En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nu dansar hägrarna igen

Startpose i dansuppvisningen på Råstasjöns is.

Fräcka moves...

Somliga bjöd på fina solonummer. 

Med det var i pardansen de excellerade. 

Kan ni inte höra crescendot i musikstycket just här?

Sedan virvlade de upp i dansen och fotografen hann inte riktig med. 

Det är ovanligt att man måste zooma ut när man fotar fåglar, men för att få med dessa när de dansar som bäst räcker det med 200 mm på en fullformatskamera. 

Visst är de galanta?

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2023-02-25 16:29 | Läst 1038 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Mycket tjusigt!
Grattis till verkligen lyckade bilder.
Is och snö som bakgrund är helt perfekt.

MVH J O
Svar från Lena Holm 2023-02-25 22:26
Tack Jan Olof,
jag har ju varit på denna plats och fotat väldigt många gånger och man lär sej något varje gång. Nu vet jag precis vad som krävs för att få fina bilder + lite tur förstås.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder på Hägern som dansar. Här finns också häger men de är så rädda så de flyger när man kommer nära vid Hov Dala ängar där fins många men de är så långt bort så det är inte lätt att fotografera dem. Bra fotograferat Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2023-02-25 22:29
Tack Gert,
dessa hägrar är mycket vana vid att det passerar folk med både hundar och barnvagnar, vilket gör platsen unik om man vill fota dessa fåglar som normalt är väldigt skygga. Här är det ett nöje att stå på första parkett.
Hälsningar Lena
Makalöst vackert med rena skarpa bilder, även om det var mulet kan det vara knepigt att exponera rätt, även om bättre sensorer är förlåtande. Inte lätt få till de bilderna Lena! Riktigt bra jobbat (även av hägrarna)!
Svar från Lena Holm 2023-02-25 22:35
Tack Stefan,
det är trots allt lättare att exponera rätt om det är mulet och man kan justera en del i efterhand med raw-filer. Jag har ökat kontrasten och dragit ner blå toner, mest för att få en vitare bakgrund. Annars måste jag erkänna att det här inte är så svårt. Fåglarna är väldigt vana vid att bli fotograferade och kan man bara få dem att posera på isen är det bara att tacka och ta bilder.
Hälsningar Lena
Underbara bilder, jag är mållös. Tittar och njuter av dessa vackra bilder, tack för dom.
Svar från Lena Holm 2023-02-25 20:02
Tack Morgan,
jag tycker det är extra kul att dessa bilder är tagna i en ganska livlig del av Stockholm, väldigt nära Friends arena och Mall of Scandinavia. En fantastik oas mitt i storstan.
Hälsningar Lena
Vad fint! Det blir extra bra med 'urfrätt' snö så här! Lika bra som 'dansande' Tranor, som ofta kan vara lite för många..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-02-25 20:00
Tack Jan,
jag har bara visat bilder som inte innehöll störande hägrar "mitt i dansen". Det var förstås lite för många på scenen och jag ska visa några exempel i en senare blogg.
Hälsningar Lena
Så vackert. De gör sig fint mot den vita bakgrunden.
Svar från Lena Holm 2023-02-25 19:57
Tack Peter,
de befann sej på precis rätt plats där man kan fota dem från en liten höjd. Då får man bara is och snö som bakgrund. Helt perfekt.
Hälsningar Lena
Fantastiskt bra! Och att det inte finns någon störande bakgrund... Det är sällan man kan upprätta någon "fond" i naturen, men här bjuds det ju på vit snö och is.

/Tomas
Svar från Lena Holm 2023-02-25 19:56
Tack Tomas,
det är en sak jag lärt mej efter alla besök vid Råstasjön och det är att hägrarna måste stå på isen vid en speciell plats där man själv står på en höjd. Dessutom ska isen vara så dålig att folk inte går ut på den eller åker skridskor. Då får man en helt vit bakgrund vilket är fantastiskt.
Hälsningar Lena
Helt underbara! Så snyggt fångat Lena. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-02-25 19:53
Tack Nina,
det här är inte så märkvärdigt egentligen. Det gäller bara att vara där vid rätt tillfälle dvs när snön täcker isen. Antingen tar man med egen fisk eller så plockar man av det som finns och testar sej fram.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Vilka primadonnor. Scenkonsten borde gå på deras lektioner.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2023-02-25 19:51
Tack Bob,
kanske är det närheten till den stora arenan (Friends arena) som gör att de kliver fram och visar upp sej lite extra. De bjuder verkligen till ibland och det gäller att vara där vid rätt tillfälle.
Hälsningar Lena
Så vackra bilder. Fåglar som dansar och inget annat.
Svar från Lena Holm 2023-02-25 19:50
Tack Lars,
de dansar och småbråkar om mat. Men de är ju inte akut hungriga så jag tycker inte det gör så mycket att man är där och fotar dem.
Hälsningar Lena
Snyggt! När jag var där vid 3-tiden idag var de trötta av dansandet och vilade i vassen.
Svar från Lena Holm 2023-02-25 19:49
Tack Sten,
jag har varit där väldigt många gånger och lärt mej att det handlar mycket om tajming. När allt stämmer kan man få fantastiska bilder.
Hälsningar Lena
Wow! Hur många bra bilder som helst…och perfekt ju med den ljusa bakgrunden!
Hägrar är verkligen uttrycksfulla…
Svar från Lena Holm 2023-02-25 22:23
Tack Lena,
jag har lärt mej vad som blir mest effektfullt och att få hägrarna mot vit bakgrund är bäst. Jag har dragit ner den blå kanalen för att få en mer ren och vit bakgrund.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder och jättefin information om hägrarnas danspartyn.

