En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Riggat ny matning

I helgen har vi ställt iordning en ny matning genom att flytta en frömatare närmare tomtens kant och mot skogen. Förut har vi haft en flera meter hög häck av syrener där och även om småfåglarna tyckte om att ha dessa buskar som inflygning blev det dålig bakgrund om jag fotade dem. Det mesta av syrenerna är nu kapade i knähöjd. Jag hoppas locka fram en del arter som jag sett i skogen bakom vårt hus och som inte, eller väldigt sällan, kommer till mataren i trädgården. En blåmes var först på "fotoplatsen".

Talgoxen kom snart efter. De två vanligaste arterna vi har och som ständigt äter vid de andra två matställena. Jag fotar från vardagsrummet så det är bekvämt. Tyvärr väldigt mörkt vid detta första test. ISO 5000 på de flesta bilderna. 

Nötväckan gillar att komma och hämta frön. Tyvärr förstörde jag all frost på mossan och pinnarna när jag arrangerade detta. Jag skulle gärna se lite snö på denna plats och helst även en gnutta sol i skogen bakom. Det tar tyvärr minst en månad eller mer innan solljuset når hit, inte idealiskt men det är vad jag har tillgång till, om jag inte bygger en skogsmatning med "utesittning". 

Jag har också riggat en del inflygningspinnar. 

Vi har flera hackspettar som kommer in i trädgården och de var även snabbt framme vid denna matning. De häckar nära vårt hus och vi brukar även se deras ungar under sommaren.

Det tog bara en timme så kom den första efterlängtade gästen. Tofsmesarna kom förut till talgblocket utanför köksfönstret, men de senaste åren har vi bara sett dem enstaka gånger. Vi har dock hört dem i skogen så de finns fortfarande i närheten. Den satte sej först i resterna av syrenerna och då blir avståndet lite för långt, dvs bilden är kraftigt beskuren.

Den landade ofta direkt i mataren men det blir ju inte så snyggt. Men efter ett tag hittade den också en av inflygningspinnarna. Nu har jag trimmat bort den utstickande pinnen till vänster. När småfåglar satte sej på den blev det mer pinne än fågel. 

Vi har förstås också ett helt gäng koltrastar. Den här är extra kul för de vita fjädrarna gör att man kan känna igen den som individ.

Det är en kaxig kille som ofta tog fotoplatsen i besittning och glufsade i sej frön som ligger bakom pinnen den sitter på.

Den här dök upp sent på eftermiddagen, när ljuset började avta. Den har en vit stjärtpenna och en del vita små fjädrar på huvudet. Jag trodde först att det var snö, men det är bara prickarna på näbben som är det. Den vänstra pinnen ska riggas på ett annat sätt. Det är detaljer som man inte ser förrän man börjar fota och inser hur fåglarna landar.

Avslutar med en koltrast som jag gillar trots att den är mörk. Du vill jag ha helg igen så jag kan spana genom fönstret och se om någon mer av skogsfåglarna vågar sej fram. Vi upptäckte på söndag kväll att rådjuren också hittat fotoplatsen och slickade tacksamt i sej de frön som låg kvar. Bara de inte river mina arrangemang kan jag nog leva med det.

