En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Getter på sommarbete

Vi har en liten flock getter på jobbet som jag har visat bilder på vid något tidigare tillfälle. På sommaren har dessa djur ledigt och går på bete en bit utanför Uppsala. Djur på bete ska ha daglig tillsyn och vi har haft två studenter som omväxlande skött detta under sommaren. I augusti fick båda Covid och då fick de som kunde rycka in och åka på getkoll.  

Jag passerar rätt nära deras hage när jag åker till och från jobbet, och jag hade inget emot att stanna till där på hemvägen. Det var tvärtom ett mysigt sätt att avsluta dagen. Getterna används i undervisning och är väldigt sociala. När de insåg att man var i deras hage, som hade både skog och egen badplats, kom de småspringande mellan träden. 

I deras inhängnade område fanns det betesmark men de här djuren vill ju ha variation i kosten. 

Just det här taggiga trädet verkade vara extra gott.

Lägg märke til taggarna på grenarna. Man kan ju tycka att de kunde hitta annat att äta men här stod det nästan alltid någon när jag kom dit. 

Det skulle vara 23 djur i hagen och för det mesta var det rätt lätt att räkna in dem. De kom ofta springande mot en när man kom in i "skogen" och flera av dem ville helt klart att man skulle gosa med dem. De såg nog fram emot att få möta studenter igen. Getter är små idisslare och utmärkta modelldjur för mjölkkor. De är också så pass små att de inte kan ställa till med några allvarligare skador. Många av studenterna är ovana vid stora djur och då är getter perfekt. Det blir på sin höjd ett blåmärke om man blir trampad eller knuffad av en get.

Det är rätt personliga djur och charmfaktorn är hög. Getterna på mitt jobb är av mjölkras, vilket ärvad man oftast ser om man stöter på getter på en gård i Sverige. Man håller dem för mjölken som oftast blir till ost på gården där de bor. 

Det här är något betydligt mer ovanligt. Getter för köttproduktion. Rasen heter Boer och kommer ursprungligen från Sydafrika. Dessa djur blir betydligt tyngre och en fullvuxen get han väga över 100 kg. 

Jag har aldrig sett den här typen av djur förut och det blev förstås tvärnit då jag fick syn på dessa i Norge. Det var när vi var ute på älgsafari med Ole Martin i Flatanger som vi passerade dessa djur. Då hade jag precis listat ut att han är agronom, äger en gård med mark i området och han kände förstås ägaren till dessa getter (eller så var de t o m släkt). 

Här fick nu ett gäng fågelfotografer möjlighet att fota boergetter, fast det var nog mest jag som var intresserad. De är ganska roliga i färgerna med mörkbruna huvuden. En del blir ljusare men med samma typ av fläckar på huvud och framdel. Kanske finns det en helvit bock någonstans "i bakgrunden".

Det fanns också en del helbruna individer och horn hade förstås alla.

De mjuka hängande öronen ger dem ett speciellt och myckte charmig uttryck tycker jag. Det finns andra raser med stora hängande öron t ex Anglo nubian getter.

Jag frågade förstås Ole Martin om marknaden för köttget i Norge och han sa att den var mycket liten men exklusiv. Dessa getter gick till restauranger med Michelinstjärnor och lantbrukaren fick mycket bra betalt. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-08-30 21:07 | Läst 1657 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena. Jag kan vel förstå att det är en trevlig avslutning på arbetsdagen. Du fick också besiktningen dokumenterad samtidigt :-)
Nummer 2010 på näst sista bilden är en riktig "charmetrold", som vi säger på danska.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2022-08-30 21:32
Tack Erik,
jag fick dock aldrig alla 23 på bild samtidigt men om jag haft en vidvinkel med mej hade det nog gått. Det var mysigt att gå där och kolla in djuren och jag behövde ju inte leta heller. Boerkillingarna var bedårande söta.
Hälsningar Lena
Lite som hundöron på boergetterna. Sött lite fulsöta.
Getter är roliga djur lättlärda men hitta på bus å så luktar dom.
Rolig serie
/N
Svar från Lena Holm 2022-08-30 21:34
Tack Nini,
det finns getter som öron som blodhundar och alldeles sammetsmjuka är de också. Getter är väldigt roliga djur och de kan hitta på alla möjliga "dumheter". Man måste också ha väldigt bra stängsel (och bete som de gillar) för att hålla dem på plats. Lukten ja, jag håller med och det är en anledning till att jag avstår från getost.
Hälsningar Lena
Underbara bilder, blir glad bara av att titta på dom :-) Kan väl tänka mig att dom busar en del och killingarna är ju extra söta. Inte så ofta jag ser dom så där på landet, vore skoj att hitta dom ibland. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-09-01 18:05
Tack Björn,
våra getter kanske busar en del men om de bara håller sej innanför stängslet så gör det ju inget. Killingarna brukar hoppa runt i den lilla hagen de har tillgång till utanför stallet. Getter är ju inte så vanligt även om det finns en del mjölk/ost besättningar i Sverige.
Hälsningar Lena
Intressant läsning och fina bilder. Jo getter uppskattar jag bättre än kor i fotomarkerna, men det är tyvärr kor som är vanligast.
Svar från Lena Holm 2022-09-01 18:07
Tack Peter,
men jag skulle tippa att getterna är betydligt mer oförutsägbara. De är ju dock avsevärt mycket mindre och lättare än kor.
Hälsningar Lena
Fina bilder Lena! Getter är en människans följeslagare över världen och långkok på get har jag förstått äts av fattiga. Men nu är det lyxmat tydligen. När min farfar (han körde timmer i skogen med hästar - som var hans liv) gav hästarna mat på kvällen hällde han ibland på melass som belöning, ingen människa åt melass. Men sen blev det finmat för några år sedan.
Svar från Lena Holm 2022-09-01 18:12
Tack Stefan,
man äter nog get lite här och där i olika länder och vi har fått enstaka blygsamma frågor om vad som händer med våra bockkillingar. De används i anatomiundervisningen och inget annat är egentligen möjligt. Jag är kanske ingen riktigt finsmakare men jag avstår nog från melass.
Hälsningar Lena
Fina bilder på Getter men de kan vara svåra att stänga inte i hagen de är bra på att hoppa upp allt Men jag gillar de som har häng öron de är häftiga Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2022-09-01 18:14
Tack Gert,
stängslen måsta vara perfekta och eltrådarna måste fungera, annars kan de lätt ge sej iväg. De hoppar ju också förvånansvärt högt. De hängande öronen gjorde ju boergetterna extra charmiga.
Hälsningar Lena
Härliga getbilder! Getter får mig alltid att tänka på Tex Avery´s tecknade filmer om geten Billy Boy som äter upp hela världen runt en stackars sydstatare, som ofta konstaterar om sina motmedel att "it aint worth it".
Svar från Lena Holm 2022-09-01 18:17
Tack Christer,
de filmerna kan jag inte minnas att jag sett men jag kan förstå att man kan göra en historia av att getter kan äta allt. Har man lämnat ett viktigt papper i djurhallen, som t ex ett protokoll eller en närvarolista, så kommer en get att äta upp det.
Hälsningar Lena
Intressant läsning om de olika raserna kanske man ska säga.
Fina bilder också. Kul med ett sådant besök som avslut på dagen :)
Svar från Lena Holm 2022-09-01 18:19
Tack Joakim,
det var ett mysigt sätt att avsluta dagen på dvs att åka lite tidigare och vandra runt i hagen med det här gänget ett tag. Jag blev väldigt förvånad när jag stötte på boergetterna i Nordnorge men det finns visst enstaka besättningar även i Sverige.
Hälsningar Lena