En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tofsvipor

Trots att det inte var särskilt bra väder kände jag för att åka ut en tur sent annandag påsk, om inte annat för att få lite frisk luft. Här uppstod ett intressant möte eftersom jag ville passera på spången. Nu gick det bra och svanarna blev inte alltför störda.

En bit längre fram uppstod ett väldigt väsen bakom vasstråna när dessa två inte kunde samsas i samma pöl.

Jag kom fram till ett stort stängslat område där det numera är en kombination av våtmark och sjö, senare kommer det att beta köttdjur och bufflar här. Det fanns inte så mycket att se vid första anblicken. En kaja landade på en stolpe och jag konstaterade att "den friska luften" som jag önskat blåste isande kallt från sidan. 

En ensam tofsvipa gick omkring i lervällingen ganska nära...men jag hörde flera. Deras ljud går inte att ta miste på. 

Det var två stycken som höll på med någon slags exalterad parflygning. Fulla av vårkänslor får man anta.

De böljade fram över den molntunga himlen och gjorde häftiga dyk emellanåt. Avståndet var dock långt och det är inte så kul med en gråvit himmel i bakgrunden.

Det fanns fler tofsvipor och det är en större utmaning att fånga dem flygande mot en varierad bakgrund med terräng, buskar och träd. En utmaning även för kamerans autofokus att hänga med. Jag hade den inställd på långsam seriebildtagning (12 bilder/s), för att det inte skulle bli så sanslöst många bilder. Det visade sej vara ganska lagom för tofsvipor i flykt. Sedan var det bara att montera ihop flygserierna.

Bilden består alltså av lika många bilder som det är tofsvipor.

Ibland gick det lite långsammare längs marken.

För det mesta lyckades kamerans autofokus hålla fåglarna i någorlunda fokus genom en serie på 8-10 ibland 12 bilder. Men det fungerade inte alltid att lägga ihop dem.

En serie på 1/2 sekund. Det går undan med tofsvipor. Inställningar i övrigt var 500 mm, f/7,1, 1/2500s och ISO 4000.

I morgon är det fredag, och det ska komma snö...

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-04-04 20:24 | Läst 703 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul bilder, Lena! "Wow" för de digitalt flygande tofsvipor! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:48
Tack Wolfgang,
jag kom inte på idén att klippa ihop bilderna förrän jag kom hem, men då var det en kul grej att testa.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder på tofsviporna. Montagen visar väldigt fint hur dom bär sig åt, snyggt! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:50
Tack Björn,
jag kom inte på idén förrän jag kom hem och började titta på bilderna. Jag tyckte det kunde vara kul om man kunde se något av de flygmönster som de trots allt uppvisar. Tyvärr lyckades jag inte få så många bilder då de gjorde de snabbaste looparna.
Hälsningar Lena
Fina bildserier / montage som visar hur fåglarna rör sig. Jag som tycker att det var jobbigt råkallt inne i stan är djupt imponerad av dig och fåglarna!
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:52
Tack Måns,
jag klädde på mej ordentlig och då var inte kylan så störande. Men det var inte särskilt mysigt ute där terrängen var helt öppen. Jag kom inte på idén med montagen förrän jag kom hem med bilderna och började titta på dem.
Hälsningar Lena
Ser ut som du varit förbi mitt favvo ställe Fysingen? Tycker mig känna igen spången och svanarna i första bilden. Effektfullt med sammanfogade bilder på tovsviporna. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:47
Tack Johnny,
visst är det vid Fysingen, men det var inte särskilt mysigt där denna eftermiddag :-) Jag ville dock komma ut och då är det här närmaste stället som kan vara värt att åka till, om det inte finns något annat kul rapporterat i Artportalen.
Hälsningar Lena
Hej Lena - fantastiska bilder på Viberne.
Du skriver: "Jag hade den inställd på längsam bildseriebildtagning (12 bilder/s)"
Långsamt :-) :-) Jag tror jag kan få max 8 bilder vid snabb seriebildtagning :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:44
Tack Erik,
med min Canon 5d MkIV är snabb seriebildtagning 7 bilder/s, men med min Canon R5 så är det 20 bilder/s, därför 12 bilder/s långsam. När jag satt i gömsle med Brutus Östling kunde han välja 50 bilder/s med sin Canon R3, men då tog den bara bilder under en halv sekund.
Hälsningar Lena
Hej,
Väldigt illustrativa seriebilder med en snabb flygare.
Tack.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:40
Tack Bob,
tofsvipor flyger på ett besynnerligt sätt men det går att följa dem och det här var rätt kul att testa.
Hälsningar Lena
Serien med tofsviporna var ju både kreativt och snyggt. Höll du kameran relativt still och lätt AF följa tofsvipan? Spontant följer man ju fågeln och då förflyttas ju bakgrunden och då blir det ju svårare att sätta ihop den.

