En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Saltströmmen - från undersidan

Läste ett inlägg från Saltströmmen i Norge med fantastiska bilder på strömmen och omgivningarna. Blev så inspirerad att jag öppnade några album från 2010 då vi gjorde en dykresa just dit. För det går att dyka där, om man håller sej till tidvattentabellen och följer instruktionerna från de som känner dykplatserna (eller bokar en guide).

Vi har aldrig sett så mycke torsk på någon annan plats. De kom dessutom väldigt nära kameran om man hade lite tålamod och låg stilla. Faktiskt för nära några gånger.

 Havskatt fanns det också gott om och de flesta bilder på havskatt som jag visat i ett tidigare inlägg var tagna i Saltströmmen. De ställer ofta upp på porträttbilder.

När det förekommer stark ström så är väggarna ofta helt täckta med livsformer. En liten eremit och en juvenil trollhummer samsas här med havstulpaner och annat.

 

 

 Sjögurkorna var imponerande och förekom i alla olika färger i stora mängder.

 Anemoner trivs också i strömt vatten och på en del ställen var hela väggen klädd med vackra anemoner i olika röda, orange och roser toner. Jag hade många bilder på anemoner med hem från denna resa.

Det här var ett litet axplock av vad Saltströmmen kan bjuda dykare på, men man bör ha en del erfarenhet av kallvattendykning i strömt vatten innan man åker dit. Inte ett ställe för nybörjare men väldigt läckert om man dyker på rätt sätt och har lite erfarenhet innanför västen.

 

Hälsningar Lena

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-09-10 19:58 | Läst 7982 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Spännande, läste nånstans att strömmen kan vara upp till 20 knop. Då går det undan så jag förstår att det gäller att ha koll innan man dyker ner där. Första och sista bilden gillar jag mest idag. Den första gillar jag för den mörka bakgrunden och sista är underbart fin i färg och form.
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-09-10 22:03
Hej Ewa,
jag vill minnas att det nog kan stämma med 15-20 knops ström. Då ska man absolut inte vara i vattnet. Torsk är vackra fiskar.
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska undervattensbilder du fångat från Saltströmmen Lena! Mycket roligt att få se den delen av det stället, tack för att du delar med dig av detta! Mvh/Per
Svar från Lena Holm 2012-09-10 22:07
Hej Per,
kul att du hittade hit. Jag blev så sugen att titta i arkivet när jag såg dina bilder. Det var mäktigt att dyka där, fast med en stor kamera vill man ju egentligen inte ha någon ström alls. Men är det ström finns det massor med liv och då finns det fina motiv.
Hälsningar Lena
Återigen visar du upp dina fantastiska uv-bilder. Det är så skönt att sitta inne i värmen och följa med dig ner under vattnet. Men du, havskatten var en ful rackare.
Mvh Bert-Ola
Svar från Lena Holm 2012-09-10 22:12
Hej Bert-Ola,
det här är ju "sommardyk" och minst 10 grader i vattnet :-), men du får gärna njuta från soffhörnet. Jag tycker nog att den stora havskatten (den var stor) utstrålar lite lagom rynkig visdom och respekt.
Hälsningar Lena
Jösse igen! Havskatter är verkligen inga skönheter, men och andra sidan är anemonerna det verkligen. Det jämnar ut sig så att säga. Ett verkligt nöje att se på dina bilder!
Svar från Lena Holm 2012-09-10 22:46
Tack Rauni,
jag tycker nog "katterna" har viss charmfaktor men det måste man nog se dem "live" för att uppleva.
Hälsningar Lena
Den tredje bilden är på en riktigt salt fisk..
Fina bilder igen.
Svar från Lena Holm 2012-09-11 08:47
Tack Stefan,
salta fiskar är spännande fiskar...
Hälsningar Lena
Havskatten är tjusig
om än lite ful...
Svar från Lena Holm 2012-09-11 08:49
Hej Bengt,
en stor havskatt är imponerande och den ligger ofta helt stilla. Ganska säker på sin favoritplats, där man kan hittad dem dyk efter dyk. Jag gillar dem i alla fall och det är inte så många platser man får möjlighet att se dem. Men Saltströmmen är ett säkert kort (åtminstone 2010).
Hälsningar Lena