En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Alla dessa ägretter

För bara några år sedan var det ju lite extra att fotografera en ägretthäger på mina breddgrader. Kanske inte att se den med kikare, men att faktiskt komma så nära att det blev bra bilder. I år finns det mängde med ägretter vid Hjälstaviken, men de är även vanligare på andra platser runtomkring. 

De som finns vid Hjälsta ska komma från lyckade häckningar inom närområdet. Denna kväll gick det åtta stycket som man lätt kunde se innan man ens klättrat upp i tornet och det var flera inom fotoavstånd om man hade 400-500 mm brännvidd. Jag kollade även från tornet och kunde då se 7-8 stycken till på längre avstånd. De stora vita fåglarna är ju lätta att se även på mycket långt håll.

De flyttade ofta på sej och man kunde bara stå och vänta så landade någon förhållandevis nära. Däremot interagerade de inte nämnvärt med varandra, så det blev inga actionbilder. De gick mest i vattnet och plockade i sej småfisk som det verkade finnas mycket gott om. 

När något skrämde upp gässen lättade oftast ägretterna också, om än med viss fördröjning.

De flög några varv och landade igen på ungefär samma ställe.

Från gömslet kan man komma ännu närmare men där är det färre individer och bakgrunden blir lätt lite rörig. Den kritvita fågeln sticker dock alltid ut ordentligt. 

När solen gick i moln blev bakgrunden bättre och här tycker jag den ser nästa exotisk ut.

Nästan oavsett vad dessa fåglar gör är de spektakulära tycker jag. 

Därför bjuder jag på några extra ägrettposer mot slutet.

Tjusiga, eller hur?

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-09-16 20:32 | Läst 576 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Väldigt vackra fåglar, och fint fångade!

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2023-09-16 22:55
Tack Thomas,
de sticker ut med den vita fjäderdräkten och det är ju tacksamt för fotografen.
Hälsningar Lena
Så vackra fåglar. Snyggt med alla olika poser du fångade.
Vi åker ner i morgon och stannar till måndag.
Förutom ägretterna så hoppas vi på att skäggmesarna visar sig.
Visserligen har jag en hel del bilder sedan tidigare på dessa, så själva upplevelsen känns minst lika viktig denna gång.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-09-16 22:59
Tack Ing- Marie,
du lär få många chanser på ägretterna men skäggmesarna har varit synnerligen sporadiska. Jag har inte lyckats få dem på bild när jag varit där och knappt ens hört dem i vassen. Ni kan ju dock tillbringa mycket mer tid på spången än jag har haft möjlighet till och ibland har man ju också tur. Det ska bli kul att få se vad du lyckas fånga på bild. Önskar er en trevlig tur och vädret verkar ju bli hyfsat. Det ser ut att bli kallt på natten mellan söndag och måndag och förhoppningsvis får ni lite vacker dimma.
Hälsningar Lena
Vackert, en fin fågel. Jag såg min första för 3-4 år sedan så den var nog inte så vanlig här mer heller, men ökat mycket de senaste åren. Fin bild med den flygande i skärpa och de vitkindade i bakgrunden, fina bilder även på slutet.
Svar från Lena Holm 2023-09-17 13:20
Tack Peter,
jag minns när jag åkte specifikt för att se en ägretthäger i Märsta som man kunde komma ganska nära om man hade tur. Jag kom inte särskilt nära. Nu finns det hur många som helst och de poserar utan vidare samt flyger upp och visar sej på bästa sätt.
Hälsningar Lena
Absolut väldigt tjusiga och dina bilder visar det mycket rättvist tycker jag. Kanske får man turen att se någon häromkring, jag tror att det har hänt att det dykt upp någon i närheten. -Fint inlägg!
Svar från Lena Holm 2023-09-17 13:29
Tack Morgan,
kolla i artportalen, där man man lätt se om det finns några i närheten av där man bor. Jag tycker de är mycket läckra i sina helvita dräkter.
Hälsningar Lena
Extremt bra ägrettbilder med spännande moves i uppvisningarna. Och som du säger - exotisk. Också välframkallat. Har inte sett ägrett hemma i sjön i år - borta.
Svar från Lena Holm 2023-09-17 13:30
Tack Stefan,
de är lite knepiga att fota, i synnerhet om solen skiner. Det är lätt att bränna ut delar av fågeln. Dessa bilder är rejält underexponerade.
Hälsningar Lena
Tjusiga och spännande! Och det blev fin fina bilder också! Bilden nr tre är så läcker. Jag bara njuter och beundrar. Du är en fantastisk och inspirerande fotograf!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-09-17 13:33
Tack Halina,
du är alltid så positiv i dina kommentarer :-) Jag tycker att det är eleganta fåglar och imponerande i sin storlek. Jag har även svårt att motstå svanar, men de är lite klumpiga jämför med dessa.
Hälsningar Lena
Är tydligen till Hjälstaviken man ska åka för att titta på dessa vita skönheter.
Utomlands har jag sett dem traska omkring på risodlingar och sumpmarker, men tror inte jag sett några i Sverige ännu.
Fina bilder visar du och en hel del kul poseringar.
Svar från Lena Holm 2023-09-17 13:35
Tack Margareta,
jag har sett dessa utomlands i flera olika sammanhang. De är lätta att få syn på för de sticker verkligen ut med den helvita dräkten. Vid Hjälstaviken kan man nog garanterat se dem nu, både vid gömslet och tornet.
Hälsningar Lena
Kanonfina bilder Lena! Hörde faktiskt från en fågelskådare att det har blivit betydligt ”vanligare” med just den här arten nu än för några årsedan. Han hade sett 8st genom tubkikaren.
Svar från Lena Holm 2023-09-17 19:07
Tack Joakim,
det finns absolut många fler individer i mina trakter nu än för 3-4 år sedan. Det roliga med dem är att de syns på väldigt långt håll även utan tubkikare och den är lätt att känna igen. Svanar sitter ju inte i träd men de här gör det.
Hälsningar Lena
Kul, Och bra bilder här! Undrar om det är en klimatrelaterad ökning av dessa Ägretter..? Själv såg jag min första Ägrett i förra veckan, flygandes rakt öven min mors tomt på rätt så låg höjd.. Det hade funkat bra även med en mobil.. istället stod jag med en större häcksax i mina händer! Detta hände sig inom 'Svinpestsmittat' skyddsområde 20 mil härifrån, och ryggen värker fortfarande..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-09-19 13:03
Tack Jan,
det är inte så lätt att veta om det är klimatrelaterat eller ej. Arter flyttar ju långsamt och successivt på sej hela tiden. Det kan förstås vara väder och vind som påverkar eller så är det att någon annan art minskat och då finns det plats för en annan i den typen biotop.
Hälsningar Lena
Otroligt vackra fåglar! Alltid fina foton från dig. Har fortfarande inte varit där. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-09-22 07:50
Tack Nina,
Hjälstaviken finns kvar men nu är det ganska mycket aktivitet där och många ägretter.
Hälsningar Lena
Mycket vackra fåglar. Bra fångade situationer och poser.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-10-18 19:28
Tack Jörgen,
när det plötsligt finns så många i ens närhet måste man ju passa på.
Hälsningar Lena