En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Alaskaturen fortsätter - Glaciären LeConte

En förmiddag gjorde vi en tur till glaciären LeConte. Vi lämnade Swell och drog iväg ombord på dykbåten Indy, lastade med varm choklad och matsäck. Alla som ville hoppa på isfalken eller paddla kajak var iförda torrdräkt.

Vi färdades genom LeConte Bay och vår kapten lotsade oss fram mellan de blåaktiga isflaken för att komma så nära glaciären som möjligt.

När vi började närma oss glaciären låg det mängder med sälar och vilade på isflaken. Det var flera hundra stycken och de tittade lite nyfiket på oss när vi kom smygande med båten.

Sälarna var oemotståndliga och jag hade 300 mm på kameran vilket passade utmärkt för avståndet till sälarna.

Isen varierade i färg på ett häpnadsväckande sätt från glänsande vit till kornblå. När glaciärisen packas blir kristallerna större och isen klar. Isen absorberar sedan alla andra färger utom blått, vilket gör att den blir blå för oss.

Is som den vackraste glaskonst.

Väl framme tornade glaciären upp sej. Den är ca 1,6 km bred och sträcker sej ca 34 km.

Det fanns en hel del sjöfågel i området.

LeConte Bay är ca 250 m djup och glaciären är känd för att den kalvar under vatten. Det bildas sk “shooters” när isen som lossnar under vatten flyter upp till ytan. På bilderna ovan kan man se hur ett isflak plötsligt kommer upp ur vattnet. Det var betydligt större än det ser ut på bilden.

Vi väntade tålmodigt på att få se isen kalva ovan ytan.

Det knakade en hel del men vi fick inte se något riktigt spektakulärt, lite plask blev det i alla fall.

Omgivningarna runt glaciären var spektakulärt vackra och om man ville kunde man ta en av kajakerna och paddla iväg en stund. För de som undrar så dök vi inte här för vattnet var nästan mjölkvitt dvs sikten var urusel. De stora isflaken till höger på bilden skulle provade vi istället att klättra på.

 

Glaciäris är bucklig, hård och hal så att klättra på den var inte det lättaste. Torrdräkten var ett måste för denna övning. Den fungerar som en överlevnadsdräkt och flytväst kombinerat. Med våthandskar och huva var det sålunda inga problem att hamna i vattnet.

Fredrik och Andy tog sej till toppen på detta flak. Det som ser ut som prickar i luften var små irriterande flugor. Den enda gången vi hade irriterande flygfän på hela resan.

Flera insåg att det enklaste sättet att ta sej tillbaka till båten var att hoppa i vattnet och simma fram till stegen. Fredrik tyckte man skulle göra det med viss stil.

Vårt plaskande gjorde att flera sälar tittade upp ovanför ytan.

 

Isformationerna var fascinerande och det blev väldigt mycket bilder. Vi avslutade vårt besök med att ta med oss lite is tillbaka till Swell.

Innan middagen serverades drinkar med glaciäris och vad passar bättre på en dykbåt i dessa trakter än Kraken rum. Mer om bläckfiskar senare...

 

