En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Gamla nallar i ny tappning

Det blir mycket jobb just nu och väldigt lite tid att vara ute. För ett tag sedan gjorde jag en djupdykning i arkivet och plockade fram ett av mina första möten med björnar. Bilderna är från oktober 2010 fotograferade med en Canon 300 mm/f4 samt 1,4 konverter på min gamla 7D. Vi hade haft en heldag med fantastiskt dykning i Barkely Sound på västra sidan av Vancouver Island och gick med låg hastighet ganska nära land då vi fick syn på björnhonan och hennes ungar. 

De uppehöll sej vid en gammal brygga och letade godsaker på klipporna i lågvatten. Vi slog av motorn och lät båten sakta driva in mot land. Vattnet var spegelblankt och solen var på väg att gå ner. Kameran satt förstås i undervattenshuset, jag hade bara ett kamerahus på den tiden. Det tog ett tag att få ut det och byta objektiv, därav inga bilder på när vi närmade oss björnarna. 

 Eftersom vi var de enda gästerna på dykcentret och värdparet var ute med oss hade vi ingen anledning att skynda oss hem. Vi satt i båten och tittade på björnarna en lång stund. Honan visste att så länge vi inte la till så var båten inte ett hot mot dem. Vi kunde sålunda fortsätta njuta av mötet utan att stress för familjen. Vi hade den lågt stående solen på båten, vilket var ljuvligt, men ljuset på björnarna var minst sagt knepigt och mina kunskaper långt ifrån vad de är idag. Bilderna är knappt beskurna men däremot kraftigt redigerade och nu också brusreducerade med den nya funktionen i LR. Det var just den funktionen som gjorde att jag tog fram dessa bilder igen.

Vi lämnade björnfamiljen innan solen försvunnit helt och åkte mot dykcentret för packa ur all utrustning och förbereda för nästa dags dykning. Vi såg honan med sina ungar på håll ett par dagar senare, men där kunde vi inte komma närmare. Men vi fick detta minnesvärda möte under en fantastiskt vecka (i oktober!), på en plats långt från vägar och civilisation i British Columbia.     

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-10-26 19:33 | Läst 886 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Lena - underbar serie med den lilla familjen.
En härlig text där jag känner stämningen som om jag vore där.
Så det lönar sig väl att gå till de gamla arkiven när man kan hitta sådana skatter.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-10-27 20:55
Tack Erik,
jag minns väl denna fina stund men bilderna var brusiga och svåra att redigera i LR tills nu då jag kunde brusreducera dem i den senaste versionen. Det var en fantastisk vecka för oss i BC och vi förlovade oss dessutom, men inte just på denna dag.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder i spännande ljus! Och i den verkliga vildmarken! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-10-27 20:57
Tack Wolfgang,
det här var verkligen i vildmarken för man kunde bara ta sej till dykcentret med båt även om det låg på Vancouver Island som har en del vägar ut till attraktiva platser. Dock inte till Barkely Sound.
Hälsningar Lena
Fint möte utan risk för någon. Dom verkar inte bry sig så värst..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-10-27 21:01
Tack Gunte,
det fina med detta möte var att vi satt på en båt och så länge man inte kom för nära land uppfattade inte björnarna det som en hot. Vi kunde sålunda njuta av mötet i lugn och ro utan att björnarna brydde sej så mycket om att vi var där. Onekligen ett fint sätt att mötas och vi fick prova på det flera gånger under resor till BC.
Hälsningar Lena
Fin serie och läsning. Egentligen hade man inte behövt ta några nya bilder utan man hade kunnat gräva i arkivet, finns många godsaker i denna gömma
Svar från Lena Holm 2023-10-27 21:05
Tack Peter,
om man bara fotograferar för att visa bilderna för andra så skulle det förstås fungera :-) För mej (och min sambo) handlar det ju också om att bevara minnen från våra resor. Att möta björnar i BC är inte som att möta björnar i Finland.
Hälsningar Lena
Trevligt inlägg med bra text och fina bilder. Bra helhet tycker jag.
Svar från Lena Holm 2023-10-27 21:08
Tack Morgan,
det här var en glimt av vad man kan få uppleva under en halvtimme från en båt nära land i British Columbia. Genom att utforska vildmarken från båten kunde vi komma nära djuren utan att störa dem.
Hälsningar Lena
Grizzly ser det ut som, en mamma som är ute och fixar mat till barnen. Det är ju ett fantastiskt möte, för utan havet emellan hade läget varit så annorlunda. Det är jättefina bilder Lena!! Även tekniskt i lågt kraftigt motljus.
Svar från Lena Holm 2023-10-27 21:22
Tack Stefan,
om det är en mörk grizzly eller en svartbjörn kan jag inte avgöra, men det spelar inte så stor roll. Mötet var ändå mycket minnesvärt och hade vi inte varit ombord på en båt hade vi inte haft en chans att få se dem. Så här kan man få se björnar på Vancouver Island om man bokar en kommersiell tur och det är faktiskt en form att möten mellan turister och björnar som jag tycker är helt OK. Man kan komma nära i en båt utan att det blir farligt för passagerarna och björnarna vet att de i båten är inte ett hot så länge de inte kommer för nära land (dvs lägger till och kliver ur båten). Genom att färdas med båt kan man också komma nära den riktiga vildmarken dit inga bilvägar når.
Hälsningar Lena
Häftigt, björhona med ungar! Tycker bilderna är alldeles utmärkta, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-10-27 21:11
Tack Björn,
bilderna blev helt OK i den senaste redigeringen men de är inte i närheten av de bilder jag tog i Finland tidigare i år. Här är dock upplevelsen helt annorlunda och en överraskning i slutet av dagen. Här väger upplevelsen tyngre än bildkvalitén för mej.
Hälsningar Lena
Underbara bilder och med den nya tekniken är de också mycket bra tekniskt. Vilket möte. Tänk att stöta på vilda björnhona och ungar sådär! Toppen:)
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-11-09 18:41
Tack Bjarne,
de som vi dök med var mycket naturintresserade och hade bra koll på björnar, örnar och även valar i området. När man är på en båt kan man dessutom komma nära utan problem. Det vare en mycket fin vecka.
Hälsningar Lena
Fint att få se lite ”gamla bilder” .
Kan tänka mig att det var ännu häftigare då , innan man kanske sett så mycket bilder på björn. Men självklart så mycket bättre att se dem i det vilda även om det är nog så spännande att se dem från gömsle.
Blev inspirerad att kolla igenom mina gamla bilder från mötet då vita damen kom, blev ju flera bilder tagna då men har för mig att det mest var på björnens ögon 😀
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-11-09 18:43
Tack Ing-Marie,
det här var en mycket minnesvärd resa med sommarvärme i oktober, bar sikt under ytan och mötet med dessa björnar. Dessutom hade vi sjölejon och såg val vid flera tillfällen (från båten). Visa gärna mer bilder från ditt björnmöte, jag minns bara tydligt bilderna när damen är med.
Hälsningar Lena
Vilken upplevelse och vilken tur att du med dagens teknik kan visa de här fina bilderna.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-11-09 18:39
Tack Jörgen,
jag minns den här kvällen tydligt, hela veckan var helt underbar men björnarna var förstås en extra bonus. Vi var ju där för dykningen, som också var superb men otroligt fin sikt under ytan.
Hälsningar Lena