En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Livraria Lello och andra sevärdheter i Porto

Jag promenerade till och från konferensen varje dag och varierade mina rutter en del för att se så mycket som möjligt. En morgon såg det ut så här när jag gick längs floden Douro.

Det här var en byggnad som användes till något officiellt även om det ser lite slitet ut. Dagen efter då jag passerade på samma ställe var graffitimålningen borttagen.

Konferenscentret där det 73:e årliga mötet för European Federation of Animal Science hölls detta år låg längs floden och har tidigare inhyst tullmyndigheten i Porto. Byggnaden som nu heter Alfandega congress centre, är från 1860-1870 och har genomgått omfattande renoveringar, men man har också bevarat vissa detaljer. 

En dag då vädret inte verkade så lovande såg det ut så här under en fika paus.

Från kajen och rakt över på andra sidan kan man se en salig blandning av gammalt och slitet, gammalt och renoverat, ruiner, halvgamla bostadshus och en del helt nya komplex med glas och betong.

Inne i det tullhuset hade man bevarat de gamla spåren. Här ska man se sej för om man har klack på skorna.

Vi fick en del sol också och behaglig sommartemperatur mellan 20-25 grader.

Två eftermiddagar var programmet lite kortare för min del och då passade jag bl a på att gå en längre rutt hem för att se mer av staden. Trots smala gränder får man parkera längs gatan.

Tvätt hängade från balkongen såg man här och där.

Som ni ser så lutade det en hel del.

Jag gick med ett par kollegor till en gammal bokhandel som heter Livraria Lello. JK Rowlings ska ha fått inspiration till böckerna om Harry Potter här inne och det har blivit en ordentlig turistmagnet. Man måste ha biljett för att komma in (5 euro) och vi fick dessutom stå i kö.

Bokhandeln är från början av 1900-talet och anses vara en av världens vackraste. Det var ett spännande ställe men mindre än jag trodde. 

Kopplingen till Harry Potter var uppenbar men bokhandeln fanns före böckerna.

Gott om små detaljer.

Trappan till nästa våning var speciell och här blev det förstås stopp när folk skulle fotografera sina familjer. 

Det gick förstås också att handla böcker men det mesta var på portugisiska och en mindre kollektion på engelska. Hittade förvånansvärt nog en stor volym om Rörstrandsporslin. En vacker bok som jag inte hade fått plats med i bagaget.

Jag har ju påtalat tidigare att det var väldigt blandat med både nytt och gammalt. Här vet jag faktiskt inte alls vad man gjort. Det ser ut som att man har sparat delar av fasaden och sedan byggt ett nytt hus bakom. 

Vi gick också till stationshuset för det ska man se om man är turist i Porto. Det är den stora byggnaden till höger på denna bild.

När man kommer in är väggarna klädda med kakel som berättar olika historiska händelser. 

Väl värt ett besök. Sedan hittade vi ett trevlig ställe där man kunde beställa in sangria i tillbringare och små goda oliver. Där blev vi sittande i den ljumma vinden när solen sakta gick ner över Porto. 

