En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Några vinterbilder innan tövädret

Det var kallt och krispigt när jag besökte Råstasjön och en del dimma hade bildats vid höghusen.

Rimfrosten gnistrade vackert när jag kom.

Hybriden var på plats igen. Hon har inte varit där hela hösten utan har kommit för någon vecka sedan (enligt rapporter i Artportalen). 

Jag hade med mej en påse med skalade solrosfrön och det är inte helt lätt att mata gäss med det, men hybriden äter ur handen. Gräsänder och andra gäss är ju där och nafsar så man får fördela maten lite. Gässen ligger på promenadvägen, kanske för att vara helt säkra på att inte missa ett utfodringstillfälle när någon kommer förbi med en påse godsaker.

När hon fått sin del av fröna intog hon samma position som sina kompisar och kurade ihop sej med näbben djupt in i duntäcket.

Vacker rimfrost på växtligheten.

En vattenrall visade sej men det höll mest till inne bland buskarna och var inte så villig att posera.

En fågel som däremot gjorde sitt allra bästa för att få vara med på bild var en rödhake. 

Det var flera fotografer på plats och en rödhake flyttade sej runt på strategiska grenar mycket nära kamerorna. Det var finaste showen.

" - Blir det bra så här?" tycktes den fråga flera gånger innan den flyttade till en annan gren och puffade till fjäderdräkten.

Molnen drog in under min vistelse vid sjön och när jag gick mot parkeringen var det en blek sol som knappt kunde tränga igenom molntäcket. Idag har vi haft plusgrader och mycket av det fina har töat bort.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-12-18 20:28 | Läst 769 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja det har varit väldigt krispigt ett tag nu innan det vände. Fina bilder från Råstasjön. Ser riktigt kallt ut för stackars gässen. Kul med hybriden.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-12-19 21:49
Tack Johnny,
jag måste ju kolla av hybriden en gång innan jul. Jag förstod att hon antagligen var där nu.
Hälsningar Lena
Läckra vinterbilder, och den sista bilden på rödhaken var så bra det kan bli. Fåglarnas orädda beteende där är ovant för mig, men de är väl vana vid mycket folk med mat.
Svar från Lena Holm 2022-12-19 21:51
Tack Stefan,
det rör sej väldigt mycket folk på promenadvägen runt sjön och fåglarna har vant sej. Dagisgrupper och hundägare, joggare och föräldrar med barnvagnar. Hägrarna sitter där och väntar, likaså gässen och gräsänderna samt en och annan rödhake.
Hälsningar Lena
Vackert det var vid den sistan bilden. Kul med hybriden och fina bilder på rödhaken. Kul med vattenrall, det är ju inte så ofta de visar sig men är det fruset inne i vassen så kan de komma ut, samma med rördrom. I första bilden är det väl troligen inte en ubåt, utan en pump som håller en öppen damm. Funderar på om jag förslå en sådan i Jordbodalen i Helsingborg, i förra veckan såg jag kungsfiskaren där igen, den har varit borta i två år då dammen frös till. Nu frös den till igen, med en pump så kunde man kanske få behålla kungsfiskaren där
Svar från Lena Holm 2022-12-19 21:59
Tack Peter,
vattenrallen, eller rallarna, reser folk ganska långt för att se här. De är rätt vanligt att de visar sej och ibland kommer de väldigt nära. Hybriden var jag ju tvungen att titta till en gång före jul. Det är en pump som håller vattnet öppet mitt på. Men det finns öppet vatten på ett till ställe, nära där gässen håller till. Det är också en pump som hjälper till. Kanske det skulle hjälpa kungsfiskaren hos er, den behöver ju fånga fisk regelbundet för att överleva.
Hälsningar Lena
Gulliga bilder på den mycket sociala rödhaken. Man undrar hur den klarar vintern i de här trakterna?
Svar från Lena Holm 2022-12-19 21:53
Tack Torbjörn,
det är alltid några rödhakar där och visst kan man undra hur de klarar sej. Kungsfåglar ser man ju också ibland på vintern (inte här dock) och de är ännu mindre. Vissa stryker med på vintern men en del klarar sej uppenbarligen.
Hälsningar Lena
Krispigt och snyggt..Har vänt härnere nu, regnat halva dagen så i morgon är det väl höst igen..
Rödhaken är såklart en favorit..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-12-20 19:53
TAck Gunte,
vi har också haft töväder några dagar nu och det magiska är borta även om lite snö ligger kvar. Rödhaken är en speciell fågel.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Meget fin og dejlig serie med høj klasse, som sædvanligt fra dig.
Rødhalsen/rødkælken for mine varmeste følelser frem.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-12-20 19:53
Tack Erik,
för din positiva kommentar. Rödhaken är en speciell liten fågel med sina vackra ögon.
hälsningar Lena
Jag har ju gått runt Råstasjön och fotat nån gång men aldrig på vintern. Dags att skärpa sig och ge sig ut lite oftare ser jag. Vattenrallen är ju en favorit.
Svar från Lena Holm 2022-12-20 19:55
Tack Sten,
det är på vintern man kan ta de riktigt läckra bilderna tycker jag. Vänta tills det blir kallt och det fallit lite nysnö. Då blir det finare bakgrunder.
Hälsningar Lena
Jag gillar första bilden extra mycket! Läckert med dimman. Jättemånga fina fågelbilder också och den ihopkurade gåsen gillar jag mycket. Bilderna på rödhaken är härliga också. Den är så vacker.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-12-24 22:09
Tack Bjarne,
det var en kall dag och en hel del kurande. Även några hägrar som låg ner på snön. Rödhaken är oerhört tacksam ibland.
Hälsningar Lena
Den är ju lite spännande Råstasjön eftersom man kommer så nära. Priset här går till rödhaken, en riktigt linslus kan jag förstå! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-12-24 22:11
Tack Björn,
det är nog därför som jag åker dit så pass ofta. Man kan komma mycket nära vissa fåglar och även en del andra djur. Rödhaken betedde sej sannerligen som en linslus.
Hälsningar Lena