En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Möten i vassen

Steg upp väldigt tidigt en morgon och åkte till Hjälsta för att gå en tur längs spången som är helt omgiven av vass. Första delen var mest grönt och glittrande av dagg.

Innan jag kommit till den egentliga vassen poserade en ladusvala väldigt snyggt, så den får vara med.

Ute på spången blev det först en sävsångare med näbben full av mat.

Den flög upp och satte sej i ett vasstrå och spanade.

En fågel som jag specifikt letade efter var trastsångare. 

Den sjöng och flög mellan olika delar av vassbältet, sjön igen, flög en bit, sjöng osv. 

Vassångaren kunde höras hela tiden nästan oberoende av var jag befann mej i vassen. Det var flera stycken och de satt oftast högst upp på ett strå och sjöng oavbrutet en ganska monoton sång.

En skäggmesunge dök plötsligt upp framför mej. Annars var de mest som poppande och pingade bollar i vasshavet.

Mötte även den här skäggmeshannen men då rörde sej vassen alldeles för mycket.

Avslutar med rörsångaren som poserade väldigt fint en stund.

Den sjöng också av hjärtans lust. Tur att de här sångarna ger ljud ifrån sej så man kan få någon ledtråd vad det är. Vid sjutiden på morgonen drog jag vidare till jobbet efter en stor dos fågelsång och strålande morgonsol.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-06-15 22:41 | Läst 1289 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Oj, vilka underbara bilder du bjuder på. Jag skulle precis släcka ner datorn för dagen men kunde inte låta bli att titta på dessa bilder. -Fint!
Svar från Lena Holm 2022-06-16 08:38
Tack Morgan,
det var en ljuvlig morgon och då kan vassen på denna plats bjuda på många fina möte. I synnerhet en vardag så tidigt för då är man ensam eller så är det bara någon enstaka person där. När jag åkte började en del andra anlända. Då var magin borta.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det lønner sig, at være så morgenfrisk som dig. Flotte billeder allesammen, men nummer 7 tager førsteprisen
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-06-16 08:40
Tack Erik,
morgonen nu är mera "mitt i natten" om man ska vara ute i soluppgången. Nu var jag egentligen lite sen. Kul att du gillar vassångaren. Det var den enklaste fågeln att fota för den satt helt stilla och jag kunde t o m passera den utan att den slutade sjunga.
Hälsningar Lena
En sådan imponerande mängd sångare, vassångare tror jag inte jag har, inte trast heller. Lite tveksam till trastsångare, eller min app är tveksam den anger rörsångare på de två bilderna, själv har jag väldigt lite koll på sångare. Fina bilder, en givande morgonpromenad. Kul med närbilden på ladusvalan, man ser helt andra färger när den är still än den svarta fågel som flyger. Skäggmesar är alltid så fina
Svar från Lena Holm 2022-06-16 08:35
Tack Peter,
Jag vet inte vilken app du använder, jag har bara Collins Fågelguiden. Trastsångaren är som en större version av rörsångaren, men det går förstås inte att se på bild. Man upplever den dock som större än de andra sångarna när man ser den. Sången är också högre och kraxigare, den hörs långt. Oftast har den en mörk fläck på näbbens undersida. Den har också rapporterats från denna plats ett par veckor minst. Det fanns fler små arter i vassen men bara de här fastnade på bild.
Hälsningar Lena
pdahlen 2022-06-16 10:54
Jag använder Merlin Bird Id, den har rätt till en 90%, men så finns det fåglar den har problem med och ibland blir det helt fel. Om du vill vara helt säker så använd FB gruppen Artbestämning av fåglar, brukar komma svar inom någon minut och de brukar i princip alltid har rätt.
Ser du fick en lyckad morgon med variation på arter. Alla blev fina. Extra plus iaf för mig skäggmesungen