Hälsningar Lena  

Inlagt 2023-01-26 07:46 | Läst 1103 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det blev ju riktigt bra, bra bilder blev det ju också genom rutan.Nu gäller det bara att rigga upp med en madrass på vardagsrumsgolvet och ha lite kaffe vid sidan om, fotografering helt i min stil. Nästa steg blir att bygga upp en liten damm framför så du får bilder när de dricker och plaskar
Svar från Lena Holm 2023-01-26 19:33
Tack Peter,
eftersom vårt vardagsrum är nedsänkt i marken ca 60 cm så behövs ingen madrass på golvet. Jag sitter nästan i höjd med fåglarna då de landar på mitt arrangemang. Fönstren går inte heller ända ner till golvet, även om de är stora. Någon damm lär det inte bli för det här kommer att plockas bort under sommaren, men det går kanske att fixa till något annat.
Hälsningar Lena
Nu har du något i min stil :) fast jag ska göra om min till våren ( för mycket snö nu)
Flytta den närmare ett härbre med ström. Har sågat bort träd och förberett....mitt utegömsle får vara kvar...ska göra avtagbart tak i den.
Vackra fågelbildet med tofsmes som favorit. Den är en tuff skogspunkare
/N
Svar från Lena Holm 2023-01-26 19:36
Tack Nini,
det jag har riggat är betydligt mindre och enklare än det du har. Det är bara en halvmeter bräda och några pinnar. Vi får se om jag gör något mer. Rådjuren är där och puttar runt mossan när den inte är frusen. De letar efter de frön som fåglarna inte ätit upp. Tofsmesen är kul och efterlängtad. Vi får se om något mer "nytt" kan komma ner och kolla.
Hälsningar Lena
Trevliga besök du har vid din matning och bra bilder blir det också. Själv har jag "planterat" ett träd utanför köksfönstret. Just nu skiner solen på rutan, så det blir reflexer. Synd, då domherrarna äntligen sitter på rätt ställe.
Svar från Lena Holm 2023-01-26 19:38
Tack Lars,
sol är inte alltid bra och kan ibland försvåra fotograferandet. Nästa år tror jag att de ska få en julgran (utan lampor). Domherrar vore kul men det ser jag väldigt sällan. Gulsparv finns det också nära men den har jag bara sett en gång i trädgården.
Hälsningar Lena
Det här blev ju kanonbra. Vilka fina bilder du fick på ditt besök. Du har även riggat upp snyggt med mossa och någon gren där kanske? Grattis till tofsmesen, den vackra fågeln har jag aldrig lyckats få ner. Koltrasten, sista bilden. riktigt grann!
Hoppas att rådjuret dyker upp nu i helgen också då :)
Själv satte jag upp gömsletält i förra helgen för att få mer "rena/skarpare" bilder på ormvråken. Det lyckades :-)
Svar från Lena Holm 2023-01-26 19:41
Tack Joakim,
jag blev mycket nöjd när tofsmesen landade och den kom tillbaka många gånger, eller så är det mer än en. Rådjuren är förbi nästan varje dag och de plockar med mossan och pinnarna för att hitta frön som fåglarna lämnat. Jag behöver frost så att mossan ligger kvar. Någon ormvråk lär det inte landa så här nära huset. Ser fram emot att få se dina bilder.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder! Tofsmesen har jag bara sett enstaka gånger och det var länge sedan sist.
Svar från Lena Holm 2023-01-26 19:42
Tack Christer,
vi hade den ofta i trädgården förut men det var flera år sedan. Kul att den dök upp så snabbt, omedelbar utdelning. Det blir fint fast det är treglasfönster.
Hälsningar Lena
Stage builder för att få bra bilder! Jättekul att få titta. Intressant text också. Gillar alla bilderna, särskilt den andra på tofsmesen och sista på koltrasten, den framstår som målinriktad individ.
Svar från Lena Holm 2023-01-26 19:44
Tack Måns,
det är några brädor som vi satt ihop och så lite mossa, löv och pinnar från skogen. Mer behövs inte. Tofsmesen var tillräcklig belöning och kanske kan det dyka upp något annat trevligt som inte vill komma så långt in i trädgården.
Hälsningar Lena
Kul med nya matningen. Tänkte precis när jag läste nära skogen att tofsmesen kanske dyker upp och det gjorde den vad kul. Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-01-26 19:47
Tack Johnny,
med den lilla insats som det där arrangemanget trots allt var så blev det omedelbar utdelning i form av tofsmes. Mycket trevligt. Hoppas att jag får sitta och titta en del i helgen, kanske någon mer art dyker upp som inte vågar sej in i trädgården i vanliga fall.
