En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Större dagsvärmare

Vi har precis kommit hem från en vecka i Norge men söndagen har gått till att packa upp, tvätta och skörda i växthuset. Bilder från resan kommer inom kort. Den här roliga dagsvärmaren var det sista jag fotade innan vi åkte. Vi satt och åt frukost lördag morgon förra helgen (precis innan vi skulle åka) och jag råkade titta ut. Då fladdrade den kolibriliknande fjärilen runt i en basilika som fortfarande blommar. Jag tog kameran och sprang ut. 

Allt var ju nerpackat och objektivet som satt på kameran var 24-105. Det var dessutom mulet och mörkt. Jag tog ett par serier bilder på detta underliga djur innan jag kom på att 100 mm makro faktiskt inte var packat (jag dyker ju med 60 mm makro). 

Jag sprang in och bytte till makro men nu började svärmaren tröttna på basilika så jag fick bara några enstaka bilder från en vinkel, sedan drog den vidare. 

Hej så länge, 

Lena

Inlagt 2022-09-25 19:56 | Läst 1414 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Åh grattis till det mötet. Jag önskar att få se en sådan live någon gång. Fina bilder!
Svar från Lena Holm 2022-09-26 21:17
Tack Morgan,
det är den andra jag ser i sommar men den första hann jag inte få på bild innan den försvann.
Hälsningar Lena
Fina bilder, trots jäkt med objektiven. Jag har sett större dagsvärmare flera gånger, oftast i Frankrike men nån gång även i Sverige. Det är en sån där art som blåser upp när vindarna är gynnsamma. Kolibri-lik är bara förnamnet:-)
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2022-09-26 21:19
Tack Gunnar,
det fanns inte så mycket som blommade så den uppehöll sej en bra stund vid basilikan, tillräckligt för att jag skulle hinna hämta både kamera och ett annat objektiv.
Hälsningar Lena
Fina bilder trots paniken. Kul att få se en sådan och få den på bild. Jag hade en svärmare i kolonin för några veckor sedan men jag hann aldrig hämta kameran, men tror inte den var stor svärmare? Kanske var den två cm, såg någon i Italien för många år sedan den var nog fem cm. En dykresa till Norge, spännande
Svar från Lena Holm 2022-09-26 21:21
Tack Peter,
det är den andra jag ser i år men den första hade betydligt mer blommor att välja på och den hann jag inte få på bild. Den här hade bara basilika och stannade därför flera minuter. Det kommer bilder från Norge i nästa blogg och en del dykbilder i kommande.
Hälsningar Lena
Fint fångat, snyggt med oskärpan på vingarna
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-09-26 21:22
Tack Bengt,
det var mörkt och jag chansade lite på slutartiden för att få åtminstone kroppen skarp. Vingarna fick bli hur suddiga som helst.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder på något jag inte sett. Du måste springa snabbt och ha ordning, oftast försvinner ju objektet innan man är ute igen. Sista bilden är fascinerande tydlig, tänker på och jämför med en kolibri.
Svar från Lena Holm 2022-09-26 21:24
Tack Stefan,
kameran fanns i hallen bredvid köket så den fick jag tag i rätt snabbt. Svärmaren hade dessutom inte några andra blommor en basilikan att välja på så den stannade förvånansvärt länge. Makrot var betydligt bättre för den här typen av bilder än 24-105.
Hälsningar Lena
Har sett den för första gången i sommar. Den lät mycket också. Fina foton jag gillar den sista lite extra med oskärpa på vingarna och det lilla söta "ansiktet".
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-09-26 21:25
Tack Ulla,
jag minns att du visade bilder på den och jag blev så avundsjuk. Jag har sett en tidigare i sommar men den hann försvinna innan jag fick den på bild.
Hälsningar Lena
Denna varelse har visst varit på tapeten ibland denna sommar men tyvärr inte hos mig..väldigt fräck liten filur..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-09-26 21:27
Tack Gunte,
jag har sett bilderna som Ulla la ut och även någon annan tror jag. En gång tidigare i sommar hade jag chans på en svärmare i en annan rabatt men den hann flyga iväg innan jag fick den på bild.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Du lykkedes med at få nogle meget specielle billeder, på trods af dine objekltiv problemer.
Især det sidste fanger mit blik.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-09-26 21:28
Tack Erik,
makrot var betydligt bättre för att fånga denna insekt än mitt allroundobjektiv och den sista bilden är bäst av dessa.
Hälsningar Lena
Bra att du hann in efter objektiv å få foto det sista blev ju sött.
Såg en sådan på Strömsholms slott för nåt år sedan men trots kamera hann jag inte få ett fint foto. Försökte se vart den flög men .. sedan har jag inte sett fler
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-09-26 21:30
Tack Nini,
jag såg en tidigare i sommar men lyckades inte få den på bild trots att jag hade kameran med mej och makro på. Den här stannade ganska länge för det fanns nästan inga andra blommor än min stora basilika. Lite tur denna gång.
Hälsningar Lena
Oj vilken vacker sak! Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-09-26 21:17
Tack Johnny,
de är häftiga små djur.
Hälsningar Lena
Fina bilder på svärmaren :)
Har hoppats på att hitta på en sådan någon gång, men fortfarande inte lyckats se någon.
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2022-10-13 18:27
Tack Fredrik,
jag fick faktisk besök av en till svärmare för ett par veckor sedan. Den flög runt och "smakade på" mina pelargoner. Det fanns ju inte så mycket blommor kvar då men jag hade ju en stor kollektion precis utanför ytterdörren.
Hälsningar Lena