En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Decemberfjärilen

I början på veckan dök den upp första gången. Jag var i köket på kvällen och plötsligt satt det en oerhört vacker dekoration i form av en nässelfjäril på fläkten. Som en perfekt, in i minsta detalj, handgjord "kylskåpsmagnet" satt den på den vita fläktkåpan....Jag hämtade första bästa kamera och den hade en 100-400 mm zoom. Den i allra högsta grad levande fjärilen hade då flyttat till en av de små lamporna under skåpen vid diskbänken.

Efter den korta uppvisningen försvann fjärilen men i går kväll var den tillbaka. Sent i går kväll skulle jag släcka i köket och då fladdrade det till. Nässelfjärilen satte sej på kaklet i köket. Nu satte jag på 100 mm makro istället. 

Fjärilen är så perfekt och oskadad att den kan bara vara nykläckt. Antagligen har den följt med chiliträdet in som puppa och kläckts inne i värmen alldeles på tok för tidigt. Det är i alla fall helt otänkbart att kasta ut den i kylan. Men så värst många blommor har jag ju inte inne just nu...

Den slog sej ner på den våta gröna disktrasan och "provsmakade" med sin snabel. Antagligen törstig...kanske hungrig?...kan man mata en fjäril ??? Jag löste upp lite socker i ljummet vatten och lät den gröna wettexduken suga upp vätskan....När jag bjöd fjärilen rullade den direkt ut sin snabel,... man kanske kan mata en fjäril :-)

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-12-08 20:45 | Läst 5674 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
En söt historia med sockervatten till vinterfjärilen!
Du får mata så gott du kan, finns inget mer att göra tror jag.
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:46
Tack Stefan,
det var ungefär vad jag trodde tills Christer skrev att den skulle övervintra på en kall skyddad plats. Nu sover den på vinden och kanske får jag släppa ut den till våren. Man kan ju alltid hoppas...:-)
Hälsningar Lena
Perfekta bilder på den vackra nässelfjärilen. Framtidsutsikterna för den är kanske inte så goda men sockerlösning på disktrasa - du har bra fantasi, lycka till!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:44
Tack Björn,
den valde disktrasan själv och jag försåg den bara med mer näring än vad som kunde tänkas gömma sej i wettexduken. Tack vare en annan FS medlem har nu fjärilen fått betydligt bättre framtidsutsikter än att bo i vårt kök hela vintern. Den har fått en övervintringsplats på vinden och om allt går vägen kanske jag kan släppa ut den till våren.
Hälsningar Lena
Vad roligt! Nässelfjärilar brukar vara bland de första fjärilar jag ser, ihop med Citronfjärilar, under tidig vår.. då blir man glad! Låter som du hittade en metod att mata den, hoppas den klarar sig länge! Fina bilder, en 'udda' årstid!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:42
Tack,
den var som en vitamininjektion i vintermörkret. Nu har den fina fjärilen fått en övervintringsplats på vinden. Hoppas att få släppa ut den när det blir varmt.
Hälsningar Lena
Vacker nässelfjäril trevligt att den är vaken så sent på året Det är väl bra med socker Kanske honungsvatten är godare för en fjäril Fina bilder på nässelfjärilen Ha en fin kväll Gert
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:40
Tack Gert,
honungsvatten och florsocker i lösning ska vara bra. Den gillade det i alla fall. Nu övervintrar den på vår vind.
Hälsningar Lena
Det var en trevlig historia med läckra bilder vi får hoppas att den klarar sig på din sockerlösning.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:40
Tack Stig,
jag kom fram till att florsockerlösning med honung skulle vara det bästa. Nu har den dock fått en skyddad plats på vinden där den ska övervintra. Hoppas få släppa ut den till våren.
Hälsningar Lena
Vackra fjärilsbilder och en trevlig berättelse
hoppas den klarar sig
ha de bra
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:38
Tack Åke,
den har nu fått en plats att övervintra på och jag hoppas få släppa ut den till våren.
Hälsningar Lena
Jeg melder mig i koret - interessant historie og fotos.
Nu vil vi holdes a jour med resten af forløbet Lena.
Venlig hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:38
Tack Erik,
tack vare en annan FS bloggare har fjärilen fått en plats att övervintra på. Jag får bevaka den när det börjar bli varmt och förhoppningsvis kan jag släppa ut den till våren.
Hälsningar Lena
Ja du kunde,hos oss brukar de komma in på senhösten och sätta sig i sovrumstaket med hopslagna vingar,en del försvinner nån torr på golvet hamnar i dammsugaren.det var fina bilder.
Tommy
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:37
Tack Tommy,
nu har den fina fjärilen fått en plats att övervintra på och förhoppningsvis kan jag släppa ut den till våren.
Hälsningar Lena
Vilken överlevare och vacker dessutom!
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:36
Tack Dan,
den övervintrar nu på vinden och jag hoppas att få visa upp den igen till våren.
Hälsningar Lena
En vacker nässelfjäril! Antagligen från årets sista kläckning, ska nu övervintra på lämpligt ställe. I köket är det för varmt, så den blir lurad och flyger omkring. Har du tillgång till vindsutrymme, uthus eller något åt det hållet? I så fall kan du sätta den där så går den snart i vintersömn. Det behöver bara vara skyddat, frostfritt är inte nödvändigt, de klarar ju våra flesta vintrar ute i det fria.
Svar från Lena Holm 2016-12-09 17:30
Stort tack Christer,
för att du ger mej en lösning som är sund och helt korrekt. Jag hade tänkt försöka läsa mej till hur jag skulle göra, för jag trodde nog inte att fjärilar var ettåriga och att mata en fjäril fram till våren är ju inte realistiskt. Dessa djur är dock så små att de aldrig ens var i närheten av min grundutbildning annat än som "ohyra". Den ska få flytta upp på vinden. Det blev dock några bilder till sent i går kväll så den för göra ännu ett "framträdande" i bloggen men när du läser detta har den redan kommit till ro i kylan.
Hälsningar Lena
aasaboe 2016-12-09 17:47
Det låter utmärkt! Jag glömde bort att nämna en sak, det är ju bra om det finns någon väg ut för fjärilen till våren. De brukar hitta springor att komma genom, men finns det fönster som släpper in ljus dras de ju dit och stoppas av glaset. I värsta fall får du ställa långtidsväckarklockan och släppa ut den till våren ;-)
Svar från Lena Holm 2016-12-09 20:11
Tack,
det där problemet var det första som kom upp när jag förklarade för min sambo hur fjärilen skulle tillbringa sin vinter. För tillfället är den placerad så att vi kan kolla att den är "hemma" varje gång vi är på vinden. Hur vi ska göra när det börjar bli varmare får vi helt enkelt fundera över ett tag. Vi vet vad som gäller för vi har solfångare på taket som börjar generera varmvatten väldigt tidigt på våren om taket är fritt från snö.
Hälsningar Lena
Vilken gåva i vinterkylan, vacker är den dessutom.
Den måste ju få fortsätta bo inne hos dig, kan de mata fjärilar inne på fjärilshuset så birde det fungera i ditt kök också. Där har jag sett att de gillar apelsiner.
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:35
Tack Margareta,
den har fått en vinterbostad istället, som dessutom är mer naturligt för den. Jag tror inte att våra grannar hade uppskattat att förutom fiskar och grodor skulle de också mata en fjäril när vi är bortresta över jul.
Hälsningar Lena