En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En annan isdykare och de coolaste simfötterna

Christer Hurve tipsade om Råstasjön i Solna och det blev en liten lördagsutflykt dit. Solen strålade över is och snö när vi kom fram. Jag hade tänkt mej att fotografera hägrar men hittade ett par andra läckra arter. Först blev jag helt såld på den isdykande viggen.

 

Praktfull med sina gula ögon och de vackert glänsande fjädrarna som ser både gröna och lila ut beroende på hur fågeln rör sej i solskenet.

Den simmade längs iskanten i den lilla pöl med öppen vatten som fanns. Här tror jag faktiskt att den hörde ljudet från min kamera för den vred på huvudet och tittade rakt på mej.

Sedan dök den och försvann in under isen.

Den gör sej redo...

...och sedan försvinner den. Jag lyckades aldrig fånga den precis när den kom upp.

En annan fågel som jag också fastnade för var sothönan. Det fanns två stycken och när de inte simmade runt med gräsänderna eller dök brevid viggarna, stegade de runt på isen.

 

Det var då jag lade märke till deras fantastiskt fina simfötter. De har inte simhud som änder, gäss och svanar utan dessa fötter ser mer ut som de senaste modeller av simfötter som man kan köpa för dykare.

Dessa fötter lämpar sej antagligen bra både för att simma och att gå omkring med på blöta underlag som kanske inte bär så bra.

Knallröda ögon ser ju också rätt coolt ut.

Även sothönan pysslar om sina fjädrar en del mellan dyken och promenaderna på isen. Vi såg även hägrar, svanar, änder och en del småfåglar men det får bli ett annat inlägg. Tack Christer, det här var ett toppenställe!

 

Ha en bra lördag alla,

Lena  

 

Inlagt 2013-03-16 16:00 | Läst 6062 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket fina fågelbilder och temat är dykning ser jag. :-)
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2013-03-16 17:15
Tack B-O,
jag vill bara iväg och "bada" nu så det är kanske inte så konstigt. Fåglarna gör mej dock väldigt fascinerad. Genom att titta på näbben och fötterna kan man få en god inblick i hur en fågel lever.
Hälsningar Lena
Vilka fräcka fötter! Och de ser lite för stora ut också, men är väl riktigt bra anpassade till funktionen.
Fina bilder Lena!
/ Lena
Svar från Lena Holm 2013-03-17 09:24
Tack Lena,
ja de är ju så fräcka och helt anpassade för just denna arts sätt att leva. Många fåglar som rör sej i våtmarker har stora fötter. Vi såg även en vattenrall och det har alldeles för långa tår, men det funkar bra just där den håller till.
Hälsningar Lena
Verkligen mycket fina fågelbilder och fina färger.
Svar från Lena Holm 2013-03-17 09:26
Tack Stefan,
det var fina förhållanden och fåglarna poserade villigt. Alla utom vattenrallen och den lilla gärdsmygen, som var ack så svårfångade. Mer om dessa senare.
Hälsningar Lena
Klart du gillar dessa, ni har ju samma intresse :-)
Isdyk och simfötter, du kan ju inte ha bättre kompisar ;-)
Härliga bilder på "kuliga" fåglar fick du !
Ha en skön kväll !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-03-17 09:27
Tack Ing-Marie,
de må vara vanliga fåglar i en pöl med vatten, men jag tycker de är så roliga att stå och titta på.
Hälsningar Lena
Fina bilder
Har aldrig sett en vigg förut vad jag kan komma ihåg.
Fina simfötter du fångat
Svar från Lena Holm 2013-03-17 09:31
Tack Bengt!
Viggen är nog inte direkt ovanlig och nu kommer du att lägga märke till den om du passerar en dam med fåglar. De synns väl med sina vita och svarta fält och de gula ögonen. Det är kanske lätt att tro att simfötter måste se ut som på en and eller svan men det finns varianter på temat. Sothönans tycket jag var extra läckra.
Hälsningar Lena
Finfina bilder Lena! Du är en riktigt duktig fågelfotograf! =)
Svar från Lena Holm 2013-03-17 09:33
Tack Heléne,
det gäller att vara på rätt plats och att vädret är OK, då går det att fånga även bevingade djur på bild. Det här är ett lättillgängligt ställe som bjuder på många arter och man behöver inte ha de allra värsta prylarna.
Hälsningar Lena
Hahaha, titeln tänkte jag att det var Ditt isdyk ;-)
Jag har ju varit lite inaktiv ett antal dagar på grund av mycket arbete, några dagars ledighet och sen mycket arbete efter ledigheten. Det blir alltid så när man ska iväg och kommer åter, men det är bara att stänga av när man är ledig, jag har den förmågan tack och lov. Det finns annat jag inte kan stänga av dessvärre.

Så charmiga bilder och vackra. Förstår att Du föll för Viggen, hans dykstil är störtskön. Sothänan är så söt, visst har hon en skön simstil.
Sista bilden tycks hon säga något till Dig, urskön pose Du fångat där.
Ha det gott Lena!
/syssy
Svar från Lena Holm 2013-03-17 09:37
Tack Syssy,
det här var en härlig lördagstur och jag fick stå och titta på fåglarna en lång stund när sambon promenerade runt sjön. Sedan gick vi en sväng ihop och hittade några andra arter fåglar, dock inte så "lättfångade" som dessa.
Det ser så härligt ut när fåglarna dyker och sedan kommer upp helt "torra". Vattendropparna bara rullar av den isolerande fjäderdräkten. Kul att du tittar in när du har tid.
Hälsningar Lena