Jag trodde att du hade frilagt i efterhand, men ser i kommentarerna att du varit på rätt plats vid rätt tid och haft rätt ljus också. Respekt!

(Förr ----- 1945 - 1965 ----- var jag rätt ofta vid Råstasjön. Kring 1945 var det en igengrodd pöl i ett avstjälpningsområde, där letade jag efter grodyngel. På sextiotalet gick det att hålla till där med modellmotorer, ett övergivet område där man kunde föra lite oljud utan att störa. Hägrar? Icke!)
Svar från Lena Holm 2023-02-26 21:12
Tack Måns,
nej att frilägga dessa fåglar med vingpennor och "prydnadsfjädrar" för att få dem mot en vit bakgrund är på tok för mycket jobb :-) Om man är på rätt plats vid rätt tidpunkt kan man få det helt naturligt. Det gäller dock att stå lite högre än hägrarna (många fågelfotografer vill ha låg vinkel) för att få den snötäckta sjön som bakgrund även när de flyger upp. Mulet väder är också bra, det är ändå tillräckligt ljust med all snö. Kul att få veta lite om Råstasjön från förr. Jag växte upp i Gävle och vet inte så mycket om denna plats historiskt.
Hälsningar Lena
Wow Lena !
Vilka fantastiska vägghängare !
Det skall vara "allt eller inget" för att få mig på fall. Gillar ju röriga bilder med både för och bakgrund i en salig röra eller så skall det vara som detta, åt det minimalistiska hållet. Snö och is är ju perfekt vid den här typen av bilder.
Så snyggt !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-02-26 21:15
Tack Ing-Marie,
de visade upp sej väldigt fint denna gång och det här är bara en bråkdel av de bilder jag fick. Det blir kanske ett inlägg till för jag har många fina dansbilder kvar. Ibland var det för många fåglar och väldigt rörigt, men enstaka individer mot vit botten kan man ju retuschera bort ganska lätt.
Hälsningar Lena
Vackert!
Du är verkligen duktig och kunnig.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-02-26 21:18
Tack Bengt,
här handlar det väldigt mycket om att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Det kräver ju en del erfarenhet (och många besök), men fototekniskt var det här inte så svårt och redigeringen efteråt är minimal.
Hälsningar Lena
Kul bilder och en rolig detalj med "huvudspröten" som fladdrar hit och dit. Sen gillar jag den där näbben sticker fram..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-02-26 21:22
Tack Gunte,
du nämner två detaljer som jag själv gillar och som har påverkat mitt val av bilder. De långa svarta fjädrarna på huvudet hos vuxna fåglar är en läcker detalj och om det blåser lite blir de mycket effektfulla. Näbben som syns hade varit lätt att klona bort men det är ju när en annan fågel kommer nära som det händer saker. Alltså var den bilden given i min sortering.
Hälsningar Lena
Jag bara gapar och njuter :-) Fantastiska bilder!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-02-26 21:24
Tack Halina,
kommer man vid rätt tidpunkt kan dessa hägrar verkligen bjuda på en fin show. Det här är bara en bråkdel av de bilder jag fick med mej hem så det blir kanske ett inlägg till.
Hälsningar Lena
Vilka snygga bilder du fått till! :) Fantastiskt att se alla detaljer på fåglarna, färger och strukturer. Effektfullt med den vita bakgrunden och härlig action. Bravo! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2023-02-26 22:04
Tack Tommy,
kul att du gillar mina hägrar. De bjöd på en fin uppvisning denna gång.
Hälsningar Lena
Åhh!
Så underbara bilder! Stilfullt utan bakgrnd. Såg en bild i bildflödet, men missat din blogg. Snart kommer de till våra trakter.
//Lola
Svar från Lena Holm 2023-02-27 07:53
Tack Lola,
kul att du gillar mina hägrar. De här kommer att flytta till Djurgår´n snart eller någon annan stans för att häcka. De är bara vid denna sjö på vintern för att Solna stad matar dem.
Hälsningar Lena