En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Efterlängtade isdyk!

Äntligen blev det av. Ett riktigt vinterdyk med några entusiaster ur dykklubben Tumlaren. Min annars så trogna sambo och dykkompis var på en uppvaktning/fest med uteslutande killkompisar och kom hem mitt i natten. Alltså inte alls i dykbart skick på söndag morgon. Jag åkte därför  själv till Långsjön i Björklinge och mötte upp med ett nytt gäng.

Vädret var strålande men ganska kallt. Först gäller det förstås att komma åt vattnet. Borra hål och sedan såga upp en vak. De som inte jobbade med vaken fick fixa linorna.

Isen var imponerande tjock och inte alls lätt att hantera. Martins tvååriga dotter tittar nyfiket på när vi försöker lyfta det första isblocket.

Det första stycket vållade mest problem sedan gick det ganska fort. Under tiden hade jag snackat ihop mej med Matilda som var jättesugen på att dyka och vi hade snabbt bokat första dyk.

Jag plumsade i först och väntade strax under isen på Matilda. Det var hennes första isdyk, men hon är mycket rutinerad i kalla vatten så det var inga som helst problem. De röda säkerhetslinorna flyter men kräver ändå att man håller reda på dem och att man signalerar till linskötaren på ytan.

Eftersom Långsjön har dybotten finns det inte så mycket att se på djupet. Däremot är det lite läckert att simma precis under isen.

 

Bilderna är tagna med en Canon 7D, dubbla blixtar och en Tokina 10-17 mm fisheyezoom (på 10 mm), därav den underliga krökningen av isens undersida. Om ni någonsin funderat hur det ser ut därunder när ni åker skridskor så är detta ett exempel.

Man kan förstås vända allt upp och ner om man har en duktig dykare som modell.

Lite justering av utrustning som ser hur naturligt ut som helst. Lägg märke till bubblorna som faller nedåt i bild.

Dax att vända och simma tillbaka. Det är inte så kallt faktiskt, tre grader, helt OK. 

Här står våra linskötare och tar in lina. Inget trassel än så länge.

Jag dröjer kvar en stund i hålet och försöker få en bild som visar vatten, is och lite av vad som finns på ytan. Isen är dock i tjockaste laget.

Tre par till skall dyka efter oss och vi får turas om att vara linförare och hjälpa till med allt möjligt. Man kan också behöva en hjälpande hand med att ta sej upp ur vaken med all utrustning. Dessutom måste man ju fika.

Innan vi lämnar vårt hål ska förstås isen tillbaka och det ska markeras ordentligt. En toppendag i härligt sällskap.

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-03-10 20:17 | Läst 7263 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Superhäftiga dykbilder Lena! Jag skulle aldrig ha mod till att dyka under isen på det viset. Ha det gott!:-)
Svar från Lena Holm 2013-03-11 17:24
Tack Dan,
det är inte så läskigt som det ser ut men det inser man inte förrän man provat.
Hälsningar Lena
Oh, jag får nästan ont i hjärtat ! Tycker detta ser väldigt otäckt ut. Är inte speciellt rädd för vatten men detta ser lite väl läskigt ut.
Men spännade verkar det vara för dom som har modet :-)
Många läckra bilder blev det i alla fall. Gillar linskötarna i det trekantiga hålet.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-03-11 17:27
OJ, det hoppas jag verkligen inte! Så läskigt är det nämligen inte och det största faromomentet är nog att bära dykutrustningen ut på isen. Det roligaste är att vara precis under isen eller att ta bilder precis upp i hålet. Med sol och fint väder kan man få till fina efffekter.
Tack för titten,
Lena
Läckra bilder
Bra att ha en modell med sig
Svar från Lena Holm 2013-03-11 17:29
Tack Bengt,
eftersom man alltid dyker i par har man ju alltid någon med sej och om man snackar lite om själva "modellarbetet" innan kan man på så sätt göra mycket mer av pardykandet utöver den säkerhet det innebär.
Hälsningar Lena
Jösses vilka äventyr du ger dej iväg på!
Och vilka sköna fantasifulla bilder på din dykarkompis upp och ner under isen!
Jag antar att man måste vara rutinerad för att dyka här, det låter kallt!
Kul att scrolla bland bilderna, man får en ganska bra vision av hur ni hade det både över och under isen!
Svar från Lena Holm 2013-03-11 17:33
Tack Anne-Sophie,
jag tycker själv att det är något för många bilder för att scrolla lättt men det är så svårt att välja. Det här har lite äventyr över sej men det är inte så läskigt som man kan tro. Men kul är det, i synnerhet när man får dykare att vända upp och ner. Det är inte helt behagligt. Beträffande kylan så är vattentempareturen den samma efter islossningen eller ute i havet under hela vinterhalvåret. Det är bara att klä på sej.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder, vilka läckra färger, bra komposition och fin skärpa. Imponerande. //Mats
Svar från Lena Holm 2013-03-11 17:35
Tack Mats,
det blir läckert under is och vattnet är ofta ganska klart. Det hade varit ännu finare om modellen haft en röd eller orange dräkt men det blev rätt bra ändå. Hennes olikfärgade handskar gillar jag.
Hälsningar Lena
Coola bilder! Dum fråga (men annars lär man sig ju inget), varför läggs isen tillbaks? Blir det inte större risk att trilla i hålet då, än om isbitarna låg kvar och syntes bredvid? Detta sagt av hon som bor vid viken där folk och fä och skotrar tar genvägen över sjöisen dagligdags... /Karin
Svar från Lena Holm 2013-03-11 17:39
Tack Karin,
alla gånger jag varit med och gjort en vak har vi lagt tillbaka isstyckena och sedan makerat platsen med stora granruskor. När vi lagt tillbaka isen i denna vak bar den faktiskt att gå på, men man hade blivit rejält blöt om fötterna om man trampat ut på den. Jag kan tänka mej att det snabbare blir en yta som håller när det ligger isstycken i vattnet, än när det bara är en öppen vak. Det ligger ju inte heller stora hårda block på ytan som man kan köra på med en skoter.
Hälsningar Lena
Belkar 2013-03-11 20:44
Ah, förstås! Där har du ju några vettiga poänger faktiskt. Tänkte inte på granruskor och hårda isblock mot skotrar, bland annat... :)
Så häftigt och vilka härliga bilder. Så nu har du tjuvstartat din säsong med ett litet dopp. Kul att följa dina dykningar i olika vatten.
Ha de gott
//Bert-Ola
Svar från Lena Holm 2013-03-11 17:42
TAck Bert-Ola,
det här var en välbehövlig start och snart blir det varmare vatten. Då kommer det mer bilder.
Hälsningar Lena
Ser coolt men kallt ut!

