En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Edinburgh via Stirling Castle

Vi lämnade den skotska västkusten och körde mot Edinburgh. Jag hade dock planerat in ett stopp på vägen, nämligen Stirling Castle. Det var tack vare ett blogginlägg av Margareta som jag insett att det här slottet skulle vi kunna besöka längs vägen denna dag. Det var inte alls länge sedan hon visade en mängd bilder från detta ställe så jag begränsar mej lite och väljer några motiv som hon inte hade med.

Det finns hur mycket historia som helst att ta del av här och den guidade tur som ingår i biljettpriset är väl värd att följa. 

Till vänster en bild från The great hall som uppfördes för James IV 1503. De två stolarna med höga ryggar markerar var James med sitt gemål satt. Kolla in takstolarna och den där turisten som måste kolla sina bilder innan han kunde flytta sej ur mitt bildfält. Till höger en detalj som jag vet att Margareta också la märke till. 

Vi vandrar runt och tar in all information som finns från kökets rutiner till slottets försvar. Det kan ju inte ha varit så lätt att klättra på utsidan här och detsamma kommer vi snart att få se när vi spanar på  Edinburgh Castle. Stirling Castle har en fantastiskt fin trädgård tillägnad Queen Anne och som kan ha sett ut ungefär så här från 1400 till ca 1600 talet. Eftersom Margareta passerade på hösten förstår jag att trädgården inte hade så mycket att bjuda på just då.   

Trädgården är det sista vi ser innan vi sätter oss i bilen och styr mot Edinburgh, och rusningstrafiken som lär inträffa runt fem även här... 

Vi tråcklar oss in till Edinburgh och lyckas återlämna vår hyrbil mitt i centrum utan problem (mer än ett krav på ersättning för olja som vi behövde fylla på Skye). Påföljande dag upptäcker vi Edinburgh till fots, vilket är vad jag skulle rekommendera. Vi startar på Calton Hill där man har en fantastiskt utsikt över staden och kan blicka ut över The Palace of Holyrood House (ovan) år ena hållet och hela stadskärnan med Edinburgh Castle åt andra hållet. 

Vi måste förstås promenera längs "the Royal mile" upp mot slottet. Här är det mer turister än jag egentligen föredrar.

Det är någon slags pridefestival som vi inte hade en aning om, men i denna yra av festivaldeltagare kan även jag rycka upp kameran och fotografera människor på gatan. 

Kolla in hunden till höger, den såg minsann att jag fotade dem.

Oj, en skotte i kilt på väg någonstans med sitt bagage. Det är varmt i solen och vi letar desperat efter ett ställe att slå oss ner och vila lite.

På en bakgata rätt nära slottet hittar vi en servering som hör till ett bagpacker-ställe och vi slår oss ner för en behövlig vätskepaus. Vi har inte mer än satt oss förrän en ung man dyker upp med sin son i en sittvagn. Han ber oss att titta till grabben medan han köper dricka till dem båda  i baren. Vi är i en storstad packad med turister men det finns ändå en sådan tillit att man frågar främmande människor om de kan hålla koll på ens barn. Vi gläds åt detta möte och har ett trevligt pratstund med pappan och hans son innan vi promenerar vidare.

Jag har varit i Edinburgh tidigare, när jag var doktorand  och jobbade i Dundee i perioder. Ett ställe som jag minns tydligt är Greyfriars kyrkogård... 

...och hunden Greyfriars Bobby. Jag mindes dock inte att man skulle klappa den på nosen men det kan ju vara ett nytt påfund. Hunden Bobby (1855-1872) tillhörde en nattvakt som hette John Grey. När han dog begravdes han på Greyfriars kyrkogård och hunden vaktade vid hans grav resten av sitt liv, 14 år. Hunden fick också en plats på kyrkogården.

Mr Toad of Toad Hall från den underbara boken The wind in the willows (Det susar i säven) av Kenneth Grahame. Mr Toad kunde vara lite dryg. Från den här tvärgatan får vi också den finaste vyn av slottet.

Edinburgh Castle står på klippan Castle Rock Castle Rock högt över staden. Slottets äldsta byggnad är Sankta Margarets kapell från 1100-talet. Slottet är en blandning av fästning och renässanspalats som fungerade som garnison och fängelse in på 1900-talet. Man kan förstås gå in och vandra runt i flera timmar men vi tyckte att ett stort slott fick räcka. 

När vi till slut vandrade tillbaka till vårt Guest House passerade vi St Andrew Square där det var gratis bio hela helgen. Här är det Rocketman, om Elton John, som visas. 

