En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fågelskådning med återbruk i sikte

Både måndag och tisdag har jag sett en stor flock sidensvansar från mitt fönster på jobbet, utan minsta möjlighet att gå ut. Idag hastade jag ut på lunchen för jag hade också ett ärende på biblioteket. Sidensvansarna såg jag förstås inte skymten av men i Ullbo trädgårdslund hittade jag två hägrar i vassen vid den lilla vattenpölen. Hägrar gjorda av metall från uttjänta spisar, frysar och oljefat.

Jag smög vidare i lunden och mötte då en hel flock med vackra hönor och en ståtlig tupp. Hönsflocken är gjord av samma typ av skrot som hägrarna av en metallkonstnär i Zimbabwe som heter Godknows Muringayi. Jag gick vidare mellan några gigantiska rhododendron...

Jag skymtade de stora vita fåglarna med röda näbbar mellan buskarna. Jag fick smyga fram för att fånga storkfamiljen på bild. Årets storkar för min del. 

När jag smög mellan buskar och träd snubblade jag nästan över denna kobra som hotfullt sträckte på sej och blottade huggtänderna. Det fanns mer än bara fåglar i lunden. 

Fasanerna är gjorda av galvaniserad metall och gamla oljefat av konstnären Mishake Sechiwa. Metallkonsten växte långsamt fram under 1990-talet i Zimbabwe och sysselsätter nu mer än 500 konstnärer spridda över hela landet. Inspirationen fick de i Zimbabwes nationalparker och råvarorna plockade de längs gatorna.

Två gamar har också gjort sej hemmastadda på Ultuna. Metallen kommer numera från skrotupplag och konstnärerna vill bidra till en bättre miljö genom att främja en kultur av återbruk och minska landets avfallsproblem.

