En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ålgräsmonstren i Skår

Största chansen att få se bläckfisk har man om man dyker i mörkret. Så här års är det mörkt redan vid femtiden och man kan avsluta en dykdag med ett mörkerdyk innan middag. Vi pratade med andra dykare som nyligen sett bläckfisk i Skår, så Skår fick det bli. 

Det hade nästan mörknat när vi kom fram. Ljuset till höger är där färjan till Lysekil lägger till. Tyvärr så hör man färjan när man är under vatten, vilket är lite störande.

Det första jag fick syn på när vi kom ner på ca 3 meters djup var den här fina eremitkräftan som satt på ett ålgräs. Men vi måste passera snabbt för här finns det inga bläckfiskar.

Vi möter den genomskinliga klarbulten, som visar hela sin anatomi när vi lyser på den med våra lampor. De simmar runt i öppet vatten och stannar ibland till i ljuset.

Det här var ett annat nästan transparent djur, en liten räka som också simmade i öppet vatten. Räkor kan man ofta se i mängder på nattdyk. Vi fortsatte simma djupare längs mjukbotten och spanade hela tiden efter de små bläckfiskarna.

Fiskar ligger stilla och sover, som denna kantnål. Jag tog bara ett par bilder för att inte störa den.

Denna kantnål sov också men jag kunde inte motstå att ta en bild då den låg så perfekt med huvudet mot ett blad.

På ett ställe var lerbotten helt täckt av ormstjärnor som myllrade omkring. Den här simkrabban hade bestämt sej för att ormstjärna fick bli dagens middag. Lättfångat var det i alla fall. Inte en bläckfisk så långt ögat kunde se...

På ca 25 meters djup så vände vi och började sakta simma tillbaka. Eremitkräftorna sprang runt på botten. Just denna har en fin päls av hydroider på sitt skal.

Tillbaka på grundare vatten hittade vi tångruskor och där hade de större räkorna börjat titta fram med sina röda ögon som reflekterar ljuset så det ser ut som pyttesmå lysdioder inne bland tångbladen. Ingen bläckfisk och dyket led mot sitt slut.

Ålgräset på ca 3 meter lockade mej igen och jag siktade på några bilder av ålgräsrosorna. Då fick jag syn på vad som såg ut som en monsterspindel som satt på ett strå. Den såg nästan död ut men rörde plötsligt på sej...

Jag upptäckte snart att det satt lurviga "spindlar" på flera ställen och att de stirrade på mej med röda ögon. Riktigt läskiga små monster. Den här har en ålgräsros bakom sej.

 

 Jag vet inte vad det är, kanske någon sorts spindelkrabba. Det finns Japanska spindelkrabbor som har en benlängd på upp till tre meter. Tänk att möta ett sådan i mörkret! Dessa var några centimeter långa, men blänga ilsket kunde de ändå, som små monster i det svarta vattnet.

 