Hälsningar Lena 

Inlagt 2022-09-12 19:53 | Läst 1274 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har varit några gånger i Portugal, men inte i Porto. Ett trevligt och intressant land. Porto står högt på to do listan då portvin är fruns stora favorit. Det är ju Dourodalen som är portvinsälskarnas mecka. Fina bildserier du visar från Porto, reslusten blir inte mindre av det här!
Tommy S.
Svar från Lena Holm 2022-09-13 20:12
Tack Tommy,
jag hamnade ju i Porto i tjänsten men det var absolut en trevlig stad att besöka även om det ledde till en del tunga promenader. Jag gjorde en enkelt portvinsprovning i baren på hotellet där jag bodde och gillade alla tre sorter jag fick smaka. Den dyraste var dock den med mest djup och längsta smak.
Hälsningar Lena
Det ser hur fint som helst ut där. Jag gillar dörrar, så jag fastnar mycket för bild 2 i all sin enkelhet. Den där bokhandeln var ju fantastisk! Hoppas få komma dit någon gång.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-09-13 20:14
Tack Bjarne,
jag fastnade direkt för den gröna dörren och kanske skulle jag ha tagit en bild då graffittin var borttagen, men den morgonen hade jag bråttom och det blev inga bilder. Bokhandeln har speciell och inte lik någon annan jag sett tidigare.
Hälsningar Lena
Jag besökte Porto för några år sen. Jättefin stad som jag blev förälskad i. Massor med god mat och vin. Det är inte bara Portvin som tillverkas i Dourodalen utan även fina röda o vita viner. Bokhandeln missade jag när jag var där. Får ta den nästa gång.
Svar från Lena Holm 2022-09-13 20:23
Tack Lars,
jag åt många goda rätter och njöt av både vitt och rött vin under min vistelse i Porto. Ett par kvällar var jag ute själv och då valde jag bara ett glas vin (lokalproducerat) till maten och de smakade alltid mycket bra. Jag passade också på att äta Bacalao vilket är klippfisk (torkad torsk) från Norge. Vi gör ofta två resor till Norge per år för att dyka och har så lärt känna att en stor andel av den torkade torsken i Norge går till Portugal, samt att det finns en mängd olika spännande sätt att tillaga den på.
Hälsningar Lena
Man får ju uppfattning att man satsar mer på att smycka ut husen på insidan jämfört med utsidan, med några undantag. Intressant att ta del av din resa, fint dokumenterat
Svar från Lena Holm 2022-09-13 20:26
Tack Peter,
på vissa platser handlade det nog om att visa fasaderna, men på många ställen var husen slitna och långt under en standard som vi skulle acceptera. Åtminstone vad man kunde se från utsidan. Vi såg också en del spännande arrangemang av elledningar men jag tog inte med de bilderna här.
Hälsningar Lena
Vilken spännande stad, där skulle man ju kunna gå omkring hur mycket som helst och fotografera! Och du har verkligen fått fina bilder med lite olika karaktär. Första bilden är bedårande! Och vilken bokhandel - jösses!!!
Så kul att få ta del av...nu vill jag resa mer =)
Svar från Lena Holm 2022-09-13 20:34
Tack Lena,
det var en mer spännande stad än jag trodde och jag är glad i efterhand att jag blev tvungen att gå så mycket. jag var ju där i tjänsten men det var kul att fota på gatorna, trots att det inte min grej egentligen. Bokhandel var läcker och det enda fotoobjekt som jag kände till innan jag åkte.
Hälsningar Lena
Många fina bilder, bokhandelsinteriörerna lockar extra.Porto ser ut som en spännande stad utan den tråkiga storstadskänslan. Hälsningar; Björn
Svar från Lena Holm 2022-09-13 20:40
Tack Björn,
Porto är Portugals andra största stad men de kvarter jag rörde mej i kändes definitivt inte som en storstad. Stadskärnan har dock inte mer än ca 200 000 invånare så det är kanske inte så stort. Jag gick till hotellet ett par kvällar då det var ganska sent (runt midnatt) och det var inte obehagligt fast jag var själv. Bokhandeln var spännande och det enda fotoobjekt som jag kände till innan jag kom dit.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder! Portugal ligger mig mycket varmt i hjärtat. Där har jag bott 1 år och båda mina barnbarn är halvportugiser. Underbart land! Hoppas åka och hälsa på yngsta dotter där i april. De har sitt hus i jag tror det heter Vila do Bispo. Där är det lite svalare vilket passar mig bra. Själv bodde jag i Albufeira/Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2022-09-13 20:44
Tack Nina,
det här var mitt första besök i Portugal och jag gillade definitivt Porto trots att det är Portugals andra största stad (och storstäder är inte min grej). Det var en mysig stad och även sent på kvällarna kändes det OK att promenera till hotellet. Just nu var det ganska torrt i stora delar av Portugal och de ville verkligen ha regn. Jag ser gärna bilder från Portugal på våren om du åker dit.
Hälsningar Lena
Kul att få följa med dig utomlands! Det var flera år sedan jag själv var utanför Sverige, men det här gav lite känsla :)
Jag är lite fascinerad över parkeringen på de smala gatorna, hur tar man sig ut ur bilen om man parkerat på vänster sida?