Hälsningar Lena
Fint med egen matare så där, det piggar upp.. alla! Och Tofsmesen var ju extra trevligt! Skulle gärna ha en matare på balkongen men det är inte tillåtet.. det kan nog skräpa ner en del också på balkongerna under.. Får nöja mig med Tornseglarna som svischar förbi här (går såna att mata..?) från slutet på maj.. och kanske en och annan Fladdermus här på natten i augusti, som förra året..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-01-26 19:50
Tack Jan,
jag blev väldigt glad när det dök upp en tofsmes så snabbt. Den kanske besöker vår andra matare ibland när vi är på jobbet. Men den här tyckte den var mycket bättre. Det skulle nog bli en del skräp om man hade matning på balkongen och alla uppskattar ju inte småfåglar. Det är ju ändå flott att ha tornseglarna så nära inpå som du har.
Hälsningar Lena
Hej Lena - jeg tilslutter mig helt og holdendt til koret af begejstrede medlemmer her - WOW. du er dygtig.
Med mange ven lige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-01-26 19:52
Tack Erik,
min sambo snickrade ihop det jag behövde och så var det bara att lägga ut mossa, löv och sätta fast pinnar med buntband. Det behövs inte så mycket för att fota småfåglar.
Hälsningar Lena
Det kommer mer sol och frost, och fler arter kommer att finna platsen. Verkar vara en trevlig fotoplats att koppla av så där lagom på. Bra bilder, men den första på tofsmesen är speciellt bra med komposition, färger (perfekt harmoni) och bakgrund. Sen är ju fågeln fin också. Har börjat med något nytt hemma som speciellt koltrastar gillar - en suffléform fylld med havregryn, häll sen fullt med rapsolja, fibrer och energi hela dagen.
Svar från Lena Holm 2023-01-26 19:55
Tack Stefan,
jag tror att rådjuren skulle slicka i sej de där havregrynen om jag ställde ut något sådant. De kommer varje dag och arrangerar om mossan för att komma åt frön som fåglarna inte plockat i sej. Jag behöver frost så allt fryser fast på brädan. Nu är det snart helg så jag får möjlighet att spana på om fler arter hittar dit. Jag har fyllt på med lockbete varje morgon innan jag åkt till jobbet, förutom det som är i automaten.
Hälsningar Lena
Blev resultat direkt där, trevlig blandning! Fortfarande imponerad av att det funkar så bra genom glas. Sista bilden på koltrasten gillar jag extra, nästan rakt framifrån men ändå syns den utbredda stjärten bra, snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-01-26 19:59
Tack Björn,
just den sista bilden på koltrasten blev riktigt bra, jag gillar också den. Det blir bäst om man fotar så rakt genom glaset som möjligt. Mataren är placerad lite åt höger och brädan med mossa och pinnar står rakt fram från den plats jag sitter på. Hoppas på en del besökare i helgen, även om jag ska en sväng till Stockholm på lördag.
Hälsningar Lena
Så bekvämt du gjort för dig ( och för fåglarna också )
Kul med matning så nära. Tofsmesen är alltid ju lite extra fin gäst, mysigt att den ville komma.
Jag lade ju ner mycket jobb på min matning tidigare men slutade ju efter besöket med storråttan som gnagde sin ner i golvet på förrådet, vägg i vägg med vardagsrummet. Men tror det berodde på att jag dumt nog förvarade maten ute på altanen.
Matar med lite talgbollar och fett längre ner på tomten så jag har något att titta på. Har hängt en matare i en skogsdunge ca 150 meter bort men den blir mest bortglömd.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-01-27 14:57
Tack Ing-Marie,
det här är mer matning än vi haft tidigare, bara omflyttad och med häcken nertagen blir det bättre bakgrunder där mataren står nu. Råttor är alltid en risk och vi har ju också haft ett besök, men det tror jag vi lyckades ta kål på. Vi får väl se vad det kan ge att ha en lite mer "pyntat" matplats.
Hälsningar Lena
Fantastiskt många fina bilder! Jag gav upp att hitta favorit när jag gick igenom dem. Alla är bra och snygga på fina fåglar som är vackra var och en på sitt sätt. Mycket fin serie!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-01-29 17:03
Tack Bjarne,
jag sitter på första parkett i mitt eget vardagsrum och det blir fint trots att det är treglasfönster mellan.
Hälsningar Lena