Häftiga bilder dock. Hur långt är ett normalt isdyk?

Daniel
Svar från Lena Holm 2013-03-11 17:45
Tack Daniel,
det är samma temperatur som i öppet vatten under hela vinterhalvåret dvs 2-4 grader. Det är bara en fråga om att klä på sej. Ett normalt isdyk varar ca 30 minuter men det har nog mest att göra med att det inte finns så mycket att se. Jag har gjort ett vrakdyk under is en gång och då var vi i betydligt längre.
Hälsningar Lena
Oj så spännande.
Att bara vara där under isen skulle ge mig hicka....
Fantastiska bilder
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-03-11 17:46
Tack Marianne,
det är inte så läskigt när man väl är där. Ett kul ställe att fotografera på men ganska mycke slit och släp innan.
Hälsningar Lena
Härliga bilder! Gillar bäst bilderna under ytan som vanligt från dig :) Brrr vill inte tänka på hur kallt det var där under ytan! :) Allt gott
Svar från Lena Holm 2013-03-11 17:48
Tack Mikael,
det är undervattensbilderna som är det roliga med isdyk, men jag ville gärna visa hur hela organisationen ser ut. VIsst är det lite kallt men det är bara att klä sej rätt. Det värsta är nog att vänta på isen för länge och vara kall när man går i.
Hälsningar Lena
Häftiga bilder! Ännu en länk jag måste vidarebefodra!! =)
Ha det så gott!
Svar från Lena Holm 2013-03-11 17:50
TAck Heléne,
din bror har nog sett den läckra filmen som några finska dykare gjort då de "leker" under isen och bl a öser luft med en hink och häller luft ur en skottkärra. Det går att göra mycket kul upp och ner i vatten.
Hälsningar Lena
Jösses vad Du är modig Lena :-)
När jag läste rubriken till Din senaste blogg trodde jag kanske att det var just den här händelsen för jag visste ju att Du längtade efter just detta.
Vilka bilder, fantastiska och häftiga. Jag är urfånig, jag har lite fobi mot att hamna så där under isen. Men jag ser ju hur försiktiga ni är.
Att välja en favorit av Dina bilder går inte, men jag gillar väldigt de under isen. Så mäktiga och härliga färger.
Ha en underbar söndag!
Hälsar
Sys
Svar från Lena Holm 2013-03-17 09:20
Tack Syssy,
det här är inte så märkvärdigt för en van kallvattendykare med bra utrustning. Man gör isdyk som ett team och har lina som en person på ytan håller i. Händer det något ryckr man i linan och så kan de hala in.
Det blir läckra bilder bl a för att vattnet är så klart och för att isen ger en cool bakgrund. Så kan man ju leka lite upp och ner.
Hälsningar Lena