En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Mindre spektakulära fåglar, men roliga ändå

Förutom örnar såg vi förstås en del mindre spektakulära fåglar, men som ändå beredde oss ett stort nöje. Vid dykcentret i Saltströmmen bodde ett par havstrutar på den gamla bryggan. Havstruten är den största måsfågeln som häckar i Europa och jag ska visa senare hur stora de är när de flyger bredvid en havsörn.

Men först blir det lite mer om hemmalivet för dessa fåglar. Det här var ett stiligt par som noga vaktade över sin brygga. Havstruten lever i monogama förhållanden så vitt man vet och de är mer enstöringar än andra måsar och trutar.

De hade två ganska små ungar som tiggde mat när föräldrarna var nära. 

Mat levererades med jämna mellanrum och däremellan satt oftast en av de vuxna fåglarna på vakt på en stolpe med utsikt över hela bryggan, samt vad som pågick vid dykcentret. När dykflaggan (som satt uppe när någon dök på "husrevet") skulle sättas upp eller tas ner fick de prata snällt med trutarna och gå ut försiktigt till stolpen. Den satt lite för nära tyckte fåglarna. 

De små hade ju en bit kvar innan de skulle kunna flyga och en morgon hade det hänt en olycka. När Fredric och Borghild kom till jobbet på morgonen satt en av de vuxna trutarna på en helt annan plats än normalt, en grind på kajen, och förde ett oherrans väsen. När de tittade ner vid kajkanten satt en dyngtblöt unge och pep på en sten under bryggan. Den hade uppenbarligen trillat över kanten. De lyckades plocka upp ungen i en handduk och placerade den en bit ut på bryggan, där föräldrarna snabbt skyndade fram för att se om sin telning.

Slutet gott denna gång och sista gången vi såg dem var allt frid och fröjd igen. 

Ejderns ungar var rätt stora och övade dykning varje dag, utanför dykcentret förstås. 

De fåglar som vi hade mest "umgänge" med var dock fiskmåsparet som mutat in vår stuga (och de två bredvid) på campingen som deras extrarestauranger, förutom fiskecampen där jag tror att de hämtade de flesta av sina måltider. Här steker Fredrik vitkål som blandat med grönmögelost och valnötter blir ett supergott tillbehör till t ex grillad lax. Måsarna var inte imponerade av den gröna kosten.

Ofta när vi slog oss ner utanför stugan så var de där och kollade om vi hade något gott. Vi gav dem inte mat men ibland så tappades det små bitar när vi satt ute och åt eller fikade. Vi lagade också all mat ute på altanen för det fanns ingen fläkt inne i stugan och man kunde lätt lyfta ut elplattorna. Dessutom hade vi ju gasgrillen ute. 

Måsfamiljen blev en del av vår vistelse på campingen då vi oftast satt ute mellan dyken och även om vi inte åt något så var de ofta i närheten. 

Ungarna försökte skaffa egen mat men det gick väl sisådär. Att fånga en flygande insekt gick inte så bra, även om det ser ut som att snålvattnet rann till då den flög förbi. 

När föräldrarna var ute på födosök var ungarna ganska ofta på en liten kulle bakom vår stuga, där de också brukade sova. De hade precis börjat testa det där med vingar och vad man möjligen kunde ha dem till.

Än så länge hände det inte så mycket när de flaxade men det tog nog inte så lång tid efter vi lämnat Saltströmmen innan de kom på hur man gör för att lätta från marken.

Det var förstås jobbigt att flygträna samt gå runt och pipa en massa. Då tog de en kort tupplur tillsammans. Här låg de oftast på kvällarna när vi gick och la oss. Då kunde vi kolla in dem från fönstret där vi sov. Solen strålade dygnet runt så det var inte så mycket skillnad på dag och natt.

Vi pratade en del med måsarna. Det blev liksom bara så då vi satt ute...Vi upptäckte snart att det gjorde även paret som bodde i stugan bredvid vår. Det var alltså inte bara vi som var lite udda...

De blev ju förstås en del bilder på våra duniga små kompisar.

Om allt har gått bra så flyger de med sina föräldrar nu.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-08-01 18:30 | Läst 1535 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Men så fina... även om det bara är trut å mås så är ungar gulligt
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-08-02 08:05
Tack Nini,
visst är det svårt att motstå alla typer av unga djur och när man har dem omkring sej kan man ju inte låta bli att fota dem.
Hälsningar Lena
Hej,
Mycket underhållande bilder. Det enkla livet att finna föda.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2022-08-02 08:06
Tack Bob,
överleva dagen och sprida sina egna gener vidare, det är vad som gäller :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Dina bilder här visar och understryker din poäng att "vanliga" fåglar också kan vara utmärkta motiv - gillas.
Häromdagen hörde jag en dansk naturguide berätta om situationer där måsarna betedde sig aggressivt och påträngande vid uteservering. Där de stal maten direkt från borden och i vissa fall direkt ur folks händer. Hans förklaring var att efter nedläggningen av minkfarmerna i DK (flest i Jylland) hade en stor del av måsarnas mat försvunnit. Fiskavfall lades ovanpå minkburarna och det lockade till sig måsarnas luktsinne på långt avstånd.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2022-08-02 08:10
Tack Erik,
det är tråkigt om det går så långt att de stora fåglarna anfaller folk för att stjäla mat. Jag kan förstå att det hänger ihop med att det försvunnit minkfarmar och att de inte har hunnit ersätta den födokällan än. Populationen borde minska innan den stabiliserar sej igen och de förhoppningsvis slutar vara så aggressiva. Folk som lämnar rester på en uteservering gör det dock väldigt frestande för en hungrig mås.
Hälsningar Lena
Så fina ungar. Visst pratar man med fåglarna. Har ju mina koltrastar i Danmark som vi pratar med när de är med och bökar i rabatterna. Men de visade inte upp ungarna på samma sätt som här, det ser ju fint ut artbestämma har ungarna med dig som här. Mina koltraster har mer ungarna gömda och de är enbart de vuxna vi får prata med. Ser ut att vara fina campingstugor, ser trevligt ut området. Fina bilder på måsar o trutar
Svar från Lena Holm 2022-08-02 08:15
Tack Peter,
havstrutarna höll avstånd och vaktade sin brygga men det var ju ändå bra fotoavstånd och ett par som man kunde följa. Måsarna fanns överallt på campingen och även den närliggande skolan (som var tom för sommaren). Det var måsungar på taken och på marken. Det intressanta var att måsparen hade inmutat lagom stora områden, och stugor, som deras och jagade bort andra fåglar som kom för att kolla om det fanns några tappade matbitar. Stugorna var väldigt fina och vi tyckte det var perfekt för oss att bo så. Jag väljer detta före hotellrum alla gånger.
Hälsningar Lena
Jag tycker att vanliga fåglar är intressanta! Jättefina bilder här.

