En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Söndagstur

Söndag eftermiddag och jag gav mej iväg på en liten tur. Det fick bli Fysingen som är nära. Jag ville ju mest vara ute en stund. Efter en vådlig promenad på en spång med lösa smältande isflak som flöt på ankeldjupt vatten, kom jag fram till sjön/våtmarken. Där var det stilla. Det gick gäss lite här och där...

Det kom gäss i par eller små grupper från olika håll. De småpratade såsom gäss brukar göra.

En ensam trana verkade ha tappat bort sina kompisar.

En tofsvipa trippade runt i det grunda vattnet, förvånansvärt nära, så det fick bli några rutor på den. 

Sedan dök det upp en bekant siluett långt borta ovanför sjön. Avståndet var väldigt långt och jag visar den bara för att det ledde förstås till att varenda gås lättade, och allt annat med vingar utom ett par svanar.

Här ger de sej av. Grågäss, vitkindade, bläsgäss och en stare, full fart.

Nu är det mer än småprat, snarare högljudda kväkanden. Lägg märke till de små krickorna. De drog också, samt gräsänderna. 

Men de flyger inte särskilt långt. Det blir några vändor över vattnet. Örnen har jag helt tappat bort vid det här laget och det har nog gässen också.

Efter några minuter återvänder de i par eller smågrupper och landar lite här och där för att återuppta söndagsmiddagen, eller om det nu var fjädervård de pysslade med. Lugnet lägger sej, jag går genom skogen tillbaka till parkeringen för att slippa spången och åker hem till min söndagsmiddag.

Sedan blev det måndag och då öppnade sej himlen...

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-04-04 21:54 | Läst 844 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Gässen gör en imponerande syn och ljudupplevelse, brukar bli lite extra action när en örn passerar. I Utvälinge så händer det att en örn drar upp gässen ibland, man tror nästan att den gör en runda för att den tycker det är kul. Frågan är om man behöver kliva upp i denna vecka? Igår var det förfärligt och då var vi inte ute, idag började det med något snöblandat regn i en himmel som var helt rosafärgad, det var ju iaf vackert. Man får nog ändå åka och handla idag för i morgon och torsdag ska det bli ännu värre. Men jag planterade en hel del vid sommarstugan i Kungsbacka så jag intalar mig att det är detta väder jag vill ha. Fin serie bilder, kan förstå att man vill undvika spången, vi hade några år en sådan av typ spillved som låg över en bäck i Falsterbo för att komma ut på Måkläppen, det kändes inte alls säkert
Svar från Lena Holm 2022-04-06 20:05
Tack Peter,
den här örnen kom inte ens nära, men det räcket för att det skulle blir världens röra med fåglar. Tyvärr kan jag inte välja att stanna kvar i sängen, inte ens att stanna kvar och jobba hemma längre. Ofta kan jag göra det om jag inte har studenter men just nu och några veckor framåt behöver jag använda utrustning på jobbet så då är det vara att ge sej iväg. Spången kommer jag att hålla mej borta ifrån tills den blivit renoverad och det lär väl inte hända förrän isen försvunnit och vattnet sjunkit undan något.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Fin bildserie. Jag gillar framförallt den första med de tre änderna, en väldigt fin komposition, och triptyken med tofsvipan. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2022-04-06 20:06
Tack Mats,
jag gillade också den stillsamma bilder men gässen. trots att de är väldigt vanliga fåglar så här års.
Hälsningar Lena
Örn kan verkligen få igång flockfåglarna. Snyggt bild den första.
Vi har fått vinter igen minus på dagarna vitt med snö ..
Gjorde en liknande tur som dig och fick lite gäss osv
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-04-06 20:07
Tack Nini,
vi fick också vinter igen på måndagen. Nu är det vitt och kallt. Kommer visst mer snö i morgon. Jag har dock väldigt mycket att göra på jobbet så det gör inte så mycket.
Hälsningar Lena
Härliga bilder! Känner igen mig. Du skulle ha tagit skogsvägen på ditvägen också. Hörde att den var i risigt skick spången och behöver repareras. Kan tänka mig det var ett äventyr att gå på den. Kul med tofsvipan. Har bara sett dem på håll än så länge. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-04-06 20:09
Tack Johnny,
nu behöver spången en rejäl upprustning för att gå att använda. Tofsvipan kom oväntat nära och jag blev förvånad. De är vackra i färgerna fast ljuset ändå inte var så värst bra.
Hälsningar Lena
Många härliga bilder på gässen som lättar i en jätteflock, sista bilden är häftig när paret går in för landning, och bildserien på Tofsvipan är svår att motstå jättefina bilder.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-04-06 20:11
Tack Stig,
tofsvipan var den fågel som kom närmast av alla och jag blev glatt överraskad. Det här är mer ett ställe för fågelskådare med tubkikare. Men ibland kan man ha tur även här och något brukar det alltid finnas. Jag hade hoppats på en fiskgjuse, men inte denna gång.
Hälsningar Lena
Det är mäktigt när en havsörn kommer och sätter fart på våtmarkens fåglar. Det blir som ett dovt brummande av alla flaxande vingpar.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2022-04-06 20:12
Tack Jörgen,
ja det är en speciell ljudsymfoni när de alla ger sej iväg. Örnen var långt borta men det blev ändå ett rejält uppflog. Bara svanar ligger kvar lite lojt på vattnet.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Vibe billederne er super - især det midterste med spejlningen.
Det sidste foto med gæssene for indflyvning - :-) :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-04-06 20:13
Tack Erik,
jag är svag för speglingar så jag tar varje tillfälle i akt när det finns blankt vatten.
Hälsningar Lena
En innehållsrik tur, även om det var i närheten. Gillar särskilt flockarna med många fåglar, särskilt den med den gamla ladan i bakgrunden! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-04-06 20:15
Tack Björn,
jag hade en serie bilder och valde specifikt den med ladan i bakgrunden som en av de jag ville visa. Det är ett trevligt ställe att åka till någon gång ibland och det brukar alltid finnas något motiv. Det är dock mer ett ställe för skådare med tubkikare än fotografer, fast fiskgjuse och örn visar sej ganska ofta.
Hälsningar Lena
Trevligt resultat från den turen..Tofsvipan blev en höjdare, sällan dom vill vara med på bild har jag märkt ;)
Men väldigt ettriga om man råkar gå på en äng med bon i närheten..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-04-07 21:17
Tack Gunte,
jag blev faktiskt förvånad över att tofsvipan kom så pass nära och bara gick där i vattenbrynet.
Hälsningar Lena