En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Porto

Jag menar inte de som man klistrar på brev utan här handlar det om en stad i Portugal, deras näst största.

Jag har precis varit där i fem dagar för en konferens. Här har jag precis anlänt till gamla stan där konferenscentret ligger. Jag åkte taxi med några kollegor och klev av här för att registrera mej. Sedan skulle jag gå till mitt hotell, en lagom promenad på drygt två km.

Det blir mycket stillasittande när man är på konferens och dagarna blir ofta långa. Då kan det vara skönt med en promenad morgon och kväll, dessutom får man ju se lite av staden. Hotellet jag bokat var dessutom avsevärt billigare än de som låg längs denna gata.

Det var fint att gå här i de gamla delarna av Porto. Staden har anor från 1200-talet och finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1996. Men jag hade också börjat förstå att mitt hotell låg avsevärt mycket högre upp än där jag befann mej. Jag skulle upp ovanför kranen på bilden och en bra bit till. Jag hade förstås ingen aning om detta när jag bokade hotellet.

Men innan jag började klättra tog jag en närbild av denna balkong för den såg kul ut. Här bor uppenbarligen en man som använder blå eller blåmönstrade kalsonger och svarta strumpor. Söndagstvätten hänger på tork inför en ny arbetsvecka.

Sedan var det bara att hugga tag i kabinväskan, rätta till kameraväskan över axeln och börja klättra. Trapporna började utanför konferenscentret.  

Här hittade jag rulltrappor, puh. Tyvärr fungerade bara den första och jag fick gå nästa trappa.

Jag knatade på i uppförsbacke och stannade här för att blicka ner och ta en bild. Det är mycket brantare än det ser ut.

Efter ytterligare en stigning var det dax att hämta andan och titta på utsikten. Det var 23 grader varmt och blåste lätt bris. Här hade jag kommit upp så högt upp att det fläktade skönt.

När jag tittade ut över denna del av Porto kunde jag se gamla renoverade hus, några nyare hus och en del ruiner, de var dessutom var fyllda med bråte och växtlighet. Det blev mer av det under veckan i en väldig blandning, kakelplattor, kullersten och nya betongklossar om vartannat. Insåg här att jag bara gått drygt 500 m och hade sålunda 1,5 km kvar.

Mera trappor...

