En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Blue Hole

Gozo utanför Malta är känt bland dykare för det klara blå vattnet och de spektakulära undervattensformationerna. En av de mest populära dykplatserna heter Blue Hole, som man når efter en lagom vådlig klättring (med full utrustning + kamera) i sandstenslandskapet. Väl nere vid havsnivån börjar man dyket i ett stort hål som är ca 20 m djupt.

På bilden ovan är Fredrik på väg ner i hålet. Ca 5-6 m ner i vattnet finns en öppning ut mot det blåa havet åt ena hållet.

Om man vänder sej upp mot hålets mynning ser det ut ungefär så här när det är ett antal dykare och fotografer vid ytan eller på väg ner.

Fredrik är här på väg ner och ut genom öppningen och jag valde att använda blixt för att göra dykaren till en person instället för enbart en siluett. Inne i hålet är vattnet

 ganska stilla men utanför slår vågorna in mot stenformationerna ovanför våra huvuden. På bilden ovan kan man se det stora valvet som är en känd turistattraktion på Gozo.

Från en annan vinkel ser valvet ut så här. Djupet är ca 10 m och jag har enbart använt naturligt ljus (ISO 250, f/7,1 och 1/200 s).

 

 Solen strålar ner genom vattnet och frestar till experiment. Detta är oerhört knepigt att få till på ett bra sätt men jag gillar stämningen i bilden och visar den trots att solen inte är optimal. På väg tillbaka in i hålet simmar vi in i grottan som finns nära hålets botten.

Jag alternerar med att använda blixt för att visa dykaren, men tar även bilder utan blixt med enbart siluetter, som den jag visade igår. Vi har varit i vattnet i snart en timme

och det har samlats en mängd dykare i hålets som är på väg ner.  Vi försökte se till att vara först på plats på morgonen för att få vara i fred och lyckades rätt bra. Men vi var ju en grupp på 11 plus två guider så visst blev det väl ”trångt” ibland, även om de stora grupperna inte hade anlänt ännu.

 

Ha en bra kväll

Lena

Inlagt 2012-09-24 19:53 | Läst 3520 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Oj oj oj så vackert! Dykarna ger verkligen en hint om storleken på grottan. I några bilder ger vattnet och brytningarna från ljuset en ren målerisk känsla!
Svar från Lena Holm 2012-09-24 22:03
Tack Anne-Sophie!
Solljuset, det blå vattnet och stenformationerna blev lite som tavlor ibland. Alla betydligt vackrare i verkligheten än vad jag lyckats fånga på bild. En mycket speciell undervattensmiljö.
Hälsningar Lena
Mycket vackert Lena! Blått vatten är speciellt tycker jag, vet inte om det är färgen i sig eller om den väcker semesterkänslor. Gillar bl.a. också "stimmet" av dykare i bilderna. Gokväll!
Svar från Lena Holm 2012-09-24 22:05
Tackar Ewa,
visst är det semesterkänsla i blått vatten. Vit sand likaså. Stimmet av dykare har jag däremot inget behov av. Det räckre med några få så är jag nöjd.
Hälsningar Lena
Härlig bilder!! Jag kom på en idé som du kan testa.. Ta en bild halv landskap och halv under ytan.. Såg bild 1.. Tänkte att det skulle kunna bli riktigt snyggt.. Men kanske väldigt svårt? pga helt olika ljus? I det här fall kan du testa HDR och kanske ta halv bilden alltså under ytan i rätt ljus sen ovanför ytan alltså landskap i rätt ljus.. Så kan du kombinera båda bilder i Photoshop sen..
Svar från Lena Holm 2012-09-25 20:02
Hej Mikael,
bilder tagna hälften under ytan och hälften över är en utmaning att få till en vettig exponering på, precis som du listat ut. En äkta HDR blir dock mycket svårt om det inte så grunt att det går att använda stativ och ytan är helt stilla. Lite fusk HDR kanske skulle gå och det kan jag testa på någon äldre bild. Tack för tipset!
Hälsningar Lena
Läckert! Blir inget annat än sugen på att dyka ner i det stora blå med utrustning och allt för att få uppleva sådant här :)
Nu är det ju dyrt med både dykarutrustning och dykcertifikat så jag nöjer mig med att följa med på dina äventyr :)
Svar från Lena Holm 2022-12-05 19:07
Tack Joakim,
jag tror att du skulle gilla dykning men det är en hel del prylar som man måste ha och även ett certifikat eller två. Runt Gozo är det vackert blått och en hel del läckra formationer.
Hälsningar Lena