderöarna. Så här glad var hon, fast hon bara hade våtdräkt. 

Efter vaccination började vi umgås en del och gjorde den årliga resan till Bullerö med sambons familj. Anna var med och hennes engelske pojkvän som fick uppleva svensk skärgård för första gången.

Det ingick också vedeldad bastu och bad i den svenska sommarnatten. 

AUGUSTI. En fantastisk morgon vid Knuthöjdsmosse. 

Vi hade skördat grönsaker i växthuset sedan midsommar men i augusti blev det väldigt mycket av allt. Jag la in ättiksgurka, saltgurka, kokade tomatsås, tomatsoppa, torkade tomater i olja och la in chili. Vi äter fortfarande av dessa godsaker och åtminstone gurkan kommer att räcka till nästa skörd.

SEPTEMBER och den årliga resan till Tustna i Norge blev av efter ett par års uppehåll. Längs vägen hittade vi dessa underbara linderödssvin som bökade runt av hjärtans lust.

Under ett dyk på Tustna fick vi vara med om årets häftigaste möte med ett vilt djur. En åttaarmad bläckfisk som nyfiket hälsade på min sambo och sedan stannade med oss tills vår dyktid tog slut och vi måste gå upp. Det är inte så att de möter dykare särskilt ofta på denna plats utan det är andra faktorer som gör att de ibland väljer att interagera med dykare. Vi har mött nyfikna bläckfiskar i Kanada, men inte någon som var så här social.

I slutet av OKTOBER åkte jag tillbaka till Kalvträsk och fick uppleva det mäktigaste norrskenet jag sett på mycket länge. Hela himlen lystes upp till slut. Bilden är tagen med kameran vänd rakt upp. 

Jag fick också möta kungsörnen på riktigt nära håll under en sittning i Conny Lundströms fina gömsle.

NOVEMBER kom och en tunn is la sej på Valloxen i Knivsta.

Jag åkte till Jädraås för att titta på lavskrikor och bland de första bilderna jag tog fick jag detta årsX.

DECEMBER bjöd på minusgrader och snö. Då blev det en tur till Ulva Kvarn och denna kavalkad slutar nästan som den började.

Vi lyckades också ta oss till Texas för att fira jul och nyår med min familj. Ett väldigt bra slut på 2021. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-01-24 17:16 | Läst 1088 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder!

Kul att följa med på ett litet hörn.

Det där gömslet var ligger det?

Daniel
Svar från Lena Holm 2022-01-24 18:12
Tack Daniel,
Conny Lundström håller till utanför Skellefteå. Han har ett väldigt fint gömsle med vedkamin. Om man har tur kan man få norrsken på köpet.
Hälsningar Lena
Daniel Steen 2022-01-24 20:25
Oj det var liite långt upp i landet/Daniel
Trevlig bildsvit!
/M
Svar från Lena Holm 2022-01-24 18:12
Tack Mats,
andra halvåret blev det lite familjebilder också, när vi äntligen får möjlighet att ses.
Hälsningar Lena
Ännu en fin serie. Lavskrikor i X var ju lite extra, kungsörn och bläckfisk likaså. Ja det blev ju väldigt mycket att skörda i höstas, vi har nog fortfarande 10-15l tomatsås i frysen
Svar från Lena Holm 2022-01-25 07:15
Tack Peter,
jag visste ju lavskrikorna skulle finnas där men kompositionen var ju en lyckträff. Mötet med bläckfisken var helt fantastiskt. Vi har också både soppa och tomatsås kvar i stora mängder.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Endnu en serie med høj kvalitet.
Når jeg kender historien bag nummer 1, er det blandt mine favoritter her. Billederne med grisene og ørnen kommer lige efter.
Det sidste må stå højt på din egen liste over årets høst ?
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-01-25 07:18
Tack Erik,
det blev mer blandning med familjebilder den andra halvan av året för helt plötsligt kunde vi göra saker tillsammans igen. Annas dykcertifikat hade hon ju fått av oss i 30-års present så det var extra kul att hon gillade det och blev klar med sin kurs på de dagar vi hade bokat. Sista bilden är förstås viktig för mej och det finns inga vackra naturbilder som platsar före den.
Hälsningar Lena
Vilken härlig bildkavalkad! Favoriter är nog bläckfisken och lavskrikorna.
/Mats
Svar från Lena Holm 2022-01-25 07:19
Tack Mats,
det var två överraskande möten. Jag visste ju att lavskrikorna skulle vara på plats men kompositionen var en lyckträff. Bläckfisken var helt otrolig.
Hälsningar Lena
Det var en fin bildkavalkad över andra halvan av 2021 och det är som vanligt fin klass på dina bilder jag faller igen för bilden på Lavskrikorna
Ha det gott /Stig
Svar från Lena Holm 2022-01-25 07:20
Tack Stig,
jag visste ju att det skulle finnas lavskrikor på platsen men kompositionen var verkligen en lyckträff.
HÄlsningar Lena
Smågrisarna gillas. Bläckfisken minns jag, vilket fantastiskt möte ni fick uppleva!
Härligt år med många fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-01-26 07:08
Tack Johnny,
jag har länge velat fota riktiga utegrisar som bökade i jord och den grisfamiljen var ju helt rätt. Jättefina djur och lätt att komma nära. Bläckfisken glömmer vi aldrig.
Hälsningar Lena
Lavskrikor och Knuthöjdsmossen, 5+++++
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-01-26 07:09
Tack Gunte,
det var fint på mossen den morgonen och lavskrikorna var ju en ren lyckträff.
Hälsningar Lena
Kul att nu har hunnit med din års sammanfattning. Det var många fina bilder. Bild 1 och 2 är mina favoriter, men norrskenet är mycket vacker och jag är en aningen avundsjuk på bilden på kungsfiskaren. Du har hunnit med en hel del. Nu har vi ett nytt spännande år att se fram emot. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2022-01-30 14:41
Tack Mari,
kul att du har varit inne och tittat på sammanfattningen. Det blev en del kortare och längre resor trots corona men både dykningen och att sitta i gömsle fungerar ju bra. Kungsfiskaren håller ju till ca 5 minuters bilresa från jobbet (eller 15 min promenad) och det är ett eller två par där varje sommar så de ska jag hålla koll på även i år.
Hälsningar Lena