En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Mantamöten

Jag visar helst nytagna bilder i bloggen men så här års blir det inte så mycket nytt. När jag grävde i arkivet efter olika hägrar hittade jag bilder från en dykresa utanför Mexikos västkust, till en plats som heter Socorro. Där mötte vi bl a mantor och jag insåg att det var ganska få av bilderna på dessa bjässar som jag visat förut (det var ju hajar som var resans huvudsyfte). 

Mantorna är gigantiska och vuxna individer mäter drygt 5 meter från vingspets till vingspets. När de passerar över huvudet är det som att solen plötsligt går i moln. De rör sej som en stor mörk filt genom vattnet, men med ljus undersida. Två sugfiskar åker snålskjuts på denna. 

Mantorna är broskfiskar och släkt med hajar men de lever på små djur som de filtrerar ur vattnet och är mycket fredliga varelser. Storleken gör att det är få akvarier som kan hålla dessa djur i fångenskap och det finaste sättet att se dem är förstås att dyka med dem.

Den här mantan har två sugfiskar som åker med på ovansidan. 

Mantorna är inte rädda för dykare och ibland kommer de väldigt nära. Bilderna är tagna med en Tokina 10-17 mm fisheye zoom och ibland svepte de stora djuren tätt inpå.

Även om många djur i havet inte är rädda för dykare så kan bubblorna uppfattas som skrämmande. Med mantorna var det tvärt om. De verkade gilla våra bubblor och simmade gärna ovanför dykare. Flera gånger hade vi fem, sex gigantiska mantor som simmade runt och över oss under hela dyket. 

Kanske kittlade bubblorna lite extra och lockade de stora fiskarna att svepa över oss gång på gång. Jag har aldrig upplevt något liknande.

Varje kväll på båten fick vi uppleva fantastiska solnedgångar. Inga nattdyk på denna resa, för mycket haj som jagade. 

Istället såg det ut så här efter middagen. Alla dykare var inte fotografer men de flesta satt och tittade på dagens bildskörd. Sedan gällde det att ladda alla batterier som behövdes till nästa dags dykning som började strax efter soluppgången. Det finns ingenting som får frukosten att smaka så gott som ett 60-minuters dopp i havet. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-01-22 21:01 | Läst 901 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Märkliga bilder på fantastiska djur!

Designen påminner mig om avancerade stealthstridsflygplan. Mantorna var före!

Ögonen verkar sitta väldigt långt isär. Har mantan nåt huvud som påminner om andra arters huvuden?

