En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En dubbel sockerlag med extra honung tack !

Fjärilen övernattade på fönsterbrädan och vaknade till liv genom att sitta och skaka en stund.

Sedan kom den och drack en slurk sockerlag med honung.

Den flög några varv i köket och slog sej ner på en plastlåda i diskstället. Tack vare Christer Nilsson här på FS har vi nu hittat rätt framtidslösning för den här vackra individen. Den har nu fått en skyddad övervintringsplats på vår vind.

Så det här är sista hälsningen från decemberfjärilen. Den återkommer förhoppningsvis när det börjar bli varmt igen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-12-10 11:14 | Läst 4080 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder!

Varmt välkommen i vår igen!

Daniel
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:24
Tack Daniel,
ingen blir gladare än jag om jag får släppa ut den här i solen till våren.
Hälsningar Lena
Väldigt trevligt! Hoppas att det går att följa den tills våren har anlänt! Det här exemplaret ser så fint ut att den är 'värd' att få överleva..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:23
Tack Jan,
vi har kollat den idag och den har antingen somnat i väldigt djupt eller så har den dött. Jag hoppas att få återkomma med fjärlien till våren.
Hälsningar Lena
Vilken häftig story ! Läste ditt förra inlägg ( och svaren )
Spännande att sedan få höra hur det går.
Lycka till !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:22
Tack Ing-Marie,
vi tittade till den idag och den sover antagligen djupt (eller så har den dött). Hoppas att få återkomma med en vår-rapport.
Hälsningar Lena
Man är ofta litet blasé på nässelfjärilar när man ser dem på sommaren, de är ju inte ovanliga precis. Så här på nära håll ser man vilken vacker fjäril det är!
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:21
Tack Christer,
men för två år sedan var sommaren både blöt och kall och då välkomnade jag varenda fjäril som så småningom dök upp i vår trädgård. De kom inte förrän i augusti och det kändes som att naturen var helt ur led...
Hälsningar Lena
aasaboe 2016-12-10 18:12
Usch ja, den sommaren och inte minst sena våren ställde till det för både insekter och fåglar. Det fanns inte mycket mat till fågelungarna när insekterna var sena.
Svar från Lena Holm 2016-12-10 18:44
Det är kanske den här typen av svängningar som vi ska vänja oss vid,... eller vara extra observanta för. Kusligt ...det är inte så märkvärdigt att människor utom de som faktiskt tar sej tid at titta på naturen märker att något inte stämmer.
Hälsningar Lena
Kul om det fungerar med övervintring, vi hoppas, och visst är det en vacker fjäril. När jag flyttade hit till Lindesberg för 6 år sedan så på den första vårdagen så möttes vi av en Nässelfjäril och visst blev jag glad. Det var bland de första vårtecknen jag såg.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:19
Tack Stig,
det vore verkligen kul om det fungerade och när vi tittade till den idag såg den verkligen ut att sova djupt, eller så hade den dött....Men djur som gått i dvala upplevs som döda så jag har fortfarande hopp för vår fjäril.
Hälsningar Lena
Det var skönt ni kom på en lösning för det lilla livet. Kanske blir det en vårbild?
Svar från Lena Holm 2016-12-10 15:18
Tack Stefan,
ibland blir man oerhört sentimental över enstaka små liv som t ex en fjäril. Vi har kollat den idag och den är antingen död eller så sover den djup vintersömn (jag är medveten om att den då kan uppfattas som död).
Hälsningar Lena
Hoppas den klarar vintern..kanske måste ha påfyllning ibland, vet inte hur dom funkar..
Mv/G
Svar från Lena Holm 2016-12-10 18:26
Tack Gunte,
om det bara är kallt på vinden kommer den inte att behöva någon påfyllning av näring. Det är kanske svårt för oss varmblodiga varelser att förstå men så fungerar det om man går i dvala eller är växelvarm. Det svåra är att vara observant på när det börjar bli varmt på vinden, för då vaknar fjärlien och vill ha mat. Vi har dock solceller på taket som värmer vårt vatten och så fort solen börjar värma på våren kan vi avläsa temperaturen på vattnet. Då får jag i alla fall en vink om att fjärilen kanske börjar vakna...och just den här individen känner jag ju att vi har ett extra ansvar för....Jag är realistisk men vill ändå att just den här fjärilen ska få uppleva våren.
Hälsningar Lena
Så fina bilder på vinterfjärilen och fint att den fått en vinterboning också.
Fast nog hade det varit bra charmigt att ha en egen fjäril i köket, men jag förstår att den trivs bäst på vinden.
Hoppas den återkommer i bloggen till våren.