En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En kylig morgontur

Jag lyckades äntligen få till en morgontur i det kyliga vårvädret och åkte till ett favoritställe så här års, Kyrksjön i Bromma. Det var nollgradigt och mycket stilla när jag kom fram. 

Sjön låg spegelblank framför mej och det var förvånansvärt lite liv, kanske lite tidigt än?....och kallt. 

En sädesärla sätter sej plötsligt på bryggans träräcke, så där nära som bara sädesärlor brukar göra. Jag tar en kopp kaffe så länge.

En stridslysten sothöna kommer simmande efter en stund, för det rör sej en vigghona rätt nära bryggan, för nära tycker sothönan. På följande tumnaglar kan ni se attacken. Viggen har hunnit dyka redan på första bilden men sothönan ger sej inte utan dyker faktiskt efter. Sothönsen är verkligen stöddiga så här års.

Sedan kommer en av anledningarna till att jag gärna åker hit på våren. Här finns alltid svarthakedoppingar. Dock kan man inte få till den extra låga vinkeln. Även om man kan ligga på bryggan så är den inte i samma nivå som vattnet. 

Den dök och bubblorna såg ut att försvinna in under bryggan. De kommer i alla fall väldigt nära om man är lite tålmodig.

När doppingen kom upp på andra sidan bryggan var de plötsligt två och de kuttrade på sitt speciella vis när de simmade längs vasskanten. De visade dock inte upp någon dans eller annat. Det fanns heller inte någon konkurrerande fågel i närheten. 

Vid Kyrksjön finns det också en fin spång genom en våtmark.  Här gillar jag att vandra sakta och spana. En och annan joggare kan dra förbi, men det är fortfarande ganska tidigt på morgonen, så det är bara enstaka.

Koltrastarna flyger kors och tvärs över spången under ljudliga yttranden. Jag spanar också efter rödvingetrast, som man brukar kunna se här. Dock inte på denna tur, ingen gröngöling heller. Jag hör en mindre hackspett trumma, men den sitter för högt upp i träden för att fånga på bild. 

Under hela promenaden på spången kan jag höra gärdsmygens fina vårsång. Det är den andra anledningen till att åka hit. Gärdsmygarna är vanliga längs spången och denna morgon behagar i alla fall en visa upp sej ordentligt. 

Det är fin här när solens ljus når ner mellan trädstammarna och befriande lite folk tidigt på morgonen. 

Här stannar jag upp och spanar igen. De borde vara här...

Jag hittar en kylslagen groda och det finns en del rom i vattnet. Det är antagligen bättre att komma på eftermiddagen om man vill se groddjuren. Det finns även vattensalamander i en pöl en bit bort, men där är det också stilla. Jag svär över kylan som lägger ett lock på alla trevliga våraktiviteter som borde pågå nu.  

Molnen hopar sej. Väderutsikterna för dagen är mulet och plus två grader. Gräsänderna sover vidare. 