Jag har samma sorts objektiv, fast Pentax, och märker att man behöver ställa in skärpan trots brännvidden. Kan du zooma och fokusera med det här objektivet medan du dyker?
Svar från Lena Holm 2023-01-23 20:36
Tack Måns,
det djur jag kommer att tänka på är hammarhaj, de har ögonen rätt långt från varandra. Det finns också en insekt som har långa utskott (de växer ut inför parningsprocedurerna) med ögonen längst ut. Kommer inte ihåg vad de heter. Jag kan inte zooma men har oftast ställt den på 11-12 mm. Fokusera går alldeles utmärkt.
Hälsningar Lena
Overklig "design" på dessa djur och så bra Du har fotograferat dem. De är nog i regel inte farliga, men jag måste tänka på den australiensiske TV-dykaren som dog av ett stick med stjärtpiskan rakt in i hjärtat. Mvh Wolfgang
niniz 2023-01-23 07:51
Men det var väl spjutrocka en annan art om du menar irvwin
Men manta och rocka är väl besläktade
Svar från Lena Holm 2023-01-23 20:46
Tack Wolfgang,
som Nini skrev så var det inte en manta som dödade Steve Irwin utan en mindre rocka, möjligen en stingrocka. Man har inte fått veta vad som hände mer än att den stack honom och att den träffade i hjärtat, vilket var otroligt olyckligt. Men han kunde också vara väldigt närgången i sina möten med vilda djur, allt för att det skulle bli bra TV.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2023-01-23 20:47
Tack Nini,
mantan är en stor rocka och det var inte en manta som dödade Irwin.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2023-01-24 11:07
Tack, Lena och Nini, jag förväxlade manta med rocka. Mvh Wolfgang
Mäktigt och ser även spännande ut
Vackra och fina foton
/N
Svar från Lena Holm 2023-01-23 20:49
Tack Nini,
det var oerhört häftigt att simma med dessa bjässar. De ser ut som stora filtar som kommer svävande genom vattnet. Jag vet inte ens om de har någon tagg på stjärten, jag har bara hört att de är fredliga och så pass intelligenta att de lär sej känna igen dykare.
Hälsningar Lena
Härliga bilder och vilken upplevelse. Snyggt med den kraftigt blå färgen, ser man inte så ofta iaf inte i våra vatten. Såg en manta i RödaHavet, men hade ingen kamera med ner till Sharm el Sheikh, lämnade den i Elat vilket var dumt, man hade ju ändå så mycket att släpa på så en kamera hade ju inte gjort så mycket till. Men det var fascinerande med de stora fiskarna, ett stim barracudor var nog höjdpunkten där
Svar från Lena Holm 2023-01-23 20:54
Tack Peter,
vi hade väldigt bra sikt på denna resa och vattnet var verkligen blått. Förutom mantorna var det en hel del haj på denna resa och fiskstim. Det blev inte så mycket makro. Det blir väldigt mycket prylar att släpa på ibland men när man väl är ombord på en båten så är det enkelt och då är det skönast att ha sina egna grejer. Men den där extraväskan med kameraprylar är alltid för tung :-)
Hälsningar Lena
Maffiga bilder! Har aldrig sett nån live..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-01-23 20:56
Tack Jan,
det var en upplevelse att simma med dem och det verkade som att de gärna simmade med oss. De dök upp på flera dyk och svepte långsamt över oss, cirklade runt och kom tillbaka gång på gång.
Hälsningar Lena
Ja, de är fantastiskt vackra, bara sett rockor i Den Blå Planet där de simmar runt en när man går i en tunnel. Sugfiskarna satt verkligen exakt placerade. Att se valhaj vore en dröm, men det lär inte hända. Det blev fina bilder! Förstår hur nära du var med den optiken. Mexicos västkust - läst hemska berättelser om bläckfiskattacker där.
Svar från Lena Holm 2023-01-23 21:04
Tack Stefan,
sugfiskarna är rätt roliga och jag har varit med om när de satt sej på en dykares flaska. Valhaj har jag bara sett en gång i Sydafrika och då hade jag bara en kompaktkamera så det blev inte några vidare bilder. Men den var gigantisk och nyfiken. Eller så ville den bara klia ryggen mot vår gummibåt för den simmade under båten flera gånger. Vi hoppade i vattnet och snorklade med den en lång stund. Det var magiskt.
Bläckfiskattacker kan väl bara vara "Humbolt squid" och då på natten då de kommer upp till ytan för att jaga? Det är de enda bläckfiskar som jag hört kan bli aggressiva. Det finns också små blåringade bläckfiskar som är mycket giftiga, men inte utanför Mexiko (tror jag).
Hälsningar Lena
Vibybo 2023-01-24 06:11
Ursäkta, glömde skriva Humboldt, lokala fiskare som fallit i vattnet. Blåringad år väl en liten illgiftig sak vid Australien?
Vibybo 2023-01-24 06:11
Ursäkta, glömde skriva Humboldt, lokala fiskare som fallit i vattnet. Blåringad år väl en liten illgiftig sak vid Australien?
Svar från Lena Holm 2023-01-24 07:54
Tack Stefan,
De stora 10 armade Humbolt squid har dåligt rykte, men det är nattetid då de jagar som de är värst. Jag har också sett bilder på dykare som interagerar med dem i dagsljus. En och annan verkar komma upp på grunta vatten även då. Annars är de så djupt att man inte riskerar att möta dem. De blåringade finns i Australien men även i Sydostasien och de bilder jag har sett har varit från olika platser i Sydostasien.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på dom vackra mantorna! Att dom är så stora som upp till 5 meter i vingbredd visste jag heller inte, imponerande. Nuförtiden har ju också vi som inte dyker eller tar oss ut i vildmarken möjlighet att se välgjorda naturfilmer o många gånger har jag beundrat mantorna för sina vackra, långsamma rörelser, det är som ett slags fåglar från en Anna och vackrare värld. Måste vara helt fantastiskt att se dom i verkligheten och på nära håll. Underbara bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-01-23 21:08
Tack Björn,
det är en magisk upplevelse att se dem komma svävande genom vattnet och dessa verkade gilla att simma med oss för de kom tillbaka gång på gång. Jag ser gärna välgjorda naturfilmer och väldigt gärna undervattensmiljöer, som ju ofta leder till att jag blir väldigt dyksugen.
Hälsningar Lena
Vilka upplevelser du fått/haft!

Alltid spännande att se "din" undervattens värld!

Daniel
Svar från Lena Holm 2023-01-23 21:11
Tack Daniel,
det här var en resa som innehöll många magiska möten och utöver mantorna blev det också flera fina dyk med olika hajar. Vi hade också knölval på nära håll några gånger men aldrig så nära att vi såg dem under vatten. Det var honor med ungar och då är de rätt försiktiga.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Imponerande häftiga bilder som du har undanhållit oss tills nu:) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2023-01-23 21:13
Tack Mats,
jag visade nog några bilder på mantor efter denna resa, men jag hade också väldigt många bilder på olika hajar. Därför blev det många mantor över i arkivet.
Hälsningar Lena
Härliga bilder! Har själv fått uppleva mantor flertalet gånger på liveaboards i Thailand. Är mycket speciellt varje gång. Men så här nära har jag aldrig sett. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-01-23 21:18
Tack Johnny,
jag minns att jag såg mantor vid Hin Daeng eller Hin Muang (tror jag det hette) i Thailand, men det var på en dagstur och Fredrik var inte ens med. Jag var på tjänsteresa och tog en avstickare för att dyka lite. Det här var en toppenresa med mycket dykning i "det stora blå" där vi bara följde med strömmen. Mycket haj blev det också.
Hälsningar Lena