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2022-09-13 20:50
Tack Thomas,
jag har inte varit på konferens i tjänsten sedan 2018 och även om jag har rest lite med min sambo sedan dess så har det nog inte varit så många större städer i bloggen förutom London denna sommar. Gränderna var väldigt smala på sina ställen och jag minns en gränd där jag inte ens trodde att bilar kunde köra förrän jag hade en bakom mej. Den personen hade inte kunnat öppna dörren för att ta sej ut åt något håll. Men det var bara en kort passage (och med stoppförbud).
Hälsningar Lena
Porto ser ut att vara en riktigt fin stad, med allt gammalt och nytt blandning.
Så mycket att se och den där bokhandeln med inträde var verkligen värt ett besök, Ska lägga Porto på minne om jag kommer tillbaka till Portugal någon gång.
Kul idé också att bygga nytt och behålla ruinväggen framför.
Svar från Lena Holm 2022-09-13 20:54
Tack Margareta,
jag tror att ni båda skulle gilla Porto med dess historiska byggnader och läckra gränder. Det är visserligen lite tufft att promenera där men avstånden är korta och man kan stanna ofta. Bokhandeln var häftig och det enda ställe jag kände till innan jag åkte dit. Det fanns mycket annat att se och hade jag haft en hel dag ledigt skulle jag lätt ha kunnat fylla den.
Hälsningar Lena
Wow vad fint bibliotek kul att det var ide till böckerna HP inte svårt att se när man vet
Vackert i Portugal
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-09-13 20:56
Tack Nini,
det här var mitt första besök i Portugal och jag gillar allt jag såg. Hade jag haft mer tid skulle jag gärna ha rest utanför stadens gränser.
Hälsningar Lena
Ser alldeles underbart ut, packat med kultur. Just blandningen som du säger, det är det som gör det i mina ögon, det underbara och magiska. Uppifrån och ned: har de dragit vägen över vattnet längs med? Järnvägsspår är en väldigt kännbar fälla för cyklister med smala däck. Bokhandeln kändes nog magisk, tror om du köpte rätt trollspö och svängde det så hade bokhandeln öppnat sig på ett helt annat sätt. Och gammal fasad med nytt innanför, så gjorde de i Kristianstad med kommunhuset, rev allt utom fasaden och byggde nytt.
Svar från Lena Holm 2022-09-13 21:03
Tack Stefan,
det var en enorm blandning av gammalt och nytt som jag pratade med mina kollegor om varje dag då vi sågs under konferensen. Jag tror att det var för trångt längs kajen då de byggde vägen och att de då valde att göra en passage vid sidan av. Järnvägsspåren användes fortfarande för spårvagnar (mest för turister) men de inne in tullbyggnaden hade de nog mest sparat för kuriosa. Bokhandeln var helt magisk och hade den inte varit packad med turister kanske en magiskt trollformel hade räckt för att öppna upp en annan värld.
Hälsningar Lena
Många trevliga bilder från Porto. Du måste ha haft en inspirerande promenad varje dag genom staden. Jag gillar främst den fjärde bilden med sitt fina ljus och dramatiska himmel. Jag gillar också de många människorna som är spridda över hela bilden. Fint centralperspektiv här. Den bilden förtjänar att förstoras extra stor. Jag gillar också bilden på den sirliga, röda trappan tagen uppifrån.
Svar från Lena Holm 2022-09-13 21:10
Tack Torbjörn,
jag ångrade inte alls mitt val att promenera till och från konferensen varje dag, trots att det blev väldigt mycket uppförsbacke då jag skulle gå hem. Just den fjärde bilden valde jag att visa för de mörka molnen, det kom en del regn den dagen. Bokhandeln inbjöd verkligen till fotografering, från många olika vinklar.
Hälsningar Lena