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2013-11-11 19:31 | Läst 12768 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Att du vågar? /Frode
Svar från Lena Holm 2013-11-11 19:41
Mörkerdyk är ombonat och mysigt, man simmar där och spanar efter liv i den ljusrymd man förmår lysa upp. Det vimlar ju inte av stora predatorer i Gullmarn direkt...Mörkerdyk i öppet vatten med haj är däremot en annan sak.
Hälsningar Lena
Som badkruka så är dina bilder precis lagom känns kyligt ända hit men fantastiska bilder levereras och sista är grym :-)
Svar från Lena Holm 2013-11-11 19:48
Tack Birgitta,
det var 11 grader i vattnet så det var ganska bekvämt. Vi har mycket kläder på oss. Det regnade dock då vi kom upp och då var det mindre mysigt att byta om. Det funkar inte att sätta sej i bilen iförd en blöt torrdräkt.
Hälsningar Lena
Gullmarn är härligt att dyka i. Gjorde en stor del av mitt år som röjdykare där.
Hade dykt i flera år före jag tvingades göra lumpen. På den tiden (1977) var det fängelse eller göra sin värnplikt. Jag gjorde min som dykare eftersom det var det enda som intresserade mig.
Ett meningslöst år vill jag påstå. vi tränade på att röja minor som under andra världskriget.
Våra befäl var till större delen personer som hade haft trasiga leksaker som barn och var lika trasiga mentalt. Vår utrustning var 10 år efter vad jag dök med privat.
Din tjusiga kamera hade vi inte utan en Nikonos III med svartvitt. Inte lika kul men vi skulle ju också bara fota minor.
Dina bilder är grymt fina.
Jag dyker fortfarande men numera inte med kamera.
Både Gulllmarn och området utanför måste vara ett av Sveriges bästa områden för dykning.
Det skall ju finnas goda möjligheter att se haj strax norr om Lysekil. Har dykt där många gånger men tyvärr aldrig sett någon haj.
Någon bläckfisk har jag heller aldrig sett i dessa vatten.
Svar från Lena Holm 2013-11-11 22:11
Tack Mats !
Trevligt att läsa om dina dykerfarenheter. Det ska finnas småfläckig rödhaj utanför Lysekil och förra året såg några dykare dessa även vid Fossens camping. Vi har dock aldrig fått se dem. Pigghaj tror jag man sett på Persgrunden. Vi dyker gärna i Gullmarn, det är enkelt och det finns hur mycket som helst att se.
Hälsningar Lena
Flash Gordon 2013-11-11 22:50
Det skall även finnas möjlighet att se blåhaj därute enligt ryktet från dykguidern.
Har själv sett Brugd ute vid svartskären vid Måseskär när jag dök en gång för flera år sedan.
Att vara i vattnet med haj som är längre än ens egen båt är skrämmande.
Den var dessutom nyfiken.
Att se denna kanske 7 meter stora skugga med hajfena passera bra 5-10 meter ifrån oss fick adrenalinet att gå på max.
Nu kände jag till Håkärringen sen jag sett den förr därute när jag fiskat. Så den gången visst jag att hajen inte var farlig. Fast den fick verkligen hjärtat att åka upp i halsgropen. Den passerade oss ett antal gånger innan och efter vi kom upp i båten.
Svar från Lena Holm 2013-11-12 07:59
Vilka äventyr! Det vore helt fantastiskt att få se en brugd. Det går resor till England och Skottland där man får möjlighet att snorkla med brugd och fotografera. Jag är övertygad om att jag skulle bli lite skärrad om det dök upp en brugd eller en håkäring på ett dyk här hemma. helt enklet för att man inte förväntar sej det. Jag vet att de är ofarliga men man möter ju inte så stora djur i våra svenska vatten. Jag såg en säl på ett av dyken vid Väderöarna i helgen och det var en överraskning i sej, fast säl på Väderöarna är man trots allt beredd på.
Hälsningar Lena
Återigen en härlig värld du presenterar!! Magiskt, där nere... Jag har sett mycket av västkusten på ytan, och strax under men... Den sista bilden är ju härlig... Lite rödögd efter en blöt kväll kanske men... Blubb... :) //Peter
Svar från Lena Holm 2013-11-11 22:12
Tack Peter,
rödögd var den minsann och just på sista bilden tittade den rakt mot mej.
Hälsningar Lena
Fina o intressanta bilder + text! Hälsn, LO
Svar från Lena Holm 2013-11-11 22:13
Tack LO,
det blir en del bilder då man dyker tre dagar så det kommer nog några fler.
Hälsningar Lena.
Att få blicken: "Va glor'u på" från sista bilden var som ett uppvaknande efter en spännande film. Sanslöst bra bilder tycker jag.
Svar från Lena Holm 2013-11-11 22:14