Promenadvägen planade ut något vid dessa hus och ungefär 200 m. Här är några exempel på hus med kakelplattor i olika färger och mönster. Efter det svängde jag höger och det blev mer kontor och bostadshus, typ lägenheter i betong. Dessutom uppförsbacke men inte lika brant. Det tog ca 50 minuter att gå till hotellet, med några fotostopp. Nästan morgon knallade jag ner samma väg på 20 minuter och insåg att de enda skor som skulle fungera under veckan var de med mönstrad gummisula.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-09-09 16:40 | Läst 1406 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Speciella husstilar, särskilt det valmat tak som också har ett fall i den tredje bilden, den designen har jag ju aldrig sett. Det var ju en trappa och promenad det. Jag hade troligen valt taxi de andra dagarna. Jobbigt att både gå upp och ner. Fint dokumenterat.
Svar från Lena Holm 2022-09-10 15:39
Tack Peter,
det kändes tungt första dagen då jag dessutom hade en kabinväska med laptop och en fotoväska (med en stor kamera och ett tele). Men sedan valde jag att knega på och gick alla dagar. t o m två gånger vissa dagar. Man kunde gå lite olika rutter och även om det var branta trappor och lika stor höjdskillnad var det kul att se de smala gränderna. Att gå ner kändes också i benen och ffa i knäna.
Hälsningar Lena
pdahlen 2022-09-10 15:47
Just trappor tycker jag är jobbigt, men du tränade väl lite i Norge halvvägs upp på fjället har jag för mig. Men jag förstår att man vill ta promenader i nya städer särskilt om man har suttit still en hel dag. Den stad jag vandrar runt i mest är nog Wien, var där en hel del i tjänsten och det är en vacker stad att gå runt i (och skapligt platt :).
Svar från Lena Holm 2022-09-10 15:50
Jag tänkte faktiskt på Helgelandstrappan då jag gick i några av trapporna i Porto. De äldsta var ju av natursten och steghöjden var oftast hög och ojämn. Jag har varit i Wien en gång för mycket länge sedan, som tonåring, och då var ju allt spännande.
Hälsningar Lena
Den staden måste vara bra för minnesutveckling. Jag menar, där vill man nog helst inte gå en längre sträcka ned och plötsligt komma på att man glömt plånboken. Eller något annat. Mycket trevligt reportage med fina bilder!
Svar från Lena Holm 2022-09-10 15:47
Tack Christer,
jag gick ner en dag och kom på att jag glömt just plånboken. Men eftersom jag ofta använder telefonen för att betala så gick det bra ändå. De flesta ställen har ju den typen av kortläsare som man kan "blippa" kortet mot och då fungerar mobiltelefonen utmärkt. Det var mysigt att gå längs de smala och branta gränderna, även om uppförsbackarna var tuffa på sina ställen.
Hälsningar Lena
Ser ut att vara en trevlig och intressant stad. Får lägga in den på en önskelista. 😀
I samband med konferenser är det skönt med promenader.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-09-09 23:10
Tack Bengt,
det var en fin stad och absolut värd ett besök. Konferenser blir ofta väldigt mycket sittande och för mycket god mat som man måste smaka. Kaffe med goda kakor på eftermiddagen t ex. Då är det ju perfekt att ha ett par rejäla promenader "inbokade".
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Det är tufft att vara på konferens. Man fick ofta spydiga antydningar om att man åkte på gratis semester, av vänner och bekanta.
Med tiden försökte man att bo i konferenshotellet eller så nära som möjligt. Men man hann göra alla misstag under sin tid i tjänsten.
Har aldrig varit i Portugal, men man har nog missat ett fint land kan jag se.
Tack för din story.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2022-09-09 23:07
Tack Bob,
jag åker sällan på konferens och efter Covid är jag ännu mer ringrostig. Jag tyckte dock att jag hade tänkt till när jag bokade mitt hotell för att promenera två kilometer avskräcker mej inte alls. Tvärtom kan det vara precis vad man behöver efter en stillasittande dag med föredrag och möten. Det är definitivt inte någon gratis semester att delta i en konferens då man även förväntas svara på e-mail och delta i arbetet som sker på hemmaplan på kvällstid eller närhelst det passar.
Hälsningar Lena
Ser ju riktigt mysigt ut när man får sitta bekvämt och se på :-)
Men kan tro att det var rätt jobbigt med dessa trappor, speciellt med packning.
Det brukar ju vara någon liten hållhake om något är billigare än andra.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-09-09 23:00
Tack Ing-Marie,
första promenaden, söndag eftermiddag, blev lite av en chock för kroppen. Sedan var jag ju inställd på att gå denna sträcka en eller ibland två gånger om dagen och då blev det en utmaning och samtidigt ett sätt att se staden. Jag valde lite olika rutter och det blev tufft ibland men samtidigt fick jag se väldigt mycket. I övrigt sitter man bara still på konferens och äter på tok för mycket :-)
Hälsningar Lena
Tuff väg till hotellet minsann. Gäller att ha bra kondis och friska fötter.
Bra jobbat att gå upp där, fast ner kan fresta på knäna.
Fin stad ser det ut som och fin utsikt på din väg.
Tvättbalkongen var lite extra kul.
Svar från Lena Holm 2022-09-09 22:55
Tack Margareta,
jag härdade ut och tog inte taxi en enda gång, inte ens efter den stora middagen i går kväll som avslutade hela konferensen. Min kondition räckte i alla fall för att göra denna klättring en eller ibland två gånger om dagen och om jag valde mina bekvämaste skor var det helt OK. Jag fick se väldigt läckra gränder och fantastiskt utsikt som mina kollegor aldrig fick uppleva. Tvätt på tork gav en del bilder en personlig touch tycker jag.
Hälsningar Lena
Vilken överraskning med så mycket uppför på din första promenad till hotellet 🙂 och med väskor och allt!!! (För mig som oftast åker tåg vart jag än vänder mig till nya städer etc och sen använder fötterna när jag kommit fram, är det alltid en tuff avvägning hemma av vad jag egentligen behöver ha med mig. Jag gillar verkligen att gå, men absolut inte att släpa på väskor!)
Men det verkar vara en spännande stad att upptäcka i och du fick lön för promenadmödan i fina bilder. Och den med tvätten var ju rolig. Och så prydligt upphängt…
Svar från Lena Holm 2022-09-10 15:52
Tack Lena,
jag hade ju egentligen inte så mycket packning för jag hade inte checkat något bagage. Kameraväskan var dock ungefär lika tung som kabinväskan och jag funderade allvarligt på om jag inte skulle uppgradera min telefon :-) Men det var en fin stad att promenera i och det blev promenad varenda dag, dessutom inte den kortaste vägen till hotellet för det fanns ju mer att se.
Hälsningar Lena
Det verkar vara mycket fint i Porto, en plats jag inte varit på. Många riktigt vackra hus som synd extra bra i de inledande bilderna. Bra jobbat med trapporna! Utomhusrulltrappa funkar väl där man inte har snö - ja om de fungerar alltså!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-09-10 15:56
Tack Bjarne,
det var en trevlig stad att gå runt i även om det var väldigt jobbigt på sina ställen. Jag fick flera gånger korta varningar i telefonens kartsystem att vissa rutter var "tunga" att gå. Men jag gick alla dagar och betydligt längre turer än bara till hotellet. Solen gick ju inte ner förrän vid åtta så det fanns tid att se sej omkring i dagsljus.
Hälsningar Lena
Såna överraskningar händer på resor. Förstår skovalet när jag såg stenbacken, inte att leka med i regn. Men just det kuperade gör ju staden så vacker. Och så fin utsikt folk får! Har alltid varit svag för kaklade hus, tyvärr inte möjligt i vårt klimat. Men staden ser väldigt vacker ut på dina bilder.