En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vår baksida

Det här är ju inte riktigt som Björns baksidesbilder, men vi har i alla fall genomfört ett omfattande röjningsarbete på vår baksida och då tog jag några före/efter bilder. Det här är syrener som har växt sej enormt höga. Blommar gör de ju bara i toppen och det ser vi förstås från sovrumsfönstret och balkongen, men nu hade jag tröttnat på dessa risiga träd och övertalat min sambo att vi skulle kapa av det mesta.

Det här är dessutom utsikten från vårt vardagsrum och visst gillar småfåglarna att sitta i syrenerna, speciellt på vinter och vår då det hänger en automat från balkongen, men så mycket mer att titta på är det inte. Alltså skulle det bort och under påsken fanns det ju möjlighet till lite grovarbete hemma. 

Jag måste dock åka till jobbet några timmar, trots att det var helg, och när jag kom hem såg det ut så här. Återvinningsstationen var dessutom stängd. Det blev till att lägga allt på hög så länge (nu är det faktiskt borta).

Utsikten från vardagsrummet ser nu ut så här och vi får hoppas att fåglarna kommer ändå. Vi får kanske rigga några "vinterpinnar" åt dem att mellanlanda på. Min plan var också att det kanske är några fler arter från skogen som törs komma fram nu när det är mer öppet. 

Vi kapade inte syrenerna helt utan vi får se hur det blir när de börjar växa upp. Det blev i alla fall betydligt större tomt och t o m några tufsiga blåsippor tittade fram när allt ris var borta. 

En läcker middag i växthuset som blev mycket färggrann. Smörstekt torskfilé (stor torsk) med rödbetssås, potatismos och riven pepparrot. En otroligt god kombination som ju dessutom matchade en övervintrad pelargon som precis fått flytta ut. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-04-23 16:39 | Läst 1073 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vid vårt första hus hade vi en hög syren som bara blommade i toppen, det var också bara löv i toppen. Min far sa att det där fixar jag och när vi kom ut lite senare var det ca 5 cm kvar av syrenen. Två år senare var det en fin buske som vi beskar med regelbundet sedan.
Torsk är aldrig fel, jag ska göra torskrygg med gräddkokt grönkål och sallad idag :-)
Fortsatt treviig helg / Bengt
Svar från Lena Holm 2022-04-23 20:49
Tack Bengt,
vi får se hur vi kommer att agera med syrenerna. Torsk är gott och gräddkokt grönkål har jag gjort flera gånger, blir säkert en höjdare.
Hälsningar Lena
Det låter som en bra kombination. Pepparroten har fått stå undan för chili rätt länge nu. Du har verkligen nära till skogen, och som husägare måste man hålla ett litet litet avstånd till naturen. Praktiskt med egen trädgårdsarbetare, och häckar mår bara bra och blir finare av beskärning.
Svar från Lena Holm 2022-04-23 20:53
Tack Stefan,
kombinationen med rödbetorna i smör och pepparrot var verkligen en höjdare. Det blev så att min sambo fick göra det mesta av jobbet med denna röjning, för jag hade så mycket på jobbet, men det brukar jämna ut sej. I perioder jobbar han mycket och då servar jag med allt som hushållet kan ge.
Hälsningar Lena
Det var inte bara jag som slet med trädgården under påsk ser jag. Slitsamt men man ser ju resultatet av slitet så det får ju vara en belöning. Rödbetssås har jag aldrig haft (kall eller?), ger ju fin färg till maten. Pepparrot har jag ju haft till tork iaf. Hade torsk med knaperstekt bacon igår, det fungerar fint det också
Svar från Lena Holm 2022-04-23 20:59
Tack Peter,
det blev en del jobb under påsk och tyvärr hade jag också en massa som jag måste göra på jobbet, som fysiskt krävde min närvaro. Men ibland är det min sambo som jobbar mycket och då servar jag med allt som ändå ska fungera. Det jämnar ut sej och det känns ändå väldigt fint när man får avsluta ett större projekt hemma. Rödbetssåsen är varm och väldigt god. Receptet finns på Allt om mat. Sök på "rödbetor" eller "torsk". Går du bet kan jags skicka receptet.
Hälsningar Lena
Oj så luftigt å fint. Jag har sågat ner syren"träd" som blev fina mindre buskar. Syren är både fint och doftar gott.
Mycket läcker rätt. Tycker mycket om fisk så den såsen får jag prova
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-04-23 22:08
Tack Nini,
vi får se hur våra syrener utvecklar sej men jag tror vi ska hålla dem kort. Receptet på rödbetssåsen med torsk finns på Allt om mats hemsida.
Hälsningar Lena
Hej,
Syrenen är en vacker växt. Det finns på många här i Lund.
I en liten trädgård kan de lätt ta över via spridning under jord. Vill man ta bort denna växt så är det svårt.
Ni gjorde rätt som tuktade hårt. Man ska se skog om man har det. Den ger ro.
Det var en fin rätt du visade. Längtar efter pepparrot.
Ha en fin kväll
Bob
Svar från Lena Holm 2022-04-23 22:11
Tack Bob,
det kändes som att det var dax att genomföra en större förändring här och vi får se hur det blir i framtiden när syrenen börjar växa till sej igen. Jag vill gärna se skogen för det var så jag bodde innan vi köpte detta hus. Receptet på fiskrätten finns på "Allt om mats" hemsida.
Hälsningar Lena
Ja, där triggas smaklökarna igång! Syrener anses i vissa kretsar vara invasiva. Ett bra knep är att låta dem växa till nån slags lagom höjd, sen börjar man kapa var tredje stam under tre års tid. Så väntar man till de har nått lagom höjd, så tar man proceduren igen. Ett evighetsarbete med andra ord.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2022-04-23 22:15
Tack Gunnar,
såsen med rödbetor och smör passade utmärkt till fisken och den kryddiga smaken av pepparrot. VI hade några mandelpotatisar till moset och det blev förstås extra gott. Receptet finns på hemsidan "Allt om mat". Bra tips på hur man beskär syren. VI får se hur vi gör med dessa buskar när de börjar växa till sej.
Hälsningar Lena
Snyggt jobbat, sånt går inte av sig själv. Idealiskt med en sån där kraftig sax, går mkt snabbare än med manuell grensåg, renare ytor också. Vi tog också ner syrenbuskar i höstas till kanske en halvmeter, ser också fram mot resultatet i sommar. Torsken ser fantastiskt god ut! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-04-23 22:17
Tack Björn,
det var en del jobb och jag erkänner att sambon gjorde det mesta. Det blev dock väldigt luftigt och fint när det var klart. Torsken blev väldigt god och receptet, som var enkelt att följa, finns på "Allt om mat" .
Hälsningar Lena
Kan ta ett par år innan det blir blommor, beskär sedan precis efter blommorna vissnat..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-04-24 21:46
Tack Gunte,
för ett bra tips. Ska försöka komma ihåg det.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Vår Baksida? Jag var tvungen att titta på den / lura lite - jag var inte säker på att jag skulle visa min :-)
Men så fick jag reda på att det handlade om något helt annat :-)
Tanken på att gå bakom kulisserna, ärligt talat, är något som jag gör ibland, men det är med andra än med mig själv. Det kom till att se riktigt snyggt och ordnat ut hos dig. Den fina lunchen hade sambon förtjänat fullt ut.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2022-04-24 21:48
Tack Erik,
tja, baksida kan förstås tolkas på lite olika sätt :-) Vi blev helt klart nöjda med denna röjning och nu får vi ser hur det kommer att se ut när växtligheten återhämtat sej något och det blivit sommargrönt i skogen.
Hälsningar Lena