Har själv lyckats med några vassfåglar tror rörsångare och sävsångare får titta det var nåt med färg på benen som skilde.
/N
Svar från Lena Holm 2022-06-16 08:42
Tack Nini,
jag har upptäckt att sången är helt avgörande när man är ute och tittar på dessa. Jag har med öronsnäckor så jag kan lyssna utan att störa dem med uppspelade ljud. Det var en ljuvlig morgon och jag var ensam första timmen. Folk började egentligen inte dyka upp förrän jag åkte vid sju-tiden.
Hälsningar Lena
Jättefina foton allesammans! Har precis börjat själv med lite fåglar men så svårt att hinna med att sätta skärpan. Blir extra imponerad eftersom jag själv tycker det är jättesvårt. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2022-06-16 21:25
Tack Marina,
det gäller att öva mycket. Små fåglar är svårare än stora men det har du nog redan upptäckt. På vår och försommar, då de är upptagna med kärlekslivet, kan det ibland vara lättare t ex vassångaren satt helt stilla och trastsångaren satt också en stund varje gång den slog sej ner. Jag ville helst ha flygande trastsångare i motljus i vassen och det gick sisådär kan jag väl erkänna :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder på sångarna bland vassen! Extra kul med trastsångaren. Ser stor ut på dina bilder. Jag har den inte på bild än men hört den och har den inspelad från en annan plats. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-06-16 21:27
Tack Johnny,
den var större än de andra sångarna och hördes betydligt högre. Den håller till vid den lilla bron mitt i vassen. jag var dit en kväll och då hörde jag den bara. När jag kom på morgonen visade den sej många gånger.
Hälsningar Lena
Å fågelfoton med mycket linjer 🙂 så fint! Särskilt sista bilden, där stämmer allt tycker jag!
Svar från Lena Holm 2022-06-16 21:29
Tack Lena,
den sista bilden på rörsångaren är nog den estetiskt bästa, det kan jag hålla med om. Den blir en hel del linjer när man fotar i vass och det är hopplöst om det blåser.
Hälsningar Lena
Så fina bilder. Bara att luta sig tillbaka framför skärmen och njuta.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-06-18 11:51
Tack Ulla,
det var en stillsam morgon och då går det att få bilder i vassen. Om det blåser rör sej allt för mycket.
Hälsningar Lena
Jösses vad mycket du hittade i vassen! Vassångaren sitter fint och sjunger för full hals! Många snygga och vackra fågelbilder.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-06-18 11:52
Tack Bjarne,
det var en fin morgon och nästan helt vindstilla, då går det bra att fota i vassen.
Hälsningar Lena
Vilket härligt sätt att börja dagen på.
Så vacker svalan är, sällan man får se den så nära.
Fina klara bilder på fåglarna, vad använder du för objektiv?
Stativ eller frihand?
Svar från Lena Holm 2022-06-18 11:58
Tack Margareta,
svalorna brydde sej inte om att jag stod vid bron då de slog sej ner så bilden är knappt beskuren. Med solen i ryggen är ju även ISO lågt. Jag använder en Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM som vi är jättenöjda med och i stort sett alltid på frihand. Jag vill kunna röra mej lätt och snabbt växla mellan flygande fåglar och de som sitter stilla. Kameran är en Canon 5D Mk IV.
Hälsningar Lena
Det lönar sig att gå upp tidigt, det ser jag. Jättefina bilder på sångare och andra fåglar!! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-06-19 21:20
Tack Björn,
det är mitt i natten så här års men någon gång ibland så måste man åka ut tidigt, helt tidigare än jag var ute denna morgon. Gryning är speciellt.
Hälsningar Lena
Otroligt fina, uttrycksfulla bilder, med fin skärpa! Bra jobbat Lena! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2022-06-19 21:34
Tack Tommy,
när man är ute så här tidigt på morgonen finns det många motiv att föreviga och man kan jobba med aspekter som skärpa och komposition.
Hälsningar Lena