Trutungen på bild 5 som viftar med det som ska bli vingar är för himla söt!

Intressant också att se hur ungarnas färgteckning är ett effektivt kamouflage då dom ligger och sover.
Svar från Lena Holm 2022-08-02 08:18
TAck Måns,
de spräckliga ungarna var väldigt väl kamouflerade mot olika underlag och det var mest för att de pep hela tiden, när de inte sov, som man kunde hålla reda på dem. Ibland låg de på asfalten i solen och sov tillsammans. Bilar som passerade genom campingen fick "krypa fram", vilket alla också gjorde. Det var ett stillsamt ställe.
Hälsningar Lena
Roligt sällskap och söta bilder på ungarna. De blir verkligen jättestora trutarna.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-08-02 21:26
Tack Johnny,
havstrutarna är imponerande och det kommer att visa sej senare då de var med och stressade havsörnarna när de skulle dyka.
Hälsningar Lena
Fågelungar är nästan alltid gulliga :-)
Fina bilder blev det.
Mvh
Bengt
Svar från Lena Holm 2022-08-02 21:27
Tack Bengt,
ja så det ju och när de uppehåller sej så här nära kan man ju inte motstå att fota dem.
Hälsningar Lena
Här mås det.
Skräniga gaphalsar som smutsar ner och stjäl mat, men charmiga varelser som du skildrat så kärleksfullt i ditt inlägg. Söta små dunbollar också.
Fina bilder som visar hur fina de är.
Ejderungen var då för söt.
Jag hade nog inte heller kunnat låta bli att prata med dem.
Svar från Lena Holm 2022-08-02 21:30
Tack Margareta,
de må vara lite skräniga och besvärliga ibland men så mysiga ändå och ungar är ju alltid oskyldiga :-)
Hälsningar Lena
Vardagsliv bland djur är en bra källa för fotografen, kanonbra bilder du tagit tycker jag. Och väldigt trevligt också, lära känna sina grannar i djurvärlden. Havstrutar är ju stora, riktiga rovdjur när tillfälle bjuds. Där fick vi en vacker saga med lyckligt slut. Måsar har ju lätt att finna födokällor i det moderna samhället, nyfikna, fräcka och inte så kräsna - utom på grönsaker. Fint fångat med måsungen och humlan. Sen det att prata med djur, det är vi nog många som gör, en del t.o.m. med växter.
Svar från Lena Holm 2022-08-02 21:32
Tack Stefan,
det var mysigt att ha dessa fågelungar att studera i flera dagar och dessutom tid att bara sitta och titta på dem. VI gjorde ju inte så mycket mellan dyken mer än åt mat och vilade, eller möjligen en promenad förbi älgarna. Just havstrut fick jag möjlighet att fota bredvid havsörn senare och då kan man se hur stora de faktiskt är.
Hälsningar Lena
Utomordentligt fina bilder! Apropå måsar och matstölder, när Domusrestauranten i Kristianstad hade bord ute om somrarna var det ett stort problem med stjälande måsar. Att hålla ett wienerbröd slarvigt var detsamma som att skänka bort det, att resa sig det minsta från bordet med mat på tallriken lika dant.
Svar från Lena Holm 2022-08-02 21:36
Tack Christer,
det finns nog fler exempel på det du beskriver och då har det ju tyvärr blivit ett problem. Pilfinkar som vill ha smulor är ju en sak men en mås som dimper ner när man fikar är ju inte så kul. Nu har jag fått mer träning av påträngande måsar och trutar än de flesta (nästa blogg), men jag vill ändå inte ha dem i maten.
Hälsningar Lena
Härligt inlägg. ( som vanligt )
Måsfåglar är ju riktigt roliga att kolla på om dom inte är allt för många i antal.
Och visst blir man lite glad att se att man inte är ensam om att vara lite knasig med att föra ett samtal med dom :-)
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-08-03 08:53
Tack Ing-Marie,
du har ju din Måzart som jag antar att du också pratar med. Det var faktiskt kul när jag insåg att båda två som bodde i stugan bredvid våran satt och småpratade med måsarna. De gav dem inte heller mat mer än ett kex eller sånt som tappats på altanen. Fåglarna satt där troget när de inte var hos oss förstås.
Hälsningar Lena