Hade precis det problemet igår, att jag använde PS automatiska stackning på någon myra, men då myran hade förflyttat sig några mm mellan de två bilder jag tänkte stacka så valde PS att frysa bakgrunden och jag fick istället två myror i bilden
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:39
Tack Peter,
när man har följande autofokus som låser på en fågel är det inte alls lika självklart att följa fågeln med kameran. Det har hänt mej många gånger med R5 att fågel flyger ur bild, för jag hänger inte med och följer den. Här var det en fördel för det var lätt att "klistra in bilderna på bakgrunden". Montagen är gjorda manuellt i PS. Jag har också testat att stacka i PS och förstår ditt problem med myran. Motiven ska sitta stilla.
Hälsningar Lena
Kul bild idé med tofsviporna, riktigt snyggt. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:34
Tack Mari,
jag kom inte på idén förrän jag kom hem med bilderna och började titta på dem.
Hälsningar Lena
Väldigt fint monterade stilstudier på tofsvipporna.
Trevlig helg!
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:33
Tack Bengt,
det här är inte särskilt avancerat med den kamera som jag har just nu och sedan lite klipp och klistra i PS.
Hälsningar Lena
Läckert med hopsättningen av bilder.
Tofsvipor kan ju vara knepiga att fånga i farten, de har ju lite ”vimsig” flygstil.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:32
Tack Ing-Marie,
testa tofsvipor med din Z8. Du borde inte ha några som helst problem att fånga dem trots deras flygstil.
Hälsningar Lena
Typiskt Grågäss att bråka. Tofsvipebilderna blev ju riktigt häftiga..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:30
Tack Gunte,
jag kom faktiskt på idén att lägga ihop bilderna på tofsviporna då jag kom hem och satt där med några bildserier som inte var särskilt imponerande som enskilda bilder.
Hälsningar Lena
Det var roliga bilder på tofsviporna. Hur har hon fått dem att flyga i formation, var min första tanke innan jag läste texten. Fenomenalt att du fått kameran att hålla skärpan när de flyger tvärs över bilden.

Det kom mycket riktigt snö i natt. Och i morgon blir det grått och inget vidare väder att sitta ute i på Fågelsången. Men när det är färdigfikat i konditorivärmen vill jag rekommendera Bodils utställning:
https://uppsalafotografiska.se/event/vernissage-uppsala-angkvarn-ett-minne-blott/
Vi ses.
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:29
Tack Sten,
med den typ av följande ögonautofokus som finns i nyare kamerahus är det här inte så märkvärdigt, även om det är svårare mot en rörig bakgrund än mot t ex himlen. Vi lär inte sitta ute i morgon men en fika inomhus är ju inte så illa heller.
Hälsningar Lena
Som vanligt sevärda bilder när du är i farten. Hade tänkt åka till Hjälsta men fryser så fruktansvärt om händerna när det är minsta kallt och blåser. Har suttit i huset i By och studerat fåglarna i matarna i stället :) Kommer lite bilder med dem sen.
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:27
Tack Sten,
det var inte särskilt trevligt väder att vara ute i men jag ville verkligen komma ut en stund och då fick det blir Fysingen, som är närmast, och med en kamera. Fåglarna hemma i trädgården har jag dokumenterat till sista fjädern känns det som :-)
Hälsningar Lena
Ok, också ett sätt :-)
- hawk
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:25
Tack Håkan,
det var stundens ingivelse då jag kom hem med några bildserier där de enskilda bilderna inte var särskilt spännande :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena! Nu förstår jag vad du experimenterade med :) Väldigt lyckat resultat. Tofsviporna är inte lätta att fånga i flykten, men du fick till flera bra serier. Bra jobbat. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2024-04-05 19:55
Tack Mats,
Med min nuvarande kamera (Canon R5) är det inte så svårt att fånga flygande fåglar på detta sätt. Lättast är det mot en enfärgad bakgrund men tofsviporna var inte särskilt svåra mot den brokiga bakgrunden. Idén att göra montage av bilderna kom jag på när jag kom hem och började titta på bildserierna.
Hälsningar Lena
Det blev jätteläckert att montera ihop bilderna! Särskilt sista blev extra bra. Det ser ut som de jagar varandra. Du fick till parflygarna bra utan montage!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-04-07 11:18
Tack Bjarne,
det var en kul grej att testa med dessa bildserier. De som flög tillsammans låg ofta väldigt nära varandra, då går det bra.
Hälsningar Lena
Spännande effekt här! Borde vara extra effektfullt om det är nån 'händelse' i luften som man kan dokumentera så här.. Som när en 'rovis' slår ett byte eller bara bråkar med nån! Eller kanske på Tornseglare som så ofta flyger ut ur bild, ser fram mot såna bilder från dig.. 🙂 Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-04-22 11:31
Tack Jan,
och ursäkta sent svar. Jag kommer nog att testa denna teknik fler gånger men man bör ha något i bakgrunden mer än en enfärgad himmel för att lägga ihop bilderna korrekt.
Hälsningar Lena
Min fru vill vara tofsvipa i nästa liv säger hon, de är snabba, skickliga, ettriga. Dina bilder på tofsvipor är inspirerande, bästa jag sett här, stringens.
Svar från Lena Holm 2024-04-22 11:32
TAck Stefan,
för din positiva kommentar och ursäkta sent svar. Tofsvipornas flygsätt liknar inget annat :-)
Hälsningar Lena