Tack Nils-Erik,
jag fick de coolaste bilderna precis på slutet av dyket, på så pass grunt vatten att många dykare enbart passerar denna region utan att ens titta vad som finns där. Ålgräs kan bjuda på mycket spännande livsformer.
Hälsningar Lena
Mycket speciella individer därnere kan man se på dina bilder! De är inte gulliga i alla fall men har en helt annan charm! Kul att se är det verkligen!
Svar från Lena Holm 2013-11-11 22:16
Tack Dan,
jag sparar de gulliga djuren till en annan dag :-). Du har dock rätt, de flesta är inte så gulliga kanske, men rätt coola.
Hälsningar Lena
Så mycket härliga filurer som du fångade här så får du vara nöjd även om du missade bläckfiskarna !
Mysiga bilder på en hel det häftiga djur :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-11-12 07:49
Tack Ing-Marie,
man behlver nog göra ett antal dyk för att få se bläckfiskarna och det är lite för långt till västkusten för att det ska bli flera än en sen höstresa. Jag får nöja mej med de andra filurerna.
Hälsningar Lena
Jag skall erkänna jag fick kalla kårar längs med hela ryggen enbart när jag läste att du var nere i vattnet när det är mörkt och möter alla dessa spöklika varelser.
Min livskamrat kom också för han är intresserad av allt som finns i denna annorlunda värld som flugfiskare.....
Det är enbart konstatera att spännande är det trots min rädsla se vad havet har att bjuda oss..vilka bilder vilken tuff brud du är.
Natti natti
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2013-11-12 07:54
Tack Gun -Inger,
att dyka i mörker på en badplats där det inte är strömt är inte så läskigt som det låter. Det påminner lite om att nattorientera och det är antagligen mer farligt att vara ute och jogga i mörkret i en större stad. Jag upplever ofta nattdyk som ombonade och mysiga när man simmar runt i skenet från en ficklampa och spanar etfter de livsformer som bara kommer fram på natten. Många krabbor, humrar, eremitkräftor och räkor kommer är betydligt mer aktiva på natten.
HÄlsningar Lenla
Vilken resa du tar med oss på, det är ordentligt spännande under vattnet!!
Fina bilder som alltid, Kantnålen fastnade jag personligen för kanske för att den trötta blicken påminner mej starkt om mina tonårstjejers uppsyn!
Spindelkrabban är helt underbar också med ett helt annat uttryck i blicken!
Svar från Lena Holm 2013-11-12 18:05
Tack Anne-Sophie,
kantnålarna och havsnålar är underliga men bedårande fiskar. Kul jämförelse med dina tonårstjejer.
Hälsningar Lena
Vilka underbara bilder och Kantnålen var ju hur söt som helst! =)
Du är fenomenal på detta!
Ha en bra dag!
Svar från Lena Holm 2013-11-12 18:03
Tack Heléne,
just kantnålar och havsnålar är bedårande med sina låga nosar. De är släkt med sjöhästar och det kan man nästan föreställa sej när man ser dem.
Hälsningar Lena
Det är så spännande att få se dina bilder från havens djup. Detta är sånt som en annan inte kan se. Jag gillar den lilla genomskinliga räkan och monstren som stirrar på en med sina röda ögon. Tänk om det fanns såna där odjur på land, kanske tur att dom är är dom är
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-11-12 18:08
Tack Marianne,
just på detta dyk fick jag faktiskt de roligaste bilderna nästan i strandkanten, så havens djup känns lite väl häftigt. Små räkor och krill är ofta genomskinliga med något litet mönster på. De spritter omkring och är svåra att få skarpa bilder på. Det finns ju en del läckra smådjur på land, kolla på John Hallméns bilder.
Hälsningar Lena
Så fina bilder och spännande inlägg!
De små genomskinliga varelserna är så fint fångade och spindeln gillar jag extra mycket! Tack igen för att jag får följa med dig ner i havsdjupets värld!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-11-13 21:34
Tack Ewa,
du är alltid välkommen.
Hälsningar Lena
Du bjuder verkligen på fantastiska bilder och texter! Avundsjuk. Tänker bara på Lysekil som sommarstad...
Svar från Lena Holm 2013-11-14 08:49
Tack Christer,
det är lättare att komma till Lysekil så här års. Det finns parkering överallt :-) Dykningen är rätt OK på vintern också men senare än så här brukar vi inte åka ner.
Hälsningar Lena
Christer_hurve 2013-11-14 12:26
Borde nogåka dit ngn gång denna årstid. Det sägs att hummerfisket är en upplevelse...