En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Åter på jakt efter kungskrabba

Efter Nordkapsklippan och vandringsturer på land var vi riktigt sugna på mer dykning, och så måste vi ju leta efter krabbor. Vi hoppade i vid en liten ö som hette Trollholmen och hittade nästan genast uer. Dessa storögda fiskar har vi sett några enstaka gånger i Norge, alltid betydligt djupare är här. 

Det fanns gott om dem. Det är en god matfisk men dessa var för små och alldeles omöjliga att fånga. Det är tillåtet med undervattensjakt i Norge men vi brukar nöja oss med att plocka pilgrimsmusslor. 

De vackra röda fiskarna höll ofta till i närheten av en klippskreva där de kunde simma in och gömma sej. 

Vi simmade fram och tillbaka över grus och snäckskalsbotten med tareblad och spanade efter de stora krabborna, men ingenting. Stora sjögurkor hittade vi däremot och fisken i bakgrunden är en liten torsk. 

På stenar satt det mängder med mindre sjöborrar med långa taggar. Det finns en fisk som tycker mycket om dessa taggiga bollar...

...och plötsligt låg det en stor, välmående havskatt på botten. Den låg i en mycket dålig fotovinkel mot en berghäll och jag försökte fota den uppifrån och snett från sidan.

Eftersom jag var rätt nära tyckte den nog att jag var lite störande för plötsligt vände den sej om och visade upp alla tänderna i gapet. En styrkedemonstration för den anföll inte...

...och den stängde munnen nästa på en gång. Nu hade den ju dock vänt sej om och ställde då upp på ett par porträttbilder utan att hota oss igen. Sedan lämnade vi den på botten.  

Vi hittade ytterligare en havskatt inne bland tarebladen på ett annat dyk och trodde därför att de var vanliga. Men enligt den lokala dykaren Eskil var de inte särskilt vanliga och han hade bara sett havskatt vid något enstaka tillfälle.  

Vi hittade inga kungskrabbor på dessa två dyk och inte senare heller. Vi kunde dock konstatera att stora brännmaneter förekommer även här. Denna är gigantisk och eftersom det var sent på sommaren har den tappat många av sina trådar. 

"Dagens ren" fick blir våra trogna frukostrenar som ibland även tittade in på campingen för att äta lunch eller ett litet "snack" på kvällen. Jag står på vår altan och fotar. Tyvärr var det så kallt att vi aldrig riktigt kände för att sitta ute fast vi hade en fin plats att sitta på. Senare på dagen fick vi åka till affären i Honningsvåg och handla middagsmat...inte krabba. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2019-09-02 17:44 | Läst 4950 ggr. | Permalink