Vi bodde högt upp på ett prisvärt Guest house som fått en del halvdåliga omdömen för att det inte fanns hiss. Det står i beskrivningen när man bokar att det är fem trappor upp till receptionen, utan hiss och att rummen ligger på våningarna ovanför. Vi var i alla fall mycket nöjda och frukosten som ingick i priset var toppen. Utsikten är från takkupan i vårt rum när sommarnatten sakta sänkte sej över Edinburgh. Nästa dag åkte vi hem.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-07-13 10:42 | Läst 621 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder från den staden, mycket som känns igen, många minnen, vänner. Men det är ett tag sen. Söta de utklädda flickorna och bak mannen i kilt ser jag Pringlebutiken.
Svar från Lena Holm 2023-07-13 20:35
Tack Stefan,
precis som dej har jag många minnen från denna stad även om jag mest var i Dundee som är ca en timme bort med bil (och inte alls så populär turiststad). Det var lite för mycket folk tyckte jag men man ska antagligen komma betydligt tidigera på säsongen eller senare, typ september. Nu sammanföll festivalen med Royal Highland Show, som vi inte kunde besöka för det var slutsålt.
Hälsningar Lena
Vilken resa! Och vilka härliga bilder! Rolig och intressant läsning med! Det är alltid mycket spännande att besöka din blogg! Man blir sugen på resa :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-07-13 20:39
Tack Halina,
denna resa i Skottland, som ju blev av för att min systerdotter gifte sej i London, har gett oss mersmak inför framtida resor. Vi planerar att åka till Yttre Hebriderna nästa år och tajma det med Royal Highland show i Edinburgh. Jag är ju både privat och till yrket väldigt intresserad av lantbrukets djur och den utställningen är fantastiskt fin.
Hälsningar Lena
Det har varit intressant att följa din bildkavalkad från resan i Skottland, jag har aldrig varit där, men jag tycker att jag har fått se fina bilder av landskap, slott och andra miljöer. /Sten
Svar från Lena Holm 2023-07-13 20:43
Tack Sten,
kul att du har följt vår resa i Skottland. Jag uppskattar verkligen naturen och upplevelserna här. Kanske för att det är kryddat med mycket historia och bitvis liknar Skandinavien. Vi kommer att åka tillbaka.
Hälsningar Lena
Trevliga bilder från Edinburgh. När vi tågluffade kvartade vi på ett Youth Hostel nära slottet och den stora parken.
Dom höll på med förberedelser till Edinburgh Tapto så det var lite rörigt. Men bland parkbänkarna längs gångarna i parken hittade vi en med mässingsbricka och texten "Bäskens Vänner"
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-07-13 20:47
Tack Gunte,
vi satt på en uteservering som hörde till Edinburgh backpackers men hur länge de huserat där har jag inte en aning om. När jag var där som doktorand bodde jag i Dundee, som ligger en timme därifrån med bil, och vi stannade sällan över natten. Jag antar att du menar Edinburgh Tattoo och det är alltid en jättehändelse som det är svårt att få biljetter till.
Hälsningar Lena
gunte 2023-07-14 10:48
Ja såklart, vad kom P:t ifrån ; /
Intressant läsning och fina bilder, kul med dessa reseskildringar som man tar del av från soffan.
Svar från Lena Holm 2023-07-14 21:45
Tack Peter,
Det bjuder jag så gärna på.
Hälsningar Lena
Carlton Hill är ett mycket bra tips. Utsikten är magnifik åt alla håll. Trots många besök i Edinburgh så upptäckte vi den platsen först förra året. Trevligt med reportage från vårt favoritresmål Skottland.
Svar från Lena Holm 2023-07-14 21:48
Tack Sten,
Jag har också varit i Edinburgh flera gånger förut och kände inte till denna plats. Det var killen som tog emot oss på boendet som föreslog det som en start på dagens vandring.
Hälsningar Lena
Så härligt att fått följa dig på resan. Fina bilder med både rolig och intressant läsning.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2023-07-14 21:50
Tack Ulla,
Kul att du har hängt med och tittat på bilder och text.
Hälsningar Lena
Kul och intressant att följa med på din skotska resa med många fina bilder, inte minst slottsbilderna men även gatufotona med en skotte i kilt var kul att se.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2023-07-14 21:52
Tack Stig,
Det blev en fin avslutning med det stora slottet och sedan Edinburgh på det med all historia.
Hälsningar Lena
Där var det mycket bekant, kul att se.
Vid Sterling var det mycket att se fast det mesta var nog överblommat då jag var där.
Edinburgh har också en hel del att bjuda på.
Kul med hunden som har koll, kanske en linslus.
Hunden Bobby passade även jag på att klappa.
Såg att ni har Yttre Hebriderna på agendan, den resan var mycket innehållsrik och toppenbra. Vi åkte med PolarQuest, vet inte om de kör den nu.
Svar från Lena Holm 2023-07-14 21:59
Tack Margareta,
Det blev ett perfekt stopp vid Stirling Castle på vägen till Edinburgh. Jag insåg möjligheten när jag läste din blogg och tittade i Google maps. Vi var mycket nöjda med det besöket. Vi får se vad det blir för slags resa nästa år. Jag vill gärna kombinera med Royal Highland Show.
Hälsningar Lena
Hej Lena - vilken avslutande kavalkad.
Min fru skriver med en sjuksköterska i Edingburg, så jag känner igen flera av ställena du visar här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-07-14 22:18
Tack Erik,
Det blev en mycket bra avslutning på vår resa och bra väder fick vi även sista dagarna.
Hälsningar Lena
Kul att läsa om bröllop och era vidare resäventyr, och jag tycker dina bilder blir såå fina!