Solen glimtar fram en kort stund och jag ser att svarthakedoppingarna befinner sej nästan längst bort på sjön. Jag har ätit upp min frukostmacka och druckit ur kaffet. Bara att åka hem och hålla sej inomhus.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-04-23 08:02 | Läst 682 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Så vackert ställe och fina arter som svarthakedopping. Rödvingetrast brukar ha bo på min tomt och jag har nåt foto på precis kläckta ungar.
/N
Svar från Lena Holm 2024-04-24 07:19
Tack Nini,
det brukar vara mer action så här års vid denna sjö men jag tror att det kyliga vädret bromsar aktiviteterna en del. Det blir varmare efter helgen men då åker jag bort. Rödvingetrast har jag bara sett här men jag vet att den finns lite överallt.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Tack för ett fint bildreportage. Roligt att se den lilla gärdsmygen för en som aldrig fått se någon.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2024-04-24 07:20
Tack Bob,
gärdsmygen är lurig för på våren kan man höra den rätt ofta men den brukar vara svår att få syn på. Den gömmer sej ofta. Nu har den i alla fall ett visst behov av att visa upp sej och då får man passa på.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det var värt att trotsa kylan. Många vackra bilder - som vanligt hög kvalitet.
Jag tycker att det är lång tid mellan bilder på Gærdesmutten som här. Den gömmer sig oftast mellan grenarna. Vi har den i koloniträdgården och jeg har aldrig kunnat fota den. Min fru lyckades fotografera den med sin mobiltelefon. Den hade byggt ett bo inne i vårt redskapsskjur.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Kallt och blåsigt, men ingen frost på natten. Varmare väder utlovas under den kommande helgen - up til 18 +grader !
Svar från Lena Holm 2024-04-24 07:22
Tack Erik,
gärdsmygen är lurig för den håller ofta till i täta buskage och gömmer sej nära marken. Dessutom har den en färg som gör den svår att upptäcka. Så här års sitter den oftare synligt och sjunger, vilket underlättar. Men den är fortfarande inte så lätt att få på bild.
Hälsningar Lena
Håhå den blicken på Sothönan är inte att leka med. Fantastisk bild på sjungande Gärdsmyg, en guldstjärna på den..Övriga kanon på en andraplats :)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-04-24 07:24
Tack Gunte,
sothöns är förutsägbara i just detta beteende men jag trodde inte att den skulle följa efter fågeln under vatten. Det här är det bästa stället att fota gärdsmyg och den här tiden på året har man störst chans att få se dem.
Hälsningar Lena
Ja, det är fantastiskt trevligt att se och höra fåglarna på våren, deras småpratande, bobyggande och strider om det tredje hjulet kommer in. Svarthakedopping finns inte i mina områden, den är fantastiskt vacker, exotisk. Sothönan ser verkligen bestämt aggressiv ut! Gärdsmygen blev helt underbar. Skogen med spång ser precis ut som hos mig!
Svar från Lena Holm 2024-04-24 07:27
Tack Stefan,
sothöns är förutsägbara på en punkt, deras temperament. Det blir nästan alltid underhållning när det finns par av sothöns. På vintern håller de dock sams bättre. Svarthakedoppingar måste man ut och titta på varje år, för de är verkligen fina. Om man får se dem "dansa" är det förstås en extra bonus. Det finns gott om gärdsmyg här, det är en stor bonus.
Hälsningar Lena
Det ser ut att vara ett jättetrevligt ställe att vara på, både mycket fågel och vackert. Doppingarna är otroligt fina! Kul att få gärdsmygen när den sjunger för full hals!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-04-24 07:29
Tack Bjarne,
bästa tillfället att fånga en gärdsmyg på bild är den här tiden på året, då den förhoppningsvis sitter lite mera öppet och dessutom sjunger. Det är en fin plats att gå runt och om det bara var lite varmare skulle jag gå runt hela sjön, för det finns mer än jag visat här.
Hälsningar Lena
Nä den kyla vill vi inte ha nu, vi skulle egentligen bo på kolonin men när vi var där på dagen i måndags och det var svinkallt och ingen sol framme, så beslutade vi att vi stannar i grottan (Rydebäck) några dagar till (vi har inget dagsljus). Faktiskt lika kallt nu ute som i januari.

Kommer ihåg platsen med svarthakedopping, har den som backup om jag inte hittar några i Uppsala. Svarthakedopping är ju så vacker, så den kan man få på bild varje år, du fick en fin bild på gärdsmygen också. Fin serie på sothönan, grodor är också kul. En givande plats, tyvärr en bit från Uppsala
Svar från Lena Holm 2024-04-24 07:35
Tack Peter,
jag har förstått att det är ovanligt kallt i hela landet och jag kan förstå att ni avstår att bo på kolonin tills vidare. Det här är en fin plats även om man inte kan komma ner i samma nivå som fåglarna på sjön. Gärdsmygarna visar sej som bäst just nu och det finns många längs denna spång. Även om det är i Bromma kör man ju motorväg ca 3/4 av sträckan. Det går ändå förhållandevis fort att ta sej dit.
Hälsningar Lena
Det är kyligt på morgonen. Hade -3 grader nu imorse... Men det ser ju bättre ut nästa vecka :)
Fina bilder från en vacker plats. Svarthakedoppingen är cool, likaså grodan :)
Svar från Lena Holm 2024-04-24 07:31
Tack Joakim,
vi har också minusgrader men det blir bättre på söndag verkar det som. Jag åker bort nästa vecka och då blir det säkert jättefint väder här hemma. Svarthakedoppingarna är charmiga och de är ett sånt där "måstemotiv" på våren.
Hälsningar Lena
Fint bildreportage som vanligt.
Svar från Lena Holm 2024-04-24 19:57
Tack Thomas,
trevligt att du tittar in och läser.
Hälsningar Lena