En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Delfiner i gryningen

 

Vi är på stranden i tidig gryning den tredje dagen. Det är förvånansvärt lite vind men vågorna som bryter mot stranden är ändå rätt ordentliga. Längre ut ser dock havet behagligt stilla ut.

Vi ska ut på morgonens första dyk klockan 06:00 och aktiviteteten är redan hög under solskyddet där alla dykare plockar ihop sina flaskpaket. Vilka dyk som är bokade, båtarnas namn och vilken dykguide som ska med står prydligt på tavlan. Allt är välorganiserat och flyter bra. Lägg märke till de huvudlösa guiderna som äter frukost i bakgrunden.

Mitt i morgonbestyren kommer en stor båt ner på stranden. En fisketur av det mer lyxiga slaget. Det ser lite stökigt ut, men när de väl lyckats dra båten genom den lösa sanden med traktorn har de inga som helst problem att få ut den i vattnet. Åtskilliga båtar kommer på trailer ner på stranden dragna av fyrhjulsdrivna bilar. Ett antal kör fast direkt då de försöker ta sats ut i sanden utan att först minska lufttrycket i däcken och lägga i lågväxeln.

De olika reven har fått namn efter hur långt ut de ligger. Idag ska vi ut till 7-mile reef. Under färden ut till reven håller båtföraren hela tiden utkik efter större djur som ibland uppehåller sej nära ytan. Valhaj och manta förekommer, men det är ganska ovanligt att man får se dessa. Delfiner finns det dock betydlig mer av och vi väntar alla med spänning på ett möjligt möte. Båten bromsas plötsligt upp och vi gör en skarp sväng till höger. Ett antal blanka ryggfenor bryter ytan…

Snabbt får vi på oss mask och fenor. Delfinerna cirklar runt båten när jag rullar över kanten. Det fungerar inte att använda blixt för den här typen av fotografering så jag höjer iso till 800 och spanar ner i vattnet. Det är flera delfiner som simmar runt oss och de är trollbindande i sin smidighet. De rör sej ner mot sandbotten och jag testar några bilder. Inte optimalt men med lite efterbehandling tycker jag ändå att bilden förmedlar rätt känsla.

Jag vänder mej runt i vattnet för att få solen i en bättre vinkel och ser två delfiner som kommer underifrån. De sveper förbi och vattnet fylls av klickande läten, lite snatter följt av höga pipljud. Snackar de om oss månntro…? Ögonblicket är magiskt.

 

Vi dröjer kvar på ytan och delfinerna gör några lovar runt oss innan de drar vidare. Båten guppar intill oss och det är bara att klättra ombord. Revet bjuder på fina små stim med gula och blårandiga ”snappers”. Mötet med delfinerna blir dock ändå höjdpunkten, så det får avsluta dagens inlägg.

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2013-04-03 19:45 | Läst 3806 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fantastiskt möte, hela upplägget låter lockande och du verkar ha haft en helt underbar upplevelse!! Väldigt fina bilder på delfinerna, i vanliga fall blir man nöjd bara av att få se en skymt av ryggfenorna ju!
Svar från Lena Holm 2013-04-04 21:50
Hej Anne-Sophie,
det är fantastiskt att få vara i vattnet med dessa djur och de kollade ju faktiskt in oss där vi låg och guppade. Jag blir också glad av att bara få se dem från en båt men det här ger en extra dimension. Kul att du tittade in på mina bilder.
Hälsningar Lena
Förstår att mötet med de fina djuren nästan blir magiskt! Fina bilder blev det också!
Svar från Lena Holm 2013-04-04 21:53
Tack Dan,
det är lite svårt att koncentrera sej på att ta bilder för man vill helst bara titta på dem, fort går det dessutom när de sveper förbi.
Hälsningar Lena
Härlig bilder :) Delfiner är härliga fisk som har hög empati :) Allt gott
Svar från Lena Holm 2013-04-04 21:56
Tack Mikael,
helt underbara djur ( men inte fiskar) och de har nog förmåga till empati. Dock ska man inte tillskriva dem någon helgonstatus. Det fina "leendet" till trots så är det vilda djur vars agerande vi inte alltid kan förklara.
Hälsningar Lena
Oj va läckra bilder måste vara magiskt att få se och simma med dessa djur, snyggt Ha en fin dag!Mvh/Perran
Svar från Lena Holm 2013-04-04 21:58
Tack Perran,
det här är magiskt och det är faktiskt lite svårt att koncenterar sej på foto. Man vill helst bara titta på dem. Kul att du hittade in till detta inlägg.
Hälsningar Lena
Det sägs ju att de kommunicerar, så nyfiken man blir vad dom sa om er ;-)
Härliga upplevelser och sköna bilder.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-04-04 21:59
Tack Ing-Marie,
vi hörde dem faktiskt ofta på dyken trots att vi inte såg dem. De snackar en hel del och språket är ganska varierat.
Hälsningar Lena
Vilket möte! Måste vara häftigt att få möta dem i vattnet så där.
Delfiner har jag sett och fått några inte helt skarpa bilder på, de simmade framför vårt fartyg då jag var i Svalbard. Om jag inte minns helt fel så var det flasknosdelfiner, fast jag kan komma ihåg fel för det var så länge sedan som 2006.
Bra tips också ifall jag nu skulle få för mig att köra i lös sand, ska vidarebefordra det till maken, han kan få för sig att köra på de mest udda ställen..;)
Svar från Lena Holm 2013-04-05 22:51
Tack Marianne,
jag har mött delfiner förut och det är lika underbart varje gång. Bara att höra dem under ett dyk (vilket vi gjorde hela tiden utan att se dem) är fascinerande. De snackar hela tiden.
Att minska lufttrycket i däcken när man kör i sand är "standard procedure" men det kan vara bra att veta om man råkar ut för liknande förhållanden. Differentialspärr är en annan bra grej som vissa typer av bilar kan ha. Jag har jobbat som traktorförare för ca 20 år och det jag lärde mej då fungerar bra fortfarande.
Hälsningar Lena