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2013-09-11 19:45 | Läst 5092 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
O, vilka vackra isflak. Vilken syn att få se detta i verkligheten.Jag är nog lite avis......men bara lite.
Härliga bilder från isklättringen .
Sälarna är så charmiga
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-09-11 20:01
Tack Marianne,
det här var häftigare än jag förväntat mej. Jag visste att det ingick en tur till glaciären i resan (man kan ju inte dyka hur mycket som helst) och det var en riktigt cool tur. Sälarna var dessutom en bonus för det brukar inte alls vara så här mycket säl på plats. De är charmiga och jag var glad att jag hade med mej ett extra objektiv (det stora).
Hälsningar Lena
Du bjuder på häftiga upplevelser med så fina bilder, intressant att följa! Ha det gott,LO
Svar från Lena Holm 2013-09-11 21:35
Tack LO,
det var väldigt vacker natur på denna resa, så det var bara att rikta kameran och trycka av. Det kommer nog några inlägg till....valarna och bläckfiskarna har jag inte visat ännu.
Hälsningar Lena
Magnifikt Lena. Isbilderna är hur fina som helst, jag har aldrig sett isen så ren och blank. Jag har mycket kvar att uppleva :) /Frode
Svar från Lena Holm 2013-09-11 21:37
Tack Frode,
isen var verkligen en överraskning och att fotografera de klara isflaken med tele ett riktigt nöje.
Hälsningar Lena
Härliga bilder, isformationerna och sälarna är underbara //Mats
Svar från Lena Holm 2013-09-11 21:38
Tack Mats,
den här turen bjöd på en del överraskningar t ex att det var så mycket sälar och att isen var så klar och vacker.
Hälsningar Lena
Jäklar vilken fin färg på isen!
Svar från Lena Holm 2013-09-11 21:39
Yes,
den var verkligen isande blå i olika nyanser.
Hälsningar Lena
Det måste vara fantastiskt att vara där
Ken//
Svar från Lena Holm 2013-09-11 21:41
Det var det Ken! Alaska var nog den häftgaste semesterresa vi gjort.
Hälsningar Lena
Vackra bilder på de fina isformationerna
Svar från Lena Holm 2013-09-11 21:46
Tack Bengt,
det fanns sååå många fina isformationer och det blev såååå många bilder.
Hälsningar Lena
Var med och startade Dykarklubben KRAKEN i slutet på 60-talet och dessutom så gillar jag Rom.
Var på Grönland och dök 1980, men dina isbergsbilder slår mina (gamla) bilder med hästlängder.
Svar från Lena Holm 2013-09-11 21:45
Hej Leif-Göran,
jag känner igen ditt namn och jag har ju träffat flera av dina klubbkamrater. Jag känner mej verkligen hedrad över dina ord. Grönland vore spännande, har hört en del om det.
Hälsningar Lena
Häftigt, härligt och fantastiskt..... Den klara isen blir ju som glas... Verkligen kul att se!! Och tack för fina bilder!! //PeterL
Svar från Lena Holm 2013-09-11 21:50
Tack Peter,
den här turen bjöd på betydligt mer än jag väntat mej och den klara, vackra isen var en överraskning.
Hälsningar Lena
En så spännande och rolig resa du gjort med så många facetter och upplevelser!!
Vackra bilder på isen fick du, likaså på sälarna.
Bilden på Fredrik som hoppar i vattnet är hisnande, var det inte kallt trots torrdräkten?????
Svar från Lena Holm 2013-09-13 07:50
Tack Anne-Sophie!
Alaska slår nog alla resor som vi varit på tidigare, åtminstoen om man ser till totalupplevelsen på land och i vattnet. Det var väl ca 1-2 grader i vattnet men med full mundering är det inte kallt att bara hoppa i och sprattla runt lite på ytan.
Hälsningar Lena
Gissa om du gör mig sugen på att åka till Alaska, minnen från turer uppe i Svalbard vaknar till liv och jag kommer ihåg hur vacker all denna is är.
Dina läckra bilder gör inte heller att polarfebern vill gå över. Även sälar som liknar dina, solandes på klippor och såg ut som böjda bananer, såg vi där.
Ser ut som inte alla var klädda i torrdräkt. Finns hopp för mig..;)
Väldigt vackra bilder som jag njuter av, förmodar att drinken med glaciäris satt bra efter den dagen.
Svar från Lena Holm 2013-09-13 07:56
Hej,
jag kan varmt rekommendera Alaska Inside passage med båt. Helst en ganska liten båt (Fartyg menar jag förstås). Vi var tolv gäster och det var perfekt men lite större än så går säkert också bra. Dessutom bör man ha minst en mindre båt med sej, typ zodiak eller annat så man kan komma riktigt nära naturen. Det var inte förbjudet att följa med utan torrdräkt men om du tittar på bilden med båten så ser du att den har öpna sidor. Det sprutar vatten när den kör och det är lätt att bli blöt även ombord. VIlle man sedan klättra på isen eller paddla så var ju torrdräkten det perfekta plagget, så de ville att vi skulle ta på dem.
HÄlsningar Lena
Kraken rum...Det blir inte mer saltstänkt än så :-)
Massa fina bilder och det är inte utan att man beundrar er för alla resor och äventyr ni åker på. Kustområderna vid Brittish Columbia och Juneau måste vara en riktig höjdare.
Mvh //Simon
Svar från Lena Holm 2013-09-13 07:59
Man kan åka till sydostasien på dyksemester och man kan åka till Alaska, ungefär samma kostnad om man vill ha någorlunda komfort. Vi gillar Nordamerikas västkust och har numera även vänner där. Alaskaturen var helt fantastiskt och slår nog alla andra resor vi gjort.
Hälsningar Lena
Du upplever så mycket fantastiskt på dina resor och det verkar vara fullt upp, så du skulle väl nästan behöva semester efteråt.
Så vacker isen var, tänk vilka vackra skulpturer dom skulle kunna göra av den.
Kul att det var så mycket sälar just då.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-09-13 08:02
Du har delvis rätt, man är lite sliten när man kommer hem och denna gång hann vi bara landa och lasta om innan vi drog till västkusten för SM.
Isen var oerhört vacker och de klara blå styckena förvånade verkligen. Jag är ju svag för djur så sälarna tyckte jag var toppen.
Hälsningar Lena