En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nemo - en kaxig clown

Det finns flera djur som lever tillsammans med anemoner och de som de flesta av oss nog känner till är clownfiskar. Även om man inte är sportdykare, eller har snorklat på semestern i tropikerna, så har ju filmindustrin gett oss en bild av clownfisken i form av Nemo. I filmen är Nemo en klok och modig liten hjälte. Det stämmer delvis med verkligheten, åtminstone modig. Jag skulle kanske snarare kalla det ”kaxig på gränsen till dumdristig”. Clownfiskar är nämligen det enda djuret under alla år jag dykt som anfallit med vidöppet gap och huggit!

Just denna clown anföll inte men det ser minsann ut som att den ber mej dra till en annan anemon. Om ni inte tycker den ser exakt ut som Nemo så finns det ett 30-tal olika clownfiskar. De lever i en typ av symbios med anemoner som gynnar den ena (fisken) utan att skada den andra.

Anemonerna kan ha olika färger och clownfiskarna kan vara allt från gula till röda och ibland nästan svarta. De vita banden kan också variera. Det finns även en variant som är rosa och har ett vitt band längs ryggen.

Dessa "pink anemone fish" är fotograferade i Thailand på den tiden jag använde en Olympus C8080. Clownfiskar är ett bra exempel på motiv som kan bli mycket bra med en kompaktkamera. Det gäller bara att ha tålamod och vänta vid deras anemon, de gömmer sej men kommer alltid ut igen.

 

 Clownfiskar bor i "familjegrupper" där bara den största hannen och honan får avkomma. Äggen läggs i närheten av deras hemanemon och vaktas i ca 2 v innan de kläcks. Ofta finns det en del andra fiskar i eller runt samma anemon om den är stor.

Om man har tur kan man få se clownfiskar när man snorklar. Denna bild är tagen på ett "husrev" i Röda Havet. Anton 9 år, som precis lärt sej snorkla, var först med att hitta Nemo och lyckan var stor.

Hälsningar Lena

 

 

 

Inlagt 2012-09-05 19:03 | Läst 8103 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det var verkligen supersköna firrar! mvh Danne
Svar från Lena Holm 2012-09-05 19:43
Tack Dan,
ja det här är små coola typer.
Hälsningar Lena
En liten läcker elaking, fint som vanligt.
Svar från Lena Holm 2012-09-05 19:44
Nja, kanske inte elak, med "skarp i strid" om sitt hem. Tur att de inte väger 50 kg och har huggtänder.
Hälsningar Lena
Kul! Vad händer när en clownfisk anfaller? Bits de eller är det bara skrämseltaktik? Sista bilden är riktigt trevlig!
Svar från Lena Holm 2012-09-06 08:37
Jag har blivit biten ett par gånger och Fredrik fick ett hugg när han sträckte fram ett finger lite utmanande. Jag har också haft dem huggande efter detaljer på min utrustning. Kommer man för nära talar de om det, men det är mest skrämseltaktik och knappast ett problem.
Hälsningar Lena
Vackert som i ett akvarium! Gillar allra mest bilderna på "pink anemone fish" med det fina ljuset och skärpan. Den sista är också jättefin!
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-09-06 20:50
Hej Ewa,
det blir lite akvariekänsla när man är i tropiska vatten och vattnet är ljust och blått. De rosa anemonfiskarna är mycket vackra och jag ägnade lång tid att att försöka få dem på bild med den utrustning jag hade då. Kul att du gillar dem.
Hälsningar Lena
Tankar går direkt till fisken Nemo när jag ser clownfisk :) Härligt med fiskar, jag har alltid gillat saltvatten fiskar då de är härliga och färgglatt. Hade haft sötvatten akvarium på 540 liter. Skulle vilja ha saltvatten akvarium någon gång framöver också men samtidigt är det svårare att sköta ett saltvatten akvarium jämför med sötvatten har jag hört. Eftersom du är intresserad av undervatten måste jag fråga dig: Har du akvarium hemma? eller vad tycker du om akvarium?
Svar från Lena Holm 2012-09-06 21:05
Hej Mikael,
vi har bara ett litet sötvattensakvarium hemma, men jag njuter av att sitta och titta på fiskarna i det. Saltvattenakvarium är mycket vackra med jag är lite kluven då jag vet att det finns en hel industri för distribution av exotiska fiskar. Men de är en njutning att sitt framför ett välskött saltvattenakvarium. Jag föredrar nog dock att se de tropiska fiskarna där de hör hemma. Om jag bodde på västkusten skulle jag tycka att det vore kul att experimentera med ett saltvattenakvarium med arter från vår egen kust. Några eremitkräftor kanske, eller ett par kantnålar. Hälsningar Lena
Det här är ju en av de gulligaste fiskar som finns och det tycker man nog för att man sett "Hitta Nemo"!
Underbart fångat Lena!
Svar från Lena Holm 2012-09-06 21:07
Clownfiskar är gulliga även i verkligheten. Det var nog inte en tillfällighet att en liten clownfisk fick spela huvudrollen i en film.
Hälsningar Lena