En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

ALIENS IN THE DEEP

Klockan närmar sej midnatt och vi kränger på oss våra tunga dubbelflaskpaket riggade för säker vinterdykning. Blötsnö har frusit till is på den stora öppna gummibåten. Det är stjärnklart, kallt och det svarta vattnet mitt ute på Lurefjorden har bara små krusningar på ytan. Efter en sista säkerhetskoll av utrustningen rullar vi baklänges över ribbens mjuka kanter och sjunker sakta ner i det mörka vattnet.

 

Vattnet är kristallklart och när vi tänder våra strålkastare finns de där omkring oss, de stora mystiska kronmaneterna som vi rest så långt för att få se. Kronmaneter (Periphylla periphylla) finns egentligen i alla hav utom vid polerna, men de lever så djupt att inga dykare någonsin möter dem. Ett par norska fjordar är undantagen. Miljön i en fjord blir ofta sådan att djuplevande djur kommer upp på grundare vatten. I Lurefjorden är det ca 400 m djupt och där trivs kronmaneterna utmärkt. Det är dock på tok för djupt för att dyka, men på vintern kommer kronmaneterna upp till ytan för att söka efter en partner (tror man i alla fall). Maneterna tål inte ljus så de kommer bara upp på grundare vatten under natten. De är då man kan möta dem.

 

Manetens klocka är 20-30 cm lång och den har tolv tentakler som kan vara upp till 50 cm långa. Den enda bild jag lyckats få med i galleri FS är just en kronmanet (bilden ovan). Den här maneten har fångat ett litet djur i en tentakel, antagligen en krill, och stoppat in den i munöppningen.

Lurefjorden ligger en bit norr om Bergen, dvs där Norge är som bredast. Vi gjorde den drygt 100 mil långa resan med bil från Uppsala i januari 2010 och så en gång till (för så häftigt var det!) i januari 2011. Det var på många sätt en spektakulär resa och jag återkommer med en till rapport i helgen.

Hej så länge

Lena

 

 

Inlagt 2012-11-15 20:38 | Läst 4023 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fantastiskt kul att se!
Svar från Lena Holm 2012-11-15 22:02
Tackar,
det kommer lite mer i helgen skulle jag tro.
Hälsningar Lena
Väldigt häftiga nästan overkliga ser de ut, kronmaneterna. De tål lampljuset i alla fall förmodar jag. Måste vara en härlig upplevelse att simma ibland dem särskild när de är så ovanliga att möta!!
Svar från Lena Holm 2012-11-15 22:07
Hej Anne-Sophie,
det försöker simma undan från lampljuset så det registrerar det definitivt. Dock tror jag inte att det tar någon skada. Det var en enorm upplevelse att se dessa, det här är verkligen som en "utomjording".
Hälsningar Lena
Otroligt intressant och enormt snygga bilder!
Svar från Lena Holm 2012-11-15 22:08
Tack Magnus,
jag rotar runt i litteraturen och återkommer med både bild och text i helgen.
Hälsningar Lena
Ännu en ny bekantskap, kronmaneten. Den som du fångat med maten i mun är häftig. Tack för att jag får titta på dom utan att dyka
Marianne
Svar från Lena Holm 2012-11-15 22:20
Tack Marianne,
du är så välkommen.
Hälsningar Lena
Spännande med undervattensbilder! Intressant med UV-bilder från Nordens kalla vatten. Sista bilden är favoriten!
Svar från Lena Holm 2012-11-16 17:32
Tack Gerlach,
visst är det lite häftigt att trots att dessa finns ute i världen, så är det bara i Norden man kan se dem. Kul att du gillar sista bilden, jag retar mej nämligen på att modellen tittar åt helt fel håll.
Trevlig helg
Lena
Wolfgang 2012-11-16 21:51
Jag uppfattar att han tittar på den lilla maneten. Förresten, den 3 dec kommer Jonna Bergström till min fotoförening FFIM för att visa UV-bilder.
Trevlig helg!
Wolfgang
Wow, helt suveränt fina bilder!
Ha en jättefin helg!
Ewa
Svar från Lena Holm 2012-11-16 17:39
Tack Ewa,
det här så nära alien man man komma tror jag.
Hälsningar Lena
Dina bilder är lika fascinerande varenda gång och det är verkligen kul att kika in på din blogg!
Ha en underbar helg Lena!