En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Årets maträtt 2022 - Vildsvinsrulle

Så här års brukar "Årets rätt" dyka upp och i år är det Gustav Leonhardt, årets kock 2021, som komponerat rätten Vildsvinsrulle. Tanken med årets rätt är att "den ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året." Jag kan intyga att den var lättare att laga i år än förra året (som ni kan se på länken nedan) mest för att de olika delar som ingick kunde lagas utan stress för flera var kalla. Så här såg det i alla fall ut när jag skulle plocka ihop rullarna. Vår vildsvinsfärs var slut så jag tog älgfärs istället. Klimatfördelarna handlar nog mest om att det ska vara viltfärs. Smaken är dock lite olika. 

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/index.htm?date=2021-03-01 

Här ligger rullarna precis innan de ska rullas ihop. Det är viltfärskebab med goda kryddor stekt i smör, ugnsbakad lök, saltgurka (som vi har kvar från förra sommarens skörd), aioli, hackad bladpersilja, rödkålssallad och hummus på gula ärtor. Jag valde tunnbröd gjort på surdeg som finns i alla större mataffärer. Det är 26 ingredienser men ganska vanliga och kryddorna hade jag redan hemma. Man måste dock komma ihåg att blötlägga ärtorna dagen innan (annars kan man ta kikärtor på burk).

Våra rullar blev inte riktigt så snygga som på receptet men de blev nog minst lika goda. Folie är ju inte heller så bra ut fotosynpunkt men jag hade inget annat lämpligt papper att slå in rullarna i. Det är bra med något typ av omslagspapper för det rinner ut godsaker nertill annars. 

Vi avrundade med en mycket läcker dessert. Lakritscheesecake toppad med hallonsås och saltlakritsströssel. 

Nu är vi redo för en ny arbetsvecka.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-03-27 20:38 | Läst 1108 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant, ska se om det är något man ska testa. Det kanske blir som min älggryta att den har jag nu gjort de senaste 20 gångerna med oxkött istället för älg, men den blir god ändå man får kasta i lite enbär och viltfond, trattkantareller mm så går det ändå lite vilt till :)
Svar från Lena Holm 2022-03-28 08:14
Tack Peter,
det går ofta att köpa viltfärs i affären men det går naturligtvis hur bra som helst att använda annan färs till denna rätt. Det är en hel del kryddor i färsen och de är inte typiska för vilt utan smakar mer kebab (rökt paprika, spiskummin & kebabkrydda). Saltgurkan gav väldigt fin smak, den ska du absolut se till att ha med.
Hälsningar Lena
Den efterrätten fick det att vattnas i munnen. Vilt är gott, lite mer smak i det köttet, och bra det skördas av den stora mängd vildsvin som finns i landet, de kan böka upp det mesta. Kebab är ju en utmärkt omväxling när det gäller färsrätter, och nyttig dessutom, har haft funderingar på det. Ja, det såg gott ut!
Svar från Lena Holm 2022-03-28 18:46
TAck Stefan,
efterrätten blev väldigt god. Det är philadelphiaost och grädde som vispas, plus att det är smaksatt med lakritspulver. VI äter gärna vildsvin och har två kompisar som jagar så det brukar finnas i frysen, men det sista färspaketet hade gått åt. De kan verkligen ställa till det med sitt bökande och det är dessutom en hel del olyckor med dem läng en väg i närheten.
Hälsningar Lena
Tunnbrödsrulle på vildsvin både låter och ser gott ut. Trevlig efterätt!
Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-03-28 18:47
Tack Johnny,
det var ett lyckat recept och det fungerade med älgfärs också. Efterrätten var super om man gillar lakrits.
Hälsningar Lena
Det där ser riktigt gott ut och det vore roligt att testa någon gång men det är väl osäkert om det finns någon viltfärs på ICA, du behöver inte skämmas för utseendet på rullarna jag tycker det ser läckert ut liksom desserten
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-03-28 18:49
Tack Stig,
den här rätten kan man nog göra med nötfärs eller blandfärs, för kryddorna i färsen ger mycket smak. Desserten blev väldigt god om man gillar lakrits. Den kommer jag att göra fler gånger.
Hälsningar Lena