En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det årliga måstebesöket på mossen

Jag kom fram lite sent och solen var redan på väg att gå ner. Platsen är förstås Knuthöjdsmosse, strax utanför Hällefors. Ett ställe som jag bara måste åka till minst en gång per år. Jag tänker varje år att det vore intressant att åka hit på vintern, men det har ännu inte blivit av. Om ni har tröttnat på bilder från denna mosse sluta läsa här, det är många bilder.  

Kvällen är varm och vindstilla. Smålommarna hörs ropa över mossen och de flyger förbi vid ett par tillfällen. I de sista solstrålarna hittar jag ett par lommar i en damm. 

De ligger stilla tills solen precis har gått ner, sedan drar de iväg och det blir aningen får lång slutartid. Jag lämnar mossen för att inta lite matsäck och "bädda" i bilen. Det är så pass varmt att sovsäcken är överflödig, men när jag vaknar till vid ett på natten och skymtar stjärnor på himlen är den i alla fall lite gosig att ha. 

Jag vaknar kvart över fyra, precis innan larmet i telefonen, och ser att himlen har börjat ändra färg vid horisonten. Hög tid att gå ut på mossen.  

Det ser mycket lovande ut t o m lite dimma på vattnet, fast det måste vara runt 15 grader varmt. Jag beslutar mej för att gå motsols på spången för att få lite annorlunda motiv än jag brukar, samt undgå vissa sträckor med väldigt mycket vatten. Spången är såphal där den ligger under vatten.

Det är tyst på mossen, jag är ensam och hör lommarna "prata" med varandra. Solen är på väg att gå upp och jag njuter. Det är också första gången jag är här med två ungefär likvärdiga kamerahus och kan ha vidvinkel på den ena och tele på den andra, utan att behöva tänka så mycket på höga ISOtal.

Jag tar det lugnt och rör mej sakta på spången, lommarna är någonstans i denna pöl men lite längre fram. Det är ännu i mörkaste laget för fågelfoto. 

Två viggar ligger och vilar. De måste vara vana vid smålommarnas ropande.

Det är tre lommar i pölen och de kommer simmande mot mej. De glider förbi och kommer förvånansvärt nära, inget mer händer. De ropar ibland och man kan se hur de hela tiden lyssnar och spanar mot himlen. Det är fortfarande en del dimma och jag inväntar de första solstrålarna.

Men naturen blir snart mörkare, det blir grått och en efter en drar lommarna från pölen. Typiskt, inte alls vad jag tänkt mej.

Solen gick upp men den försvann bakom molnen och så mycket ljusare blev det inte. Lommarna hade dragit så jag såg mej omkring. Trots att det var mulet var det ju ändå rätt fint på mossen. 

Jag plaskade fram på spången som delvis lågt helt under vatten och kunde glädja mej åt att jag nyligen gjort en behövlig vård av mina gamla kängor. De höll tätt. 

 

Jag hörde smålommar som ropade, i övrigt var det tyst på mossen och jag var fortfarande helt ensam. Himlen började dessutom klarna upp efter en stund. 

Klockan är nu strax före sex och det blir ljusare. Jag står med vatten till anklarna och överväger åt vilket håll jag ska gå. Det blir framåt (fortsatt motsols), mot en pöl som jag ännu inte varit vid denna morgon. Lommarna låter nära nu.

Väl framme vid en liten plattform som faktiskt är ovanför vattenytan dröjer det inte länge förrän tre fåglar landar i dammen. Det är fortfarande viss dimma kvar här. 

Som genom ett trollslag kommer solen fram och dammen badar plötsligt i ett gyllene ljus. Klockan är 06:16 och solen står så pass högt att det är omöjligt att fotografera i direkt motljus, men vid sidan av går alldeles utmärkt. 

Plötsligt har den grå, mörka morgonen ändrats till en magisk gryning och ISO går snabbt från 6400 till 1250. Fåglarna lyssnar och spanar.

Det blir precis så där vackert som jag hade hoppats på.

De lyssnar och spanar...

...samt utför morgonbestyr.

En smålom till anländer. Nu är det fyra fåglar i dammen.

Den nya individen utlöser en typ av revirhävdande beteende och de börjar simma med näbbarna i vattnet. 

Dessutom ropar de högt.

Minst en annan lom svarar och de är lite stirriga.

Här kommerytterligare en smålom inflygande över mitt huvud, svänger runt i en vid båge och landar i dammen bakom några buskar. 

Nu är det fem fåglar i samma pöl och även om det ser lugnt ut på bilden är det ett spänt läge. 

Det tar bara några minuter så exploderar vattenytan i en kaskad av ljus och det far smålommar åt alla håll. Jag får svårt att bestämma mej för var jag ska rikta kameran, men de som är mitt i solenreflexen går ju inte att fota så jag får anpassa mej efter det.

Det verkar som att tre fåglar ger sej av eller åtminstone påbörjar en start. De har en ganska lång startsträcka på vattnet.

Två stycken håller på med någon slags "revirdans" och jag är glad att jag numera har så mycket pixlar att jag kan beskära en hel del. De är långt ute till höger i dammen. Dimman är i stort sett borta nu.

Det plaskar ordentligt ungefär en halv minut till, hela händelseförloppet har gått väldigt fort.

Jag ser den sista lommen lämna dammen.

Nu var det slut på action i den här pölen och på vattenytan syns snart bara bubbelspår där fåglarna plaskat fram. Solen skiner rakt på mej och det har blivit ordentligt varmt. Dimman och magin är borta för den här gången.

Klockan är 07:23 och skådespelet är slut. För mej är det dags att gå till bilen och köra hem. Jag ska jobba efter lunch och det tar drygt tre timmar att köra. Min "vanliga rutt" via Örebro är avstängd pga översvämningar och jag får köra via Västerås.

Jag fångar en sista spegling innan jag kommer fram till parkeringen...

...och konstaterar att det fortfarande är dagg i spindelnäten.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-08-22 08:19 | Läst 1058 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Snyggt och en sån magisk upplevelse med stämning.
Om du får för dig att åka en vinter eller iaf med snö is mm så skriv gärna så kan kanske jag åka dit å sluta upp.
Vore fint
/N
Svar från Lena Holm 2023-08-22 17:59
Tack Nini,
det var mycket stämningsfullt denna gång. Jag kan absolut kolla med dej om jag får för mej att åka när det är vinter. Skulle vilja tajma med rimfrost och sol eller möjligen lite dimma.
Hälsningar Lena
Mäktiga motljusbilder och fina vyer tröttnar man inte på, fåglarna för övrigt har man ju sett mycket av, är mest fascinerad av miljön. Tur med vädret hade du också som skiftade en hel del.
Hade nog varit fint på vintern, antar att det kommer en del snö där.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-08-22 18:02
Tack Gunte,
jag lusläser flera väderappar inför resan för att vara så säker det går på hur vädret kommer att utveckla sej. Innan terminen har börjat kan jag ofta ta ledigt en halv eller hel dag med mycket kort varsel. Denna tur hade jag skjutit fram en gång för vädret såg inte tillräckligt bra ut på morgonen. Det blir nog en del snö här men jag känner inte till hur mycket vinter det brukar bli.
Hälsningar Lena
Mycket bra och vackra bilder här, känns som en bra 'utdelning' på insatsen att åka dit.. Gillar stänket och miljöbilderna mycket!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-08-22 18:03
Tack Jan,
jag kollar flera väderappar inför resan och ställer in om det inte se lovande ut. Innan terminen har startat kan jag ofta ta ledigt en halv dag utan problem och med kort varsel. Miljön är fantastiskt på denna plats.
Hälsningar Lena
Hej,
Många mycket bra bilder, med fler pärlor, speciellt tian från slutet.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2023-08-22 18:05
Tack Bob,
kul att du gillar just den bilden för jag var osäker på om jag ens skulle ha den med, det är väl mycket solblänk i den tycker jag, samtidigt är det läckert för fågeln kommer rakt på.
Hälsningar Lena
Ljuvliga bilder natur när det visar sig som vackrast. -Vackert verkligen!
Svar från Lena Holm 2023-08-22 18:06
Tack Morgan,
det är en mycket vacker plats och har man tur med vädret är det helt sagolikt att vara där. Det är faktiskt vackert även i regn, jag har sett det också.
Hälsningar Lena
Kanonbilder! En fröjd att titta på!
Svar från Lena Holm 2023-08-22 18:07
Tack Stefan,
kul att du gillar bilderna, det är en mycket fin plats.
Hälsningar Lena
Mycket snyggt, jag förstår att du återvänder.
Väldigt fina miljöer.

Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-08-22 18:08
Tack Bengt,
det är en bit att åka men jag blir alltid så sugen mot slutet av sommaren. Det är så fint att gå där på spången och ofta är man ensam så sent på säsongen.
Hälsningar Lena
Toppenbilder! Blev stämningsfullt med silhuetter mot dimman. Snyggt.
Kul att det fortfarande finns smålom där.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-08-22 18:44
Tack Johnny,
jag vet inte hur länge de stannar men jag tror att de är på väg att ge sej av och att det antagligen är sånt beteende man ser så här års. Jag var där 18 augusti förra året och då var de också kvar så jag chansade på det även i år. Ett tips om du inte vill bo i Grythyttan (och bilen inte är ett alternativ :-) är vandrarhemmet precis innan du svänger ner mot mossen, det som har kanoter utanför. Det är billigt och man har tillgång till kök för t ex frukost. Det ligger ca 5 minuter med bil från mossen.
Hälsningar Lena
Så vackert, särskilt där solen är på väg upp och ljuset blandas med dimman. Man bör nog ta sig hit någon gång, är det bra/bäst i augusti eller hur är det i maj? under sommaren kanske man inte får detta ljus på morgonen?
Svar från Lena Holm 2023-08-22 18:52
Tack Peter,
jag tror att största chansen för att få dimma på morgonen är i augusti men jag har haft det två gånger i mitten av juli. I maj har jag aldrig varit där men du kan söka på Knuthöjdsmosse här bland bloggarna och då får du upp alla som visat bilder därifrån. Det finns de som varit där tidigt på säsongen. Jag kollar vädret i flera appar inför ett besök och bestämmer mej dagen innan jag ska åka. Det är lätt eftersom jag inte bokar rum utan bara behöver kunna ta ledigt från jobbet en halv dag om det råkar bli en vardag. Om du inte har något emot vandrarhem finns det ett mycket nära och det kanske går att boka med kort varsel. När jag har varit där med någon annan har vi valt att bo där. Det är ca 5 minuter till mossen med bil eller 15 minuters promenad. Då har man ju också tillgång till kök, kan göra kaffe etc.
Hälsningar Lena
En alldeles underbar och mycket vacker morgon, precis som det skall vara! Tålamod och vått runt fötterna ingår. Du hade god utdelning, härligt vackert!
Svar från Lena Holm 2023-08-22 18:55
Tack Stefan,
det blev en mycket fin morgon till slut även om det såg lite trist ut när solen förvann, men den kom ju fram igen. Gummistövlar eller bra kängor var ett måste på turen i år. Annars har det ofta räckt med bra skor som tål väta om man råkar sätta en fot utanför spången, t ex vid ett möte där den är smal.
Hälsningar Lena
Underbart! Dina bilder skapar en längtan att återvända till denna magiska plats. Det är perfekt att ha två kamerahus med sig här.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-08-22 18:59
Tack Jörgen,
det är därför jag måste åka dit en gång varje år, det uppstår en längtan mot slutet av sommaren. Förut har jag haft en fullformat med mycket bra ISO egenskaper och en kamera i mellansegmentet med mindre sensor och ganska mycket brus. Då blir det ändå så att man fipplar och byter objektiv när det är som mörkast under tidig morgon och även sent på kvällen. NU slapp jag bry mej om det.
Hälsningar Lena
Underbara bilder. Måste ha varit en härlig upplevelse den där morgonen. Hälsningar Kurt
Svar från Lena Holm 2023-08-24 07:57
Tack Kurt,
kul att du tittar in. Det var en mycket fin morgon denna gång på mossen.
Hälsningar Lena
Härligt ! Så kul att se dina bilder, kom därifrån i går efter två dygn.
Många fina bilder han du få på den stund du var där. Att kunna välja en dag när det blir lite sol är ju en fördel men vi hade tur som slapp regnet i alla fall.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-08-24 21:23
Tack Ing-Marie,
jag väljer noga dag och kollar alla väderappar fram till kvällen innan. Den här turen sköt jag upp en gång för det skulle bli en alltför mulen morgon med risk för regn. Men prognoserna stämmer ju inte alltid så man ska ha lite tur också :-) Jag ser fram emot dina bilder. Två dygn känns ju extra lyxigt.
Hälsningar Lena