Min favorit blir denna fiskgjuse som precis har landat i det lutande gamla pilträdet som växer ut över vattnet. Vid det här laget hade jag glömt bort sidensvansarna och naturligtvis ärendet som jag hade på biblioteket. Jag får gå dit en annan dag.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-10-20 07:11 | Läst 864 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Å tack för den fina idé.... måste prova fixa vid nåt tillfälle. Gjort grejer i trä och stål innan.
Min favorit blir fiskgjusen...om jag åker dit får man ju tom den i närbild ;) vilket inte är vardag precis.
Sidensvansar återkommer nog snart. Ska själv ha lite koll omkring
/N
Svar från Lena Holm 2022-10-21 16:48
Tack Nini,
fiskgjusen är i naturlig storlek och sitter mycket snyggt i trädet. Det finns mycket äpplen både på campus och i trädgårdar helt nära så jag hoppas de är kvar i området. Jag har dock inte sett dem sedan i tisdags men jag har inte haft tid att kolla så ofta heller.
Hälsningar Lena
Fina konstverk, på riktigt! Roligt att du sett Sidensvansar! Såg själv en flock på kanske 20 individer för några dagar sen och då var det framför Kungliga Slottet här i Stockholm, när jag gick på Norrbro där.. Såg direkt (hade ingen kamera med) att antingen är det en flock Starar eller så är det Sidensvansar.. Dom arterna har precis likvärdig 'flocktäthet' och storlek som fåglar när dom flyger! Jag vet ingen annan art som flyger så likartat.. Chansen att det skulle ha varit Starar är liten medans chansen för Sidensvansar är betydligt större nu! Trastar i flock flyger glesare och har inte samma 'organiserade' flock.. Småfåglar kan flyga rätt så tätt i flock, men är ju ändå så mycket mindre och flyger oftast lite annorlunda.. Kul att Sidensvansarna är här nu, jag förväntar mig dom fåglarna i år eftersom det finns så mycket med äpplen just i år, i alla fall här bland kolonilotterna, det bukar hänga ihop! Förra året blev det nästan inga äpplen alls här och heller inga Sidensvansar här som jag såg..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-10-21 16:46
Tack Jan,
jag tyckte också att konstverken var fina och ska titta förbi i den butik i Uppsala som också har en del alster i morgon. Jag har tyvärr inte sett flocken med sidensvansar igen, inte ens genom fönstret. Men jag har varit väldigt upptagen och har nog inte tittat ut särskilt ofta. Det finns massor med äpplen både på campus och i trädgårdar helt nära samt nypon, rönnbär och annat gott så jag hoppas de fortfarande är kvar någonstans.
Hälsningar Lena
Häftiga bilder. Snyggt konstverk. Gillar också fiskgjusen här :)
Kul att du sett sidensvansarna.
Svar från Lena Holm 2022-10-21 16:42
Tack Joakim,
de senaste dagarna har jag inte skymtat flocken med sidensvansar varken genom fönstret eller de delar av campus jag gått genom. Fiskgjusen var jätteläcker och i naturlig storlek.
Hälsningar Lena
Det gäller att tassa fram tyst och vara duktig på att smyga då man ska få så här fina fågelbilder.
Riktigt fina konstverk och kul med dem ute i naturen på så naturliga ställen.
Ormen ser nästan ut att ha en kompis bakom sig, med den böjda grenen.
Svar från Lena Holm 2022-10-21 16:41
Tack Margareta,
det finns även en del vilda fåglar här samt ekorrar och ibland tar sej rådjuren in fast det finns staket runt hela trädgården. Stigarna är smala och man smyger nästan automatiskt när man går här. Vissa buskar är mer än manshöga. Jag tyckte att de placerat ormen alldeles förträffligt framför den krokiga trädstammen.
Hälsningar Lena
Det var ju riktigt fräckt, är det en öppen park de har en temporär konstutställning? Jag hade kunnat tänka mig ha flera av dessa i trädgården
Svar från Lena Holm 2022-10-21 16:32
Tack Peter,
jag blev också intresserad av att eventuellt köpa någon fågel då jag såg dessa. Det är en öppen trädgård där man kan se dessa men jag vet inte hur länge till de kommer att finnas där. Det finns också konst i en butik i Uppsala vid St Eriks torg. Googla på Tribeute så hittar du den och även webb-shopen. En del av försäljningen återinvesteras i b la Vi-skogen och Svenska kyrkan. Jag ska försöka hinna förbi butiken i morgon.
Hälsningar Lena
pdahlen 2022-10-21 16:43
Ska se om inte dottern kan ge mig något i julklapp 😁
Snyggt och naturtroget och miljömässigt, smart helt enkelt! Namne Ullfors säger mig inget, vem har kommit på den fina ide’n att köpa hem den här konsten från Zimbabwe?
Svar från Lena Holm 2022-10-21 16:28
Tack Björn,
det är en utställning anordnad av några (ett företag) som kallar sej Tribeute. De återinvesterar en del av intäkterna från försäljning av konsten i bl a Vi-skogen och Svenska kyrkan. Det finns också en butik i Uppsala och en webb shop. Hur konsten hamnade i parken vid "Ulls hus" på campus har jag inte en aning om.
Hälsningar Lena
Det var snyggt gjort, sett liknande innan på TV där de ibland dyker upp i sakletarprogram. Konst värd att uppmärksammas. På tal om stork, flög en flock om åtta över byn igår, nytt rekord vid denna tiden på året. Gjort en ljusstake av en skrotad kontorsstol en gång, jag gillade den, men frun muttrade när hon såg den.
Svar från Lena Holm 2022-10-21 16:23
Tack Stefan,
det står fler djur från samma grupp av konstnärer på ett par andra platser på campus t ex en elefant, gnuer och zebror om jag minns rätt. Det är också läckra men det var fåglarna jag tyckte var finast och ormen.
Hälsningar Lena
Haha vad lurad jag blev! Tänkte när jag såg puffbilden att wow vilka spännande fåglar Lena har fotat, kanske från Australien :) Men jaja det var väldigt fina och spänande konstverk också. Kul att man återanvänt gammalt skrot.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-10-21 16:21
Tack Johnny,
kul att få överraska ibland :-) Jag trodde att dessa konstverk var bortplockade men blev glatt överraskad att de fortfarande stod i trädgården vid mitt jobb.
Hälsningar Lena
Jättefin konst och fint fotat. Du beskriver det också så man känner hur man smyger fram för att inte skrämma bort fåglarna.
/ulla
Svar från Lena Holm 2022-10-21 16:19
Tack Ulla,
stigarna är smala och man smyger spontant i denna trädgård. Rhododendronbuskarna är gigantiska och allt sköts ju av "proffs". Det finns en del vilda fåglar där också.
Hälsningar Lena
Jättefina fåglar och bilder. Måste åka dit på väg mellan Dalarna och Stockholm. Kanske kan få användning för de gamla stuprören som ligger bakom uthuset.
Svar från Lena Holm 2022-10-21 16:18
Tack Sten,
kul att du tittar in. Jag är osäker på hur länge till konsten kommer att stå ute. Det stod på skylten att den skulle tas bort i början av oktober, men den fanns ännu där. Det finns dock en butik i Uppsala som har en del alster, den ligger vid St Eriks torg.
Hälsningar Lena