"Roligt att se en Havskatt, men hen hade lite problem med tandregleringen, annars så var det fina bilder tråkigt att ni inte hittade några Kungskrabbor, men det kanske kommer. Ha det gott /Stig"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bara sååå intressant!
En främmande värld för de flesta av oss.
- hawk
Svar från Lena Holm 2019-09-03 17:45
Tack Håkan,
det var länge sedan vi dök så här långt norrut, så det var spännande även för oss.
Hälsningar Lena
Roligt att se en Havskatt, men hen hade lite problem med tandregleringen, annars så var det fina bilder tråkigt att ni inte hittade några Kungskrabbor, men det kanske kommer.
Ha det gott /Stig
Svar från Lena Holm 2019-09-03 17:47
Tack Stig,
havskatten har lite sneda tänder men ser ända ganska cool ut tycker jag. Vi har ätit kungskrabba flera gånger förut, men det hade varit lite extra att få laga till dem på semestern.
Hälsningar Lena
Hej Lena - sikke et scoop med den havkat. Spændende som altid og unikke billeder.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2019-09-03 17:48
Tack Erik,
även om den inte är obekant för oss blir man ändå lite förvånad när det plötsligt ligger en havskatt helt öppet. Det vanligaste är att de gömmer sej i en skreva och bara tittar ut med huvudet.
Hälsningar Lena
Härliga bilder som vanligt från undervattensvärlden.
Och jag som trodde marulken var den fulaste fisken, men det är frågan om nu när man sett havskatten. Men den var ändå fulsöt på sitt sätt :-) Får den bara göra ett besök hos tandläkaren så blir det nog bra .
Hoppas ni hittade något gott på affären !
Svar från Lena Holm 2019-09-03 17:54
Tack Ing-Marie,
jag tycker nog att den är mer fulsöt. I alla fall ser den mer personlig ut än marulken som bara ligger där utan att reagera särskilt mycket när man rör sej runt den. Det fanns tyvärr inte någon fisk i affären utan vi fick ta en köttbit, men det blev rätt gott ändå.
Hälsningar Lena
Instämmer med Hawk, mycket intressant,
Havskatt är inte vacker
Svar från Lena Holm 2019-09-03 17:54
Tack Bengt,
med den har cool attityd :-)
Hälsningar Lena
Uer har jag ätit på resturang i Norge, är väl en stor fisk, dina såg väldigt små ut men det är väl att man blir lurad av ögat. Spännande med kattfisk, har jag aldrig sett vid något dyk. Bilden med brännmaneten var fin
Svar från Lena Holm 2019-09-03 17:58
Tack Peter,
uer kan bli ganska stor, men senast jag köpte en i fiskdisken var det lagom med en fisk till 2 personer så det varierar nog vad som fångas. Dessa var mindre. Havskatt har vi bara sett en gång i Sverige, i Gullmarn. Däremot fler gånger i Norge, de största i Tromsö och Kirkenes.
Hälsningar Lena
Precis som Hawk skrev, spännande och vackra bilder :)
Svar från Lena Holm 2019-09-03 17:59
Tack Joakim,
det finns mycket intressant där nere och förhållandevis få som fotograferar och visar bilder.
Hälsningar Lena
Havskatten gör ju intryck alltså! Och ser känner jag mest igen från korsord, tror inte jag sett någon i verkligheten. Är det inte dom som också kallas kungsfiskar? Superba bilder, alldeles som vanligt! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-09-03 18:01
Tack Björn,
visst är uer och kungsfisk samma sak. Den brukar finnas i fiskdisken ibland, om det är en någorlunda välsorterad butik. Havskatten är läcker men inte alls så aggressiv som den ibland framställs.
Hälsningar Lena
Härliga bilder! Havskatten är ju extra fin.. :-) Sikten ser ju ändå rätt bra ut.. eller?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-09-03 18:03
Tack Jan,
havskatterna var fina och det är alltid roligt att få se dem. Sikten var bra på ytan ner till ca 5 m, sedan blev det mjölkigt ett tag och så klarnade det upp under 15 m. När i kom ner mot 20-25 m var det väldigt fint, men man kan ju inte stanna så länge.
Hälsningar Lena
Att dyka i dessa vatten är häftigt! Ett strå vassare än min cykeltur, tycker jag! Och att ni vågar går så nära havskatten! Den ser skrämmande ut, men är en jättegod matfisk! Säljs över disk utan huvudet (av någon anledning) och kallas nog för kottletfisk, tror jag. Ryggfenan på de röda fiskarna är väl giftig, har jag hört. Eller? Och kungskrabban är inte naturlig i dessa vatten, inte sant?, utan har inplanterats av ryssarna och den har förökad sig och tar död på allt, har jag läst. Du får rätta mig om jag har fel. Hälsningar Wolfgang
Svar från Lena Holm 2019-09-03 21:40
Tack Wolfgang,
jag är djupt imponerad av alla som cyklat upp till Nordkapsklippan för backarna var grymma och vägen alldeles för smal för att rymma både bilar och cyklister. Havskatten har lite dåligt rykte men den är inte alls särskilt aggressiv. Den bara gapade lite för att avskräcka oss och sedan var den nöjd :-) Den är god att äta men vi hade inte alls lust att dräpa den för att få middag. Det är som sagt tillåtet i Norge, men vi plockar bara musslor och krabba (som vi inte hittade). Jag vet inte om ryggfenan på uer är giftig, jag har inte hört något om det. Kungskrabborna har vandrat in från Ryssland och äter det mesta. Här är dock fångsten fri och en del har börjat fiska dem kommersiellt. I Kirkenes där vi såg dem första gången var fisket reglerat.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2019-09-03 22:25
Lena, då hade jag inte tänkt på att det går vanliga bussar upp till nordkapsklippan, för då hade jag tagit cykeln på bussen för att komma dit upp. Och det hade ju varit "tillåten" i min planering, eftersom starten skulle nämligen vara uppe på klippan. Så första dagen var onödigt jobbigt och vädret bedrövligt.
Detta var den 13 aug 2001 och hemma i Malmö var jag den 20 sept efter 5 1/2 veckor.
Jag har kollat om Uer är giftig, men kan inte hitta något om det. Men den har mycket vassa taggar, och det kan ju vara så att man får ett inflammerat sår om man tar i den utan handskar. Nu fick jag även veta att den heter Rotbarsch på tyska, och sådana fanns nämligen rökta utan huvudet i fiskaffärerna i Berlin på 50-talet. Jag har alltid undrat vad det är för fisk, men nu vet jag tack vare Dig! Hälsningar Wolfgang
Lite synd att det inte blev någon jättekrabba till middag, men upplevelsen och bilderna var inte dåliga ändå.
Riktigt charmiga och stora ögon på dessa uer, vet inte men jag tror inte att jag ätit den fisken.
Havskatt tror jag att vi fick i Afrika, osäker men att vi fick upp en då vi var på fisketur vet jag fast den fick hoppa tillbaka i vattnet igen.
Ser ut som om din lite stötta firre har lite problem med tandställningen, kanske dags för tandreglering ich även lite tandborstning. Kan inte påstå att den är vacker, nen lite fulsöt ör den på porträttbilden framifrån.
Svar från Lena Holm 2019-09-03 21:43
Tack Margareta,
uer finns ibland i välsorterade fiskdiskar och är lätt att känna igen. Mycket god att grilla. Jag har inte en aning om det finns havskatt i Afrika. Jag har bara sett dem i kalla vatten, men det kanske var i Sydafrika (på kalla sidan). Jag tycker den är lite småcharmig med sina spretiga tänder.
Hälsningar Lena
Margareta Cortés 2019-09-04 14:31
Kan inte svära på att det var havskatt som fiskades upp, men de där över kallade den för catfish och då jag körde Google så översattes det till havskatt. Men det var ingen vacker fisk.
Svar från Lena Holm 2019-09-06 08:46
Jag tror att catfish är en sorts mal. De är inte heller särskilt vackra.
Hälsningar Lena
Bra - thanks for sharing som dom säger i Amerika. Följer med intresse!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-09-06 17:14
Tack Göran,
det kommer nog ett inlägg till. Kul att du hänger med.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder, den där kattfisken ser lite läskig ut dock, vet inte om jag skulle våga simma för nära den ;)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2019-09-06 17:16
Tack Fredrik,
det hade du nog. Så stor var den ändå inte.
Hälsningar Lena