En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Disputation

Idag försvarade en kollega till mej sin doktorsavhandling dvs, vi hade disputation. Det är en offentlig tillställning med publik och även om publiken mest är familj, vänner och arbetskollegor är det ganska nervöst innan. Här får respondenten (till vänster) några goda råd från en erfaren kollega.

Här är det huvudhandledaren (till höger) som kommer med några sista-minuten tips. Jag kan av egen erfarenhet säga att det är ganska nervigt att vara huvudhandledare och sitta som åhörare i publiken.

Disputationsakten tar sin början med att vår prefekt, som också är ordförande, presenterar alla inblandade och berättar hur det ska gå till. Avhandlingen handlade för övrigt om travhästar, vilket man kanske kan skönja av bilden på boken han håller i handen.  

Respondenten presenterar först sin avhandling med alla resultat under ungefär 40 minuter. Det är ca 4 års heltidsarbete som ska sammanfattas och det ligger mycket arbete bakom detta föredrag.

Därefter följer en diskussion mellan respondenten och den av fakulteten utsedda fackopponenten dvs här får doktorande försvara sin forskning offentligt inför en senior expert på området. Det här är ganska jobbigt och det brukar hålla på i ca 1½ till 2 timmar. Det blev en bra diskussion.

 

När opponenten är klar ska en betygskommitté på tre personer ställa frågor och därefter är det öppet för alla i publiken att ställa frågor till respondenten. Vid det här laget är det ofta "sen lunchtid" för de flesta....respondenten ser dock lite mer avslappnad ut (det värsta är över).

Inga mer frågor.......Jag minns just det här ögonblicket mycket väl och den här bilden får därför bli dagens bild.

Respondenten har gjort sitt jobb och nu är det upp till betygskommittén att fatta beslut (i ett slutet rum) om avhandlingen ska godkännas eller ej.  

Det tunga jobbet är över.....lättnaden och glädjen sprider sej i kroppen...lite trött är man också.

Betygskommittén återkommer snart med ett positivt beslut och vi har fått en ny doktor. Nu ska jag snart byta om för att gå på fest, en hejdundrande disputationsfest!

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-03-09 16:59 | Läst 3826 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Samma tradition som i Lund. Det är en stor dag för den nya doktorn. En spännande dag för alla i avdelningen.
Fint reportage.
Ha en fin fest
Bob
Svar från Lena Holm 2018-03-10 15:37
Tack Bob,
det blev en fin fest med roliga spex där såväl handledare som doktorande spelade antingen häst eller kusk.
Hälsningar Lena
Säker väldigt spännande för respondenten samtidigt som det är roligt. Väldigt fint reportage tycker jag också med bilder genom hela förloppet. Önskar dig också en rolig kväll!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-03-10 15:39
Tack Björn,
det är kul att ta bilder under en disputation och jag hade frågat Malin i förväg om det var OK att jag la ut några bilder. Hon får ju också ett antal minnesvärda bilder från denna högtidsstund. Det blev en fin kväll.
Hälsningar Lena
Kul att få följa med lite i detalj vad som händer, och porträttet du valt till dagens bild är mycket bra!
Som om de andra bilderna var sämre, det menade jag förstås inte! Men ansiktsuttrycket och direktkontakten är helt underbar i den bilden!
Svar från Lena Holm 2018-03-10 15:40
Tack Anne-Sophie,
dagens bild kändes helt rätt, kul att du gillar den.
Hälsningar Lena
Fin genomgång! Och respondent som verkar lagom nervös och lagom trött. Det hela är ju samtidigt en sorts examen för skolan och som du påpekar handledaren, det finns nerver överallt.
Svar från Lena Holm 2018-03-10 15:41
Tack Måns,
det roliga är att man kan se de olika ansiktsuttrycken hos respondenten beroende på när bilden är tagen. Jag har gjort detta flera gånger och det brukar synas tydligt.
Hälsningar Lena
Fint reportage och stort grattis till den nya doktorn! Hoppas festen blir kul!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-03-10 15:42
Tack Eva,
det blev en fin fest med mycket "travhästspex och tävlingstips".
Hälsningar Lena
En avhandling om travhästar, måste vara den första i Sverige. Hur får man tag på den?
Svar från Lena Holm 2018-03-10 15:45
Tack Per,
det är inte den första men det är kanske inte alltid varit så tydlig koppling till just trav som just i denna. Det går att ladda ner avhandlingen på länken nedan. De fyra vetenskapliga publikationerna som ingår får man själv söka reda på via någon databas.
Hälsningar Lena

https://pub.epsilon.slu.se/15291/
Intressant reportage och fina ögonblick du fångat. Ha det trevligt på festen.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-03-10 15:47
Tack Johnny,
det blev en fin fest.
Hälsningar Lena
Fina bilder! Och grattis till din vän - en stor dag!
och hoppas kvällen var trevlig.
Svar från Lena Holm 2018-03-10 15:48
Tack Lena,
det blev en fin fest och Malin hade verkligen förtjänat